S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Тези три REITs от дълго време се представят по-добре от пазара. Изграждане на пасивен доход с техните дивиденти над…

В последно време фондовият пазар е повлиян от много лоши новини, включително рязко покачване на инфлацията и лихвените проценти, несигурност по веригата за доставки поради продължаващата пандемия и войната в Украйна. А и сегашният разпад на пазара. Така че изглежда, че има малко убежища от тази финансова буря, тъй като дори повечето от най-надеждните стабилни компании изпаднаха в криза. Но може би може да има изключение!

Съоръжения за съхранение. Сравнително скучно. Но точно това искам от моите инвестиции. Искам да са скучни.

Освен това - историята показва, че това, което пада, в крайна сметка се покачва, и сега е моментът да потърсим бъдещи победители.

Според анализаторите добър трамплин биха могли да бъдат тези четири инвестиционни тръста за недвижими имоти(REIT), които през годините впечатляващо са надминали индекса S&P 500 по обща възвръщаемост. Те също така имат текущи портфейли, които би трябвало да продължат да носят доход от дивиденти по време на този спад, и работят в сектори, които би трябвало да са водещи, когато парите започнат да се връщат на пазара в достатъчен обем.

Това са Equinix$EQIX-0.7% при центровете за данни, логистичният наемодател First Industrial Realty Trust $FR-0.9%, специалистът по мобилна инфраструктура Crown Castle International $CCI+0.0% и гигантът в областта на самосъхранението Extra Space Storage $EXR+1.0%.

Традиционното инвестиционно схващане гласи, че простото закупуване на индексен фонд S&P 500 и следването му ще доведе до по-голямо богатство, отколкото ако средният инвеститор избира ръчно. Но това не са просто фондове със средни резултати. През последните 10 години възвръщаемостта на индекса S&P 500 е 258,6 %. Extra Space Storage почти утроява тази стойност, а другите три компании също лесно надминават основния пазарен индекс.

Да направите три пъти повече? Huhuuu

Equinix е един от малкото собственици на центрове за данни и е най-голямото дружество за недвижими имоти от този вид с повече от 220 съоръжения на повече от 60 пазара на пет континента. Освен това компанията увеличава дивидента си в продължение на седем поредни години и сега доходността ѝ е приблизително 1,98%.

Подобно на всички останали, и тази REIT в момента е в процес на разпродажба. Само P/E все още е малко по-нисък.

Екстра Спейс Сторидж акумулира парични средства от растящото си портфолио от 2 130 единици за съхранение, което я превръща във втория по големина собственик/оператор и най-голямата компания за управление на самостоятелни складове от трети страни в страната. Доходността на акциите на компанията сега е около 3,54% след 14 поредни години на увеличение на дивидентите, включително 10,23% увеличение през последните три години. Това са доста интересни цифри дори за нас, инвеститорите в дивиденти.

Тук нещата са малко по-добри. Отстъпката обаче не е толкова голяма.

Crown Castle е вторият по големина собственик на клетъчни кули в САЩ и е силно фокусирана върху мрежовата и оптичната кабелна инфраструктура, необходима за възползване от растежа на 5G мрежите. Crown Castle е увеличила изплащането си с 8,5% през последните три години, което осигурява текуща доходност от около 3,35%.

Тук, напротив, REIT се представя добре в сравнение с останалата част от пазара.

First Industrial има портфейл от 434 сгради в ключови дистрибуторски центрове в страната, обслужва близо 1000 клиенти на червени складове и увеличава дивидента си за девет поредни години, включително със 7,47% през последните три години, като сега доходността е около 2,27%.

И тук разпродажбата е малко по-голяма

Това са много положителни стойности, числа и перспективи. Ето защо подобни акции могат да бъдат изкушаващи за покупка.
И четирите акции са се понижили дори повече от S&P 500, който се е понижил с около 17% досега през 2022 г. Цената на акциите на Crown Castle се е понижила с около 17% от началото на годината, следвана от First Industrial с 21%, Extra Space Storage с 22% и Equinix с 25%.

Според някои анализатори от Wall Street това са добри възможности за покупка. И четирите REITs притежават много от характеристиките на компания, чиито акции си струва да бъдат закупени и държани, включително големи и растящи адресируеми пазари и високи бариери за навлизане на потенциални конкуренти. Вярно е, че хиляди акции са с висока стойност.

Въпросът е дали и кога ще се възстанови пазарният растеж. Какво ще кажете вие, бихте ли обмислили да инвестирате в някоя от тези REITs? Или бихте се придържали към изпитаните и истински класики? Или изобщо не инвестирате в тръстове за недвижими имоти?

Отказ от отговорност:Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е чисто мое обобщение на акциите, базирано на данни от интернет и няколко други анализа. Инвестирането на финансовите пазари е рисковано и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

No comments yet