@igorivanov

Не много отдавна писах тук, че Уорън Бъфет ще победи пазара в края на 2021 и 2022 г. Това е очаквано. От десетилетия той поддържа оценки над средните. Общото настроение и настроения на пазара са положителни и вероятно не е било толкова трудно да го победим. Тя просто продължава да го прави. Той успя да смекчи последиците от най-тежкия спад през последните години. А това отново е съвсем друга лига.

Гадателят от Омаха за пореден път се представи по-добре от пазара

Главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway $BRK-B е на пето място в индекса, който ежедневно класира най-богатите хора в света. Общата му нетна стойност възлиза на 112 млрд. долара, а от началото на годината до края на търговията на 12 май той е спечелил 2,62 млрд. долара.

От 100-те най-богати хора само 24 милиардери са увеличили нетната си стойност от началото на годината до 12 май.

Berskhire Hathaway на Бъфет отдели 7 млрд. долара за производителя на петрол Occidental $OXY, като увеличи дела си до над 14%. Между другото, много се говори за покупки и много интересна компания. Дори и от други гледни точки, а не само като петролен гигант. Конгломератът също така увеличи дела си в Chevron $CVX, което превърна тази инвестиция в един от четирите най-големи дялове в обикновените акции на Berkshire. Сега Chevron е четвъртото по значимост притежание на компанията. През първото тримесечие конгломератът е похарчил около 41 млрд. долара за нетни покупки. Вчера писах и за 3 акции, които носят на Бъфет огромни пари под формата на дивиденти. Шеврон е една от тях!

Портфейлът на легендарния Уорън Бъфет също разчита на дивидентите от тези 3 акции

Акциите на енергийните компании отскочиха от краткосрочното си дъно през 2020 г., когато икономиката се забави. Акциите на Occidental са поскъпнали със 100,38% през последните шест месеца и със 155,30% през последната година в отговор на повторното отваряне на пазара. Възстановяването на Chevron е по-слабо, но акциите на компанията са поскъпнали с 43,7% през последните шест месеца и с 53,35% през последната година. Уорън очевидно знае какво прави. Иска ми се да не го направи. Тези 100 милиарда не са попаднали в скута му случайно 😂

Инвестиционният стил на Бъфет за пореден път показва неговата гениалност

91-годишният Бъфет поддържа инвестиционната си стратегия да купува качествени компании. Може да изглежда старомодно и скучно. Но явно това все още е точно това, което работи.

Техният бизнес е стабилен, несериозен, който постоянно произвежда парични потоци и не се оценява над пазарните множители. Твърде често хората се опитват да променят стила си на инвестиране, за да го нагодят към пазара. Бъфет е точно обратното. Той не го прави.

Конгломератът притежава пряко или непряко безброй компании. Железници, застрахователни компании, производители на бонбони. Една от най-известните му инвестиции и любимци е $KO. Разбира се!

Част от стратегията на Berkshire беше да поддържа голям обем свободни парични средства. Милиардерът потвърди тази стратегия за натрупване на парични средства и заяви на годишната среща на акционерите през май, че компанията му може да се справи по-добре от банките с предоставянето на кредитни линии на компаниите.

Бъфет от години обявява, че сега не е добър момент за купуване и трупане на пари в брой. Но изглежда, че моментът е настъпил и той забележимо е разтворил тези пари в гореспоменатите покупки. По последни данни той е извадил от джоба си 41 милиарда в брой.

Накратко, Уорън знае накъде бяга заекът 😇😁

Отказ от отговорност: Това не е инвестиционна препоръка. Това е само списък на инвестициите на Уорън Бъфет с чисто образователна цел. Инвестирането на финансовите пазари е свързано с висок риск и всеки трябва да инвестира според собствената си преценка и оценка.

Прочетете цялата статия безплатно? Продължете 👇

Имате ли акаунт? Влезте в профила си или създайте нов.
Discussion
No comments yet

👋 Co je Bulios?

Bulios je největší sociální síť pro investory v Evropě. Najdete zde unikátní investiční analýzy, tipy na investice nebo návody jak si vytvořit pasivní příjem z akciových a kryptoměnových investic. Komunita investorů na Bulios aktivně sdílí své know-how a díky tomu může každý člen této komunity úspěšně investovat. Na Bulios najdete kompletní data k akciím a kryptoměnám z celého světa, například Tesla $TSLA, Apple $AAPL, Microsoft $MSFT, Amazon $AMZN, Bitcoin $BTCUSD, Ethereum $ETHUSD či Cardano $ADAUSD. Také zde najdete data k hlavním burzovním indexům NASDAQ, S&P500 či DOW. Můžete si zde vytvořit vlastní watchlist nebo virtuální portfolio a sledovat vývoj cen oblíbených akcií a kryptoměn. Akcie, kryptoměny, investice, burza, to je Bulios. Články, videa ani jakékoliv další příspěvky na serveru Bulios.com nejsou investičním doporučením. Mají pouze informativní či zábavný charakter. Proto se pravidelně vzdělávejte a provádějte své vlastní investiční analýzy. Sledujte Bulios na sítích 👇