@mladenrudonja

Pred kratkim sem tu zapisal, da je Warren Buffett na prelomu med letoma 2021 in 2022 premagal trg. To je pričakovano. Že desetletja ima nadpovprečne vrednosti. Splošno razpoloženje in razpoloženje na trgu je bilo pozitivno in premagati ga verjetno ni bilo tako težko. To se še naprej dogaja. Uspelo ji je ublažiti posledice najhujše gospodarske krize v zadnjih letih. In to je spet povsem druga liga.

Napovedovalec iz Omahe je znova presegel rezultate trga

Izvršni direktor družbe Berkshire Hathaway $BRK-B je na indeksu, ki vsak dan razvršča najbogatejše ljudi na svetu, na petem mestu. Njegovo skupno neto premoženje znaša 112 milijard dolarjev, od začetka leta do konca trgovanja 12. maja pa je zaslužil 2,62 milijarde dolarjev.

Med 100 najbogatejšimi ljudmi se je neto premoženje od začetka leta do 12. maja povečalo le pri 24 milijarderjih.

Buffettova družba Berskhire Hathaway je namenila 7 milijard dolarjev proizvajalcu nafte Occidental $OXY, s čimer je svoj delež povečala na več kot 14 %. Mimogrede, veliko se je govorilo o nakupih in zelo zanimivem podjetju. Ne le kot naftni velikan, ampak tudi v drugih pogledih. Konglomerat je povečal tudi svoj delež v družbi Chevron $CVX, s čimer je ta naložba postala ena od štirih največjih deležev v navadnih delnicah družbe Berkshire. Chevron je zdaj njen četrti najpomembnejši delež. Konglomerat je v prvem četrtletju za neto nakupe porabil približno 41 milijard dolarjev. Včeraj sem pisal tudi o treh delnicah, ki Buffettu prinašajo ogromno denarja v obliki dividend. Chevron je eden od njih!

Portfelj legendarnega Warrena Buffetta temelji tudi na dividendah iz teh treh delnic.

Delnice energetskih podjetij so se odlepile od kratkoročnega dna, ki so ga dosegle leta 2020, ko se je gospodarstvo ustavilo. Delnice družbe Occidental so se zaradi ponovnega odprtja trga v zadnjih šestih mesecih povečale za 100,38 %, v zadnjem letu pa za 155,30 %. Okrevanje družbe Chevron je bilo manjše, vendar je delnica v zadnjih šestih mesecih pridobila 43,7 %, v zadnjem letu pa 53,35 %. Warren očitno ve, kaj počne. Želim si, da tega ne bi storil. Teh 100 milijard mu ni padlo v naročje po naključju 😂

Buffettov naložbeni slog znova kaže njegovo genialnost

91-letni Buffet ohranja svojo naložbeno strategijo kupovanja kakovostnih podjetij. Morda se vam bo zdelo, da je to staromodno in dolgočasno. Vendar je očitno še vedno točno to, kar deluje.

Njihova podjetja so stabilna in nezahtevna podjetja, ki dosledno ustvarjajo denarni tok in niso ovrednotena nad tržnimi mnogokratniki. Ljudje prepogosto skušajo spremeniti svoj naložbeni slog, da bi ga prilagodili trgu. Buffett je ravno nasprotno. Ne.

Konglomerat ima neposredno ali posredno v lasti nešteto podjetij. Železnice, zavarovalnice, proizvajalci sladkarij. Ena od njegovih najbolj znanih naložb in ljubljenk je $KO. Seveda!

Del Berkshirjeve strategije je bilo ohranjanje velikega obsega prostih denarnih sredstev. Milijarder je ponovil strategijo kopičenja denarja in na letnem srečanju delničarjev maja dejal, da bi njegovo podjetje lahko bolje kot banke zagotavljalo kreditne linije podjetjem.

Buffett že leta razglaša, da zdaj ni pravi čas za nakup in kopičenje denarja. Toda zdi se, da je prišel čas in da je denar opazno raztopil v zgoraj omenjene nakupe. Po zadnjih poročilih je iz žepa potegnil 41 milijard gotovine.

Skratka, Warren ve, v katero smer teče zajec 😇😁

Izjava o omejitvi odgovornosti: To ni naložbeno priporočilo. To je le seznam naložb Warrena Buffetta v izobraževalne namene. Naložbe na finančnih trgih so zelo tvegane, zato mora vsak vlagati po lastni presoji in oceni.

Preberite celoten članek brezplačno? Pojdi naprej 👇

Imate račun? Nato se prijavite . Ali pa ustvarite novo .
Discussion
No comments yet

👋 Co je Bulios?

Bulios je největší sociální síť pro investory v Evropě. Najdete zde unikátní investiční analýzy, tipy na investice nebo návody jak si vytvořit pasivní příjem z akciových a kryptoměnových investic. Komunita investorů na Bulios aktivně sdílí své know-how a díky tomu může každý člen této komunity úspěšně investovat. Na Bulios najdete kompletní data k akciím a kryptoměnám z celého světa, například Tesla $TSLA, Apple $AAPL, Microsoft $MSFT, Amazon $AMZN, Bitcoin $BTCUSD, Ethereum $ETHUSD či Cardano $ADAUSD. Také zde najdete data k hlavním burzovním indexům NASDAQ, S&P500 či DOW. Můžete si zde vytvořit vlastní watchlist nebo virtuální portfolio a sledovat vývoj cen oblíbených akcií a kryptoměn. Akcie, kryptoměny, investice, burza, to je Bulios. Články, videa ani jakékoliv další příspěvky na serveru Bulios.com nejsou investičním doporučením. Mají pouze informativní či zábavný charakter. Proto se pravidelně vzdělávejte a provádějte své vlastní investiční analýzy. Sledujte Bulios na sítích 👇