S&P 500 ^GSPC
5,046.22
+0.48%
Meta META
$508.33
+2.87%
Tesla TSLA
$151.67
-2.43%
Nvidia NVDA
$853.38
+1.55%
Microsoft MSFT
$409.46
-0.58%
Alphabet GOOG
$157.47
+0.37%
Amazon AMZN
$181.79
+0.28%
Apple AAPL
$168.14
+0.09%

Vroče novice: Emirates Telecommunications kupil 9,8-odstotni delež v družbi Vodafone

Družba Emirates Telecommunications (ET) je sporočila, da bo za 4,4 milijarde dolarjev kupila 9,8-odstotni delež družbe Vodafone $VOD. Družba ET je dejala, da je v družbo Vodafone investirala zato, da bi se znatno izpostavila vodilnemu svetovnemu ponudniku povezljivosti in digitalnih storitev. Bi bila naložba v družbo Vodafone za vas donosna?

Zakaj je družba Emirates izvedla to veliko naložbo?

Zakaj vlagajo v družbo Vodafone?

Do te poteze je prišlo nekaj dni po tem, ko je družba ET sporočila, da se želi razširiti na nove trge v Afriki, Evropi in Aziji ter na področja zunaj telekomunikacij, kot je finančna tehnologija, saj si prizadeva za rast.

Družba Emirates Telecommunications v celoti podpira upravni odbor in obstoječo vodstveno ekipo družbe Vodafone ter njeno trenutno poslovno strategijo, ki je bila objavljena novembra 2021. Vendar ne želi izvajati nadzora ali kakor koli vplivati na upravni odbor ali vodstveno ekipo družbe Vodafone.

Kaj je družba Emirates Telecommunication?

Družba Emirates Telecommunication Group Company, ki posluje pod imenom Etisalat, je multinacionalni ponudnik telekomunikacijskih storitev s sedežem v Emiratih, ki trenutno deluje v 16 državah v Aziji, na Bližnjem vzhodu in v Afriki ter je 18. največji mobilni operater na svetu po številu naročnikov.

Zakaj ne bi investiral v družbo Vodafone?

V bistvu gre za podjetje, ki že več kot 22 let ne posluje in ne poroča o dobrih rezultatih v smislu finančnih novic.

Lastni vlagatelji družbe $VOD so kritizirali vodstvo in od podjetja zahtevajo, da pospeši in izboljša svoje poslovanje. Zadnje desetletje je bilo za evropske telekomunikacije težko, saj sta močna konkurenca in stroga zakonodaja vplivali na prihodke.

Glavni izvršni direktor Nick Read je od januarja, ko se je izkazalo, da je največji evropski aktivistični vlagatelj Cevian Capital prevzel delež v podjetju, pod vse večjim pritiskom in se pripravlja na temeljito prenovo skupine, vključno z izločitvijo slabo uspešnih dejavnosti, konsolidacijo na ključnih trgih in okrepitvijo strokovnega znanja na področju telekomunikacij v upravnem odboru.

Vodafone je vlagateljem že več mesecev zatrjeval, da bo sklenil posle s konkurenčnimi skupinami na trgih, na katerih obstaja velika konkurenca, kot so Španija, Italija in Združeno kraljestvo, vendar doslej ni uspel uresničiti ničesar od tega.

Februarja je Vodafone zavrnil ponudbo francoskega tekmeca Iliad za nakup svojega italijanskega podjetja v vrednosti 11 milijard evrov . Podjetje je bilo deležno številnih kritik zaradi napačnih korakov in slabega razvoja, ki so ga ovirali, delničarji pa so postali nestrpni in opuščajo svoje položaje.

Po večmesečnih pogajanjih s špansko telekomunikacijsko skupino izzivalcev o morebitni prodaji svojega španskega podjetja je MasMovil (direktor) obrnil hrbet Vodafonu in se odločil za združitev z družbo Orange.

Kaj je za vlagatelje najbolj zaskrbljujoče?

Družba Vodafone teh zamujenih priložnosti skoraj ni komentirala ali izdala sporočila za javnost ali utemeljitve. Edina novica je bila zamujena priložnost v Italiji, kjer je podjetje sporočilo, da to ne bi bilo v interesu delničarjev, zato je odstopilo od sodelovanja.

  • Od novega izvršnega direktorja družbe Vodafone se je pričakovalo, da bo izboljšal razvoj podjetja. Slaba komunikacija in slaba ozaveščenost vlagateljev povzročata razočaranje številnih ljudi, morda pa generalni direktor spodkopava svoj položaj.

Kaj bi lahko bil pozitiven katalizator?

Nekateri vlagatelji si prizadevajo, da bi Vodafone prodal delež v svoji infrastrukturni skupini Vantage Towers, ki jo je odcepil lani. Večina vlagateljev meni, da bo posel s stolpi pomembno vplival na poslovanje družbe Vodafone, saj bo zmanjšal dolg in sprostil denar za naložbe. Druge telekomunikacijske skupine, kot je Altice, so odcepile podjetja za stolpe po visokih cenah.

Glede na vse to se mi trenutno ne zdi smiselno vlagati v $VOD. Ali imamo tu kakšne vlagatelje v družbo Vodafone? Kaj lahko pričakujemo od podjetja v prihodnje?

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

No comments yet