S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Chyba v aktualizaci tohoto protokolu omylem poslala uživatelům 90,1 milionů dolarů 😬

Uživatelům populárního decentralizovaného finančního protokolu Compound (DeFi) bylo po nepovedené aktualizaci omylem vyplaceno přibližně 90,1 milionu dolarů. Nyní zakladatel vydává prosbu a několik výhrůžek, aby motivoval k dobrovolnému vrácení kryptoměnových tokenů platformy.

 

 

"Pokud jste v důsledku chyby protokolu Compound obdrželi velké, nesprávné množství COMP: Robert Leshner, zakladatel společnosti Compound Labs, napsal ve čtvrtek pozdě večer na Twitteru. "Ponechte si 10 %. V opačném případě (pokud krypto nevrátíte) bude to nahlášeno jako příjem na daňovém úřadě a většina bude doxnuta. 

 

 

Cena kryptoměny Compound, se po zprávě o chybě původně propadla o téměř 13 % během jednoho dne. Zda se příjemci odměn rozhodnou vrátit platformě mnoho milionů dolarů, se teprve uvidí, i když pokud historie něco naznačuje, je to jistě možné.

 

Alchemix [další protokol DeFi] měl před několika měsíci podobný incident, kdy rozdal více odměn, než bylo zamýšleno. Téměř všichni, kteří dostali odměny navíc, je vrátili.

V tomto případě je rozdíl v tom, že burza Alchemix přišla jen o 4,8 milionu dolarů.

 

To mě naplňuje optimismem, že lidé vrátí i většinu tokenů COMP, ale nikdy si nemůžete být jisti, řekl. Protokoly DeFi, jako je Compound, jsou navrženy tak, aby znovu vytvořily tradiční finanční systémy, jako jsou banky a burzy, pomocí blockchainů obohacených o samočinné chytré smlouvy.

 

Ve středu Compound spustil něco, co mělo být celkem standardní aktualizací. Brzy po implementaci však bylo jasné, že se něco vážně pokazilo. Nový kontrakt Comptroller obsahuje chybu, která způsobuje, že někteří uživatelé dostávají příliš mnoho COMP, vysvětlil Leshner na Twitteru.

 

"Neexistují žádné ovládací prvky pro správce ani komunitní nástroje, které by distribuci COMP zakázaly; jakékoli změny protokolu vyžadují 7denní proces správy, aby se dostaly do produkce," dodal s tím, že žádná oprava nemůže začít platit dříve než za týden.

 

Compound jasně uvedl, že žádné dodané ani vypůjčené prostředky nebyly ohroženy, ale to ránu příliš nezmírnilo. Uživatelé protokolu začali hromadně hlásit masivní výpadky. Krátce po Leshnerově tweetu o chybě si v jedné transakci nárokovali compound tokeny v hodnotě 29 milionů dolarů. Jiný tvrdil, že na svůj účet obdržel 70 milionů comp tokenů, což v době zveřejnění příspěvku činilo asi 20,8 milionu dolarů.

Seznam milionářů z comp tokenů pokračuje.

 

A pak je tu hrozba související s chybným nahlášením odměny finančnímu úřadu.

"Článek 61 daňového řádu definuje příjem velmi široce. Pokud byste na základě tohoto omylu obdrželi vysokou částku a rozhodli se ji ponechat, bylo by to považováno za příjem.

 

Uživatelé, kteří omylem získali tokeny navíc, mohli tyto prostředky dobrovolně vrátit. V takovém případě by technicky vzato měl příjemce zaplatit daň z příjmu na základě tržní hodnoty mincí v době jejich přijetí, ale pokud prostředky vrátí, není důvod příjem vykazovat.

 

Nakonec se ale přece jen mohou rozhodnout, peníze si ponechat. Pokud by svou odměnu nahlásili finančnímu úřadu, jednoduše by z této částky odvedli daň z příjmu.


Autor @kseniia má karmu 1136 a je členem této skupiny od 07/07/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory skupiny. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

To je dívné, mě nic nepřišlo. 😅