@mladenrudonja

To priljubljeno podjetje, ki je vodilno na svetu na področju tehnologije akcijskih kamer, se je vrnilo v velikem slogu. Ali si takšno podjetje zasluži tako globoko DIP? 93 % je res veliko in bi lahko bil res zanimiv vstop za vlagatelje, ki se osredotočajo na dolgoročno vlaganje.

Družba, ki je v pravem postopku odpusta iz krize.

Na javnih trgih je leta 2014 kotirala po 24,00 dolarja na delnico, takoj poskočila na 93,85 dolarja in naslednjih šest let vztrajno padala, preden je leta 2020 našla dno pri 2,29 dolarja na delnico, od katerega zdaj tudi ni daleč. Vendar je cilj podjetja preoblikovati svoj poslovni model z uporabo novih prodajnih kanalov in sprostitvijo novih virov prihodkov. Te poteze so uspešno pripeljale do skromnega okrevanja delnic družbe GoPro $GPRO, zato bi lahko vlagatelji, ki zdaj kupijo in obdržijo delnice, prejeli znatne dolgoročne nagrade.

Neposreden dostop do potrošnika

GoPro je v osnovi podjetje za strojno opremo - je daleč najbolj inovativen proizvajalec akcijskih kamer v industriji. Njena najnovejša različica, HERO10 Black, lahko snema videoposnetke v izjemno visoki ločljivosti 5,3K z najsodobnejšo tehnologijo stabilizacije. S ceno 499 dolarjev je za 85 % cenejši od naslednjega najboljšega izdelka, ki ga podjetje navaja kot naslednjega, saj ga prodaja za 3500 dolarjev.

Težava je v tem, da je zelo težko doseči dolgoročno rast samo s prodajo strojne opreme, če je usoda podjetja tako zelo odvisna od ene vrste izdelka. To še posebej velja, ko so glavni prodajni kanal družbe GoPro veliki trgovci na drobno. To ustvarja oviro med potrošnikom in blagovno znamko, zaradi česar je težko vzpostaviti odnos in jim prodati dodatke. Ne omenjamo, da mora GoPro izgubiti del svojega dobička za trgovca na drobno.

Vendar pa je podjetje s svojo spletno stranjo ustvarilo donosnejši kanal neposrednega stika s potrošniki in hitro raste. V prvem četrtletju leta 2021 je bilo 33 % prodaje opravljene prek spletne strani GoPro.com, v zadnjem času pa je ta delež narasel na 41 %. Ta napredek že vpliva na finančne rezultate družbe GoPro, saj se je njena stopnja bruto dobička v tem četrtletju povečala z 38,6 % pred letom dni na 41,8 %. Rezultat je bil precejšen skok v dobičkonosnosti, saj je podjetje ustvarilo 5,7 milijona dolarjev čistega dobička po več kot 10 milijonih dolarjev izgube v prejšnjem četrtletju.

Novi viri prihodkov z visoko maržo

GoPro ima edinstveno priložnost pri razvoju programske opreme. Orodja za urejanje vsebin ponujajo odlične sinergije za podjetje, ki je vodilno na področju kakovosti videoposnetkov, in GoPro je tik pred izdajo nove naročniške programske aplikacije leta 2023, ki bo temeljila na obstoječih predvajalnikih GoPro Player in ReelSteady za namizne računalnike. Dopolnjuje aplikacijo Quik za pametne telefone, ki bo nadomestila izvirno aplikacijo fotoaparata v napravah iPhone in Android. Družba Quik cilja na potencialne stranke, ki nimajo kamere GoPro, da bi razširila svoj trg.

Največji vir stalnih prihodkov družbe GoPro pa trenutno predstavlja naročnina na GoPro.com, ki strankam ponuja ekskluzivne popuste na izdelke, shranjevanje videoposnetkov v oblaku in možnost prenosa v živo iz naprave GoPro. V prvem četrtletju je še naprej rasla, saj je število naročnikov v primerjavi s prejšnjim četrtletjem naraslo za 85 % na 1,74 milijona, kar je povečalo prihodke od naročnin.

Vir: GoPro.com

Morda je še bolj pozitiven del te zgodbe o rasti bruto marža, povezana s prihodki od naročnin družbe GoPro, ki lahko doseže tudi 80 %. Naročnine so v zadnjem četrtletju predstavljale manj kot 10 % vseh prihodkov, vendar stopnja rasti kaže, da bodo imele velik vpliv na celotne finance podjetja.Podjetje GoPro je očitno doseglo velik napredek pri izboljšanju svojega poslovanja, kar priznavajo tudi nekatera podjetja z Wall Streeta, ki so po več letih medvedje usmerjenosti nedavno prešla na bikovski pogled na podjetje.Povprečna ciljna cena za delnico GoPro na Wall Streetu je 11,80 USD, kar pomeni potencialno 85-odstotno povišanje v primerjavi z današnjim trgovanjem. Investicijska banka JP Morgan Chase pa je veliko bolj optimistična in napoveduje, da bi se delnica lahko podražila za več kot 100 % na 15 USD za delnico.

Ker je delnica v primerjavi z najvišjo vrednostjo doslej padla za 93 %, je zdaj morda pravi trenutek, da se vključite, glede na preoblikovalno naravo naročniškega poslovanja družbe GoPro in novo programsko opremo na obzorju, ki bo zagotovo zavrla rast podjetja. Po mojem mnenju je 93-odstotni DIP res zanimiv in kot lahko vidimo, ima podjetje na zalogi veliko spodbudnih stvari.

IZJAVA: To ni naložbeni nasvet.

Preberite celoten članek brezplačno? Pojdi naprej 👇

Imate račun? Nato se prijavite . Ali pa ustvarite novo .
Discussion
No comments yet

👋 Co je Bulios?

Bulios je největší sociální síť pro investory v Evropě. Najdete zde unikátní investiční analýzy, tipy na investice nebo návody jak si vytvořit pasivní příjem z akciových a kryptoměnových investic. Komunita investorů na Bulios aktivně sdílí své know-how a díky tomu může každý člen této komunity úspěšně investovat. Na Bulios najdete kompletní data k akciím a kryptoměnám z celého světa, například Tesla $TSLA, Apple $AAPL, Microsoft $MSFT, Amazon $AMZN, Bitcoin $BTCUSD, Ethereum $ETHUSD či Cardano $ADAUSD. Také zde najdete data k hlavním burzovním indexům NASDAQ, S&P500 či DOW. Můžete si zde vytvořit vlastní watchlist nebo virtuální portfolio a sledovat vývoj cen oblíbených akcií a kryptoměn. Akcie, kryptoměny, investice, burza, to je Bulios. Články, videa ani jakékoliv další příspěvky na serveru Bulios.com nejsou investičním doporučením. Mají pouze informativní či zábavný charakter. Proto se pravidelně vzdělávejte a provádějte své vlastní investiční analýzy. Sledujte Bulios na sítích 👇