S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Ti trije skladi REIT že dolgo časa dosegajo boljše rezultate od trga. ustvarite pasivni dohodek z nadpovprečno visokimi…

Na delniški trg je v zadnjem času pritisnilo veliko slabih novic, vključno z naraščajočo inflacijo in obrestnimi merami, negotovostjo v dobavni verigi zaradi pandemije, ki še traja, in vojno v Ukrajini. Oh, in trenutni izpad trga. Zdi se, da je zatočišč pred finančnim viharjem malo, saj je padla celo večina najbolj zanesljivih stabilnih podjetij. Toda morda bi lahko bila izjema!

Prostori za shranjevanje. Relativno dolgočasno. Toda prav to želim od svojih naložb. Hočem, da so dolgočasni.

Poleg tega zgodovina kaže, da kar gre navzdol, gre navzgor, zato je zdaj čas za iskanje prihodnjih zmagovalcev.

Analitiki menijo, da so dobra odskočna deska lahko ti štirje nepremičninski investicijski skladi(REIT), katerih skupni donos je v preteklih letih prepričljivo presegel donos indeksa S&P 500. Prav tako imajo trenutne portfelje, ki naj bi v času upada še naprej prinašali dohodek iz dividend, in delujejo v sektorjih, ki naj bi bili vodilni, ko se bo denar začel vračati na trg v zadostnem obsegu.

To so Equinix$EQIX-0.7% na področju podatkovnih centrov, logistični najemodajalec First Industrial Realty Trust $FR-0.9%, specialist za mobilno infrastrukturo Crown Castle International $CCI+0.0% in velikan na področju samopostrežnega skladiščenja Extra Space Storage $EXR+1.0%.

Tradicionalno investicijsko prepričanje pravi, da bo preprost nakup indeksnega sklada S&P 500 in sledenje le-temu prineslo več bogastva, kot če bi povprečen vlagatelj izbiral ročno. Vendar to niso le povprečno uspešni skladi. V zadnjih desetih letih je indeks S&P 500 dosegel 258,6-odstotno donosnost, družba Extra Space Storage pa je to vrednost skoraj potrojila in tudi ostala tri podjetja so zlahka presegla glavni tržni indeks.

Da bi naredili trikrat toliko? Huhuuu

Equinix je eden redkih lastnikov podatkovnih centrov in največji tovrstni sklad REIT z več kot 220 objekti na več kot 60 trgih na petih celinah. Sedem let zaporedoma je povečala tudi dividende, ki zdaj prinašajo približno 1,98-odstotni donos.

Tako kot vse ostale je tudi ta sklad REIT trenutno v razprodaji. Le razmerje P/E je še vedno nekoliko prenizko.

Podjetje Extra Space Storage hrani denar iz svojega rastočega portfelja 2 130 skladiščnih enot, s čimer je drugi največji lastnik/upravljavec in največje zunanje podjetje za upravljanje samopostrežnih skladišč v državi. Njena delnica zdaj prinaša približno 3,54-odstotni donos po 14 letih zaporednega povečevanja dividend, vključno z 10,23-odstotnim povečanjem v zadnjih treh letih. To so precej zanimive številke tudi za nas, vlagatelje v dividende.

Tu je stanje nekoliko boljše. Vendar popust ni tako velik.

Crown Castle je drugi največji lastnik mobilnih stolpov v Združenih državah Amerike in se močno osredotoča na omrežje in infrastrukturo optičnih kablov, potrebno za izkoriščanje prednosti rasti omrežij 5G. Družba Crown Castle je v zadnjih treh letih povečala izplačila za 8,5 %, kar pomeni trenutno donosnost v višini približno 3,35 %.

Nasprotno pa je v tem primeru REIT v primerjavi s preostalim trgom v splošnem uspešnejši.

First Industrial ima v portfelju 434 stavb v ključnih distribucijskih centrih po vsej državi, oskrbuje skoraj 1.000 kupcev rdečih skladišč in že devet let zaporedoma povečuje dividende, od tega v zadnjih treh letih za 7,47 %, in zdaj prinaša približno 2,27-odstotni donos.

Tudi tu je prodaja nekoliko večja

Vse to so zelo pozitivne vrednosti, številke in pogledi. Zato so takšne delnice lahko mamljive za nakup.
Vse te štiri delnice so se znižale celo bolj kot indeks S&P 500, ki se je v letu 2022 znižal za približno 17 %. Cena delnice podjetja Crown Castle se je od začetka leta znižala za približno 17 %, sledijo First Industrial z 21 %, Extra Space Storage z 22 % in Equinix s 25 %
.

Po mnenju nekaterih analitikov Wall Streeta so to dobre priložnosti za nakup. Vsi ti štirje skladi REIT imajo številne značilnosti podjetja, katerega delnice je vredno kupiti in obdržati, vključno z velikimi in rastočimi nagovorljivimi trgi ter visokimi ovirami za vstop morebitnih konkurentov. Na tisoče delnic ima nekoliko višji fosil, to je res.

Vprašanje je, ali in kdaj se bo rast trga vrnila. Kaj pa vi, ali bi razmislili o naložbi v enega od teh skladov REIT? Ali pa bi se raje držali preizkušenih in resničnih klasik? Ali pa sploh ne vlagate v nepremičninske sklade?

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek delnic, ki temelji na podatkih z interneta in nekaterih drugih analizah. Naložbe na finančnih trgih so tvegane, zato bi moral vsak vlagati na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

No comments yet