S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Тази компания от индекса Nasdaq се понижи с 93% и предлага революционен бизнес модел

Тази популярна компания за фотоапарати прави грандиозно завръщане и е световен лидер в технологията на екшън камерите. Заслужава ли компания като тази толкова дълбоко DIP? 93% е наистина много и може да бъде наистина интересен вход за инвеститори, ориентирани към дългосрочно инвестиране.

Дружество, което е в истинско DIP.

През 2014 г. тя беше листвана на публичните пазари на цена от 24,00 долара за акция, веднага се изстреля до 93,85 долара и през следващите шест години постоянно спадаше, преди да намери дъното си на цена от 2,29 долара за акция през 2020 г., като сега също не е далеч от него. Но целта на компанията е да трансформира бизнес модела си, като използва нови канали за продажби и разкрие нови източници на приходи. Тези движения успешно доведоха до скромно възстановяване на акциите на GoPro $GPRO-1.1% и ето защо инвеститорите, които купуват сега и задържат, могат да получат значителни дългосрочни печалби.

Директен достъп до потребителя

В основата си GoPro е хардуерна компания - тя е най-иновативният производител на екшън камери в индустрията. Най-новата му версия, HERO10 Black, може да заснема видеоклипове с ултрависока разделителна способност 5,3K и най-съвременна технология за стабилизиране. Цената му от 499 USD е с 85% по-ниска от тази на следващия най-добър продукт на компанията, който се продава за 3500 USD.

Проблемът е, че е много трудно да се генерира дългосрочен растеж само чрез продажба на хардуер, когато съдбата на компанията е толкова зависима от един вид продукт. Това е особено вярно, когато основният канал за продажби на GoPro са големите търговци на дребно. Това създава бариера между потребителя и марката, което затруднява изграждането на взаимоотношения и продажбата на аксесоари. Да не говорим, че GoPro трябва да изгуби част от печалбата си в полза на търговеца на дребно.

Въпреки това компанията е създала по-изгоден канал за директна връзка с потребителите чрез своя уебсайт и се разраства бързо. През първото тримесечие на 2021 г. 33% от продажбите идват от GoPro.com, но напоследък този дял е нараснал до 41%. Този напредък вече оказва влияние върху финансовите резултати на GoPro, като маржът на брутната печалба се е увеличил до 41,8% през това тримесечие спрямо 38,6% преди година. Резултатът е значителен скок в рентабилността, тъй като компанията генерира нетна печалба от 5,7 млн. долара след загуба от над 10 млн. долара през предходното тримесечие.

Нови източници на приходи с висок марж

GoPro има уникална възможност в разработването на софтуер. Инструментите за редактиране на съдържание предлагат чудесни синергии за компания за камери, която е водеща в качеството на видеото, и GoPro е на път да пусне ново абонаментно софтуерно приложение през 2023 г. То ще се основава на съществуващите GoPro Player и ReelSteady десктоп плейър. То допълва приложението за смартфони Quik на компанията, което трябва да замени приложението за камера на iPhone и Android устройствата. Quik се насочва към потенциални клиенти, които не притежават камера GoPro, в опит да разшири адресируемия пазар на компанията.

Въпреки това най-големият източник на постоянни приходи на GoPro в момента идва от абонамента за GoPro.com, който предлага на клиентите ексклузивни отстъпки за продукти, съхранение на видеоклипове в облака и възможност за предаване на живо от тяхното устройство GoPro. През първото тримесечие компанията продължи да бележи звезден ръст, като броят на абонатите ѝ нарасна с 85% на годишна база до 1,74 милиона, което увеличи приходите от абонамент.

Източник: GoPro.com

Може би още по-положителна част от тази история на растежа е брутният марж, свързан с приходите от абонамент на GoPro, който може да достигне до 80%. През последното тримесечие абонаментите представляват по-малко от 10% от общите приходи, но темпът на растеж показва, че те са на път да окажат голямо влияние върху финансите на компанията като цяло.GoPro очевидно е постигнала значителен напредък в подобряването на бизнеса си и това се признава от някои фирми от Уолстрийт, които наскоро преминаха към бичи възглед за компанията, след като години наред бяха настроени мечи.Средната целева цена за акциите на GoPro на Уолстрийт е 11,80 USD, което представлява потенциално повишение от 85% спрямо цената, на която се търгуват днес. Инвестиционната банка JP Morgan Chase обаче е много по-оптимистично настроена и прогнозира, че акциите могат да поскъпнат с повече от 100% до 15 долара за акция.

При спад на акциите с 93% спрямо историческия им връх сега може да е моментът да се включите, като се има предвид трансформиращият характер на бизнеса с абонати на GoPro и новият софтуер на хоризонта, който със сигурност ще задуши растежа на компанията. Според мен 93% DIP е наистина интересно и както виждаме, компанията има много бичи настроения.

ОТКАЗ ОТ УСЛОВИЯ: Това не е инвестиционен съвет.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

No comments yet