S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Tyhle 3 REITy dlouhodobě překonávají trh. Vybudujte si s jejich pomocí pasivní příjem nadprůměrnou dividendou

Akciový trh je v poslední době zatížen množstvím špatných zpráv, mezi něž patří například prudce rostoucí inflace a úrokové sazby, nejistota v dodavatelském řetězci v souvislosti s přetrvávající pandemií a válka na Ukrajině. No a i aktuální výplach trhu. Zdá se tedy, že úkrytů před touto finanční bouří je pramálo, protože i většina těch nejspolehlivějších stabilních společností se propadla. Možná by se ale dala najít výjimka!

Skladovací prostory. Relativně nuda. Jenže to je přesně to, co po svých investicích chci. Aby byly nudné

Navíc - historie ukazuje, že co jde dolů, nakonec půjde nahoru, a nyní je čas hledat budoucí vítěze.

Dobrým odrazovým můstkem by dle analytiků mohly být tyto čtyři realitní investiční trusty (REIT), které v průběhu let působivě překonávají index S&P 500 v celkovém výnosu. Mají také současná portfolia, která by měla i během tohoto poklesu přinášet dividendové příjmy, a působí v odvětvích, která by měla vést, až se na trh začnou vracet peníze v dostatečném objemu.

Jsou to Equinix  $EQIX+1.2% v oblasti datových center, logistický pronajímatel First Industrial Realty Trust $FR+0.9%, specialista na mobilní infrastrukturu Crown Castle International $CCI+0.2% a gigant v oblasti self-storage Extra Space Storage $EXR+0.1% 

Konvenční investiční poučky tvrdí, že pouhým nákupem indexového fondu S&P 500 a jeho dodržováním se vybuduje větší bohatství, než když bude průměrný investor hand - pickovat. Ale tohle nejsou jen průměrně výkonné fondy. Za posledních 10 let vynesl index S&P 500 258,6 %. Společnost Extra Space Storage tuto hodnotu téměř ztrojnásobila a ostatní tři společnosti tento hlavní tržní index také snadno překonaly.

Udělat trojnásobek tohoto? Huhuuu

Equinix je jedním z mála vlastníků datových center a je největším REIT svého druhu s více než 220 zařízeními na více než 60 trzích na pěti kontinentech. Již sedm let po sobě také zvyšuje dividendu a nyní dosahuje výnosu přibližně 1,98 %.

Podobně jako všechny ostatní, nachází se tento REIT aktuálně ve výprodeji. Jen to P/E je pořád trochu mimo

Společnost Extra Space Storage ukládá hotovost z rostoucího portfolia 2 130 skladů, které z ní činí druhého největšího vlastníka/provozovatele a největší externí správcovskou společnost v oblasti self-storage v zemi. Její akcie nyní vynášejí přibližně 3,54 % po 14 letech zvyšování dividend v řadě, včetně 10,23% zvýšení za poslední tři roky. To už jsou dost zajímavá čísla i pro nás dividendové investory.

Tady už je to trochu lepší. Sleva ovšem zase není tak velká

Společnost Crown Castle je druhým největším vlastníkem mobilních věží ve Spojených státech a výrazně se zaměřuje na sítě a optickou kabelovou infrastrukturu potřebnou k využití růstu sítí 5G. Crown Castle za poslední tři roky zvýšil výplatu o 8,5 %, což je dobré pro současný výnos přibližně 3,35 %.

Tady se naopak REIT celkem oproti zbytku trhu drží

First Industrial má portfolio 434 budov v klíčových distribučních centrech po celé zemi, obsluhuje téměř 1 000 zákazníků v oblasti červených skladů a svou dividendu zvyšuje již devět let v řadě, z toho v posledních třech letech o 7,47 %, a nyní dosahuje výnosu přibližně 2,27 %.

Tady je taky výprodej o něco větší

To vše jsou velice pozitivní hodnoty, čísla a výhledy. Proto takové akcie můžou lákat k nákupu. 
Všechny tyto čtyři akcie jsou nyní propadlé ještě více než index S&P 500, který v roce 2022 zatím klesl o zhruba 17 %. Cena akcií společnosti Crown Castle je od začátku roku níže o zhruba 17 %, následuje First Industrial s 21 %, Extra Space Storage s 22 % a Equinix s 25 %.

Podle názorů některých analytiků z Wall Street se jedná o solidní příležitosti k nákupu. Všechny tyto čtyři REIT mají mnoho charakteristik společnosti, jejíž akcie je vhodné koupit a držet, včetně velkých a rostoucích adresovatelných trhů a vysokých vstupních překážek pro potencionální konkurenci. No tisíce skladů jsou poněkud vysoký moat, to je pravda.

Otázkou zůstává zda a kdy se růst trhu vrátí. CO vy, zvážili byste investici do nějakého takového REITu? Nebo zůstanete u osvědčených klasik? Nebo snad to realitních trustů neinvestujete vůbec?

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn akcií na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @trollbringer má karmu 465 a je členem této komunity od 14/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Jako sorry, ale REIT společnosti nakupuju kvůli vysoké dividendě. Výše uvedené se motají kolem 3 procent či méně. To pro mě je dost podprůměrný až mizivý výnos na REIT.

Věřím, že u společností, které se zabývají právě třeba tím skladováním je potenciál vážně velký, protože je to součástí megatrendu e-commerce, který tady prostě je

Souhlasím. A co třeba ten Crown Castle a jejich mobilní sítě?

Ten segment moc dobře neznám, takže nemůžu soudit. Pokud ale jejich model stojí na tom, že pronajímají takhle kritickou věc, tak bych se o jejich stabilitu nebál

Jen si teda nejsem jistý tím oceněním všech těch společností. Jsou všechny dost drahé

Jenže to je i to naše oblíbené $O+1.1%

Popravde Realty mam jiz 8let a ted ten spin off mi prijde jako dobra prilezitost,je videt,ze lidi nevidi potencial v Orionu,ja jo.Myslim,ze do par let bude mit az 7-8% dividendu z dnesnich cen.Proto prikupuji a u $O jen aktualne holduju...Equinix jsem nakupoval 2akcie pod $400 a aktualne cekam na lepsi cenu okolo $600.

Neznal jsem, klasicky jsem vždy sledoval $O+1.1% a $SPG+1.3%. Tohle ale vypadá dost zajímavě

Taky že je