S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

Forró hír: Az Emirates Telecommunications 9,8%-os részesedést vásárol a Vodafone-ban

Az Emirates Telecommunications (ET) közölte, hogy 4,4 milliárd dollárért 9,8%-os részesedést vásárol a Vodafone $VOD-ban+0.8%. Az ET elmondta, hogy azért fektetett be a Vodafone-ba, hogy jelentős részesedést szerezzen a csatlakozási és digitális szolgáltatások globális vezető vállalatában. Lehet, hogy a Vodafone-ba történő befektetés nyereséges lenne az Ön számára?

Mi késztette az Emirates-t erre a hatalmas beruházásra?

Miért fektetnek be a Vodafone-ba?

A lépés napokkal azután történt, hogy az ET közölte, hogy a növekedés ösztönzése érdekében új piacokra kíván terjeszkedni Afrikában, Európában és Ázsiában, valamint a távközlésen kívüli területeken, például a pénzügyi technológiában.

Az Emirates Telecommunications teljes mértékben támogatja a Vodafone igazgatótanácsát és jelenlegi vezetőségét, valamint a 2021 novemberében bejelentett jelenlegi üzleti stratégiáját, azonban nem törekszik arra, hogy bármilyen módon ellenőrzést gyakoroljon vagy befolyásolja a Vodafone igazgatótanácsát vagy vezetőségét.

Mi az Emirates Telecommunication?

Az Emirates Telecommunication Group Company, kereskedelmi nevén Etisalat, egy emírségekbeli székhelyű multinacionális távközlési szolgáltató, amely jelenleg 16 ázsiai, közel-keleti és afrikai országban működik, és az előfizetők száma alapján a 18. legnagyobb mobilszolgáltató a világon.

Miért ne fektetnék a Vodafone-ba?

Alapvetően egy olyan vállalatról van szó, amely több mint 22 éve stagnál, és a pénzügyi hírek tekintetében nem jelent jó teljesítményt.

A $VOD+0.8% saját befektetői bírálták a vezetőséget, és sürgetik a vállalatot, hogy gyorsítsa fel és javítsa teljesítményét. Az elmúlt évtized kemény volt az európai távközlési vállalatok számára, mivel az éles verseny és a szigorú szabályozás megnehezítette a bevételeket.

Nick Read vezérigazgatóra egyre nagyobb nyomás nehezedik január óta, amikor kiderült, hogy Európa legnagyobb aktivista befektetője, a Cevian Capital részesedést szerzett a vállalatban, és a csoport jelentős átalakítására készül, beleértve a rosszul teljesítő üzletágak leépítését, a kulcsfontosságú piacokon történő konszolidációt és a távközlési szakértelem megerősítését az igazgatótanácsban.

A Vodafone hónapok óta azt mondja a befektetőknek, hogy olyan piacokon, ahol jelentős a verseny, például Spanyolországban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban, üzleteket köt a rivális csoportokkal, de eddig egyiket sem sikerült megvalósítani.

Februárban aVodafone elutasította a francia rivális Iliad 11 milliárd eurós ajánlatát olaszországi üzletágára . A vállalatot erősen kritizálták a hibás lépések és a gyenge fejlődés miatt, ami hátráltatta a vállalatot, valamint a részvényesek, akik egyre türelmetlenebbek és elvesztették pozícióikat.

Ezután, miután hónapokig tárgyalt egy spanyol kihívó távközlési csoporttal a spanyolországi üzletágának lehetséges eladásáról, a MasMovil (igazgató) hátat fordított a Vodafone-nak az Orange-nal való fúzió érdekében.

Mi aggasztja leginkább a befektetőket?

AVodafone alig kommentálta ezeket az elszalasztott lehetőségeket, illetve alig adott ki sajtóközleményt vagy indoklást. Az egyetlen hír az elszalasztott lehetőséghez vezetett Olaszországban, ahol a vállalat azt mondta, hogy ez nem állna a részvényesek érdekében, ezért kiszállt.

  • A Vodafone új vezérigazgatójától a vállalat pályájának javulását várták. A rossz kommunikáció és a befektetői tudatosság sokakat frusztrációba kerget, és talán a vezérigazgató aláássa saját pozícióját.

Mi lehet pozitív katalizátor?

Egyes befektetők arra ösztönzik a Vodafone-t, hogy adja el a tavaly kivált Vantage Towers nevű infrastruktúra-csoportjában lévő részesedését. A legtöbb befektető szerint a toronyügylet jelentős hatással lesz a Vodafone teljesítményére, mivel csökkenti az adósságot, miközben készpénzt szabadít fel a beruházásokhoz. Más távközlési csoportok, mint például az Altice, gazdag értékelésekkel adták ki a toronyüzletágakat.

Mindent összevetve, jelenleg nincs értelme befektetni a $VOD-ba+0.8%. Van itt Vodafone befektető? Mit várhatunk a cégtől a jövőben?

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

No comments yet