S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

2 топ акции на американски банки, които са евтини и плащат високи дивиденти

Банковите акции не трябва да липсват в диверсифицирания портфейл. Въпреки това настоящият спад на пазара направи някои акции от този сектор значително по-евтини, с десетки проценти. Преди всичко купуваната компания трябва да отговаря на ключови инвестиционни параметри, като например стабилен основен бизнес и устойчиво изплащане на дивиденти. Според мен това са едни от най-добрите банкови акции на пазара.

2 водещи банкови акции

1. JPMorgan Chase

Когато условията на Уолстрийт са несигурни, обикновено се наблюдава бягство към качеството в големи, стабилни, водещи в индустрията компании, които успешно са преминали през предишни корекции и мечи пазари.JPMorgan Chase $JPM+0.5%отговаря точно на това описание.

JPMorgan Chase

JPMorgan Chase е най-голямата банкав САЩ с управлявани активи на стойност около 3 трилиона долара и през последното десетилетие постоянно постига по-добри резултати от своите конкуренти. Фокусът върху "силния" баланс поддържа висока ликвидност и ниска задлъжнялост, което й позволява да преодолее спадовете и да продължи да поддържа дивидента.

Тя разполага с 1,7 трлн. долара източници на ликвидност и съотношение дълг/собствен капитал от 0,80, което означава, че активите ѝ се финансират предимно със собствен капитал, а не с дълг. "Дългосрочната ни капиталова йерархия остава непроменена - първо, да инвестираме във водещите си на пазара бизнеси и да ги развиваме, второ, да изплащаме устойчив конкурентен дивидент и след това да връщаме остатъчния излишен капитал на акционерите чрез обратно изкупуване на акции", заяви главният изпълнителен директор Джейми Даймън в отчета за приходите на компанията за първото тримесечие, публикуван на 13 април.

При текущата цена на акциите JPMorganChase предлага висока доходност от 3,4 %, а коефициентът на изплащане е около 29 %, което означава, че 29 % от печалбата отива за финансиране на дивидента. Това е много устойчив процент, който би трябвало да позволи на JPMorgan Chase да продължи да увеличава изплащането си. Това ще бъде десетата поредна година, в която JPMorgan Chase увеличава годишното си изплащане на дивиденти, и тази серия вероятно ще продължи.

2. PNC Financial Services Group

Банковият сектор би трябвало да се възползва от повишаването на лихвените проценти, стига инфлацията да бъде овладяна и страната да не изпадне в рецесия. Това са големи "ако", но бичите пазари в САЩ исторически продължават по-дълго от мечите, а в дългосрочен план средната годишна обща възвръщаемост на фондовия пазар е около 10%.

PNC Bank

Банката с вероятно най-добър дивидент сега еPNC Financial Services Group $PNC -+0.3% шестата по големина банка в САЩ. През второто тримесечие компанията увеличи тримесечния си дивидент с 20% до 1,50 долара на акция. При сегашната цена на акциите доходността е 3,35% - една от най-високите сред аналогичните дружества. Коефициентът на изплащане е приблизително 37%, което е в удобен диапазон, в който се задържа през последното десетилетие. Тя е пример за последователност, като през последните 12 години е увеличавала изплащането си всяка година.

Цената на акциите на PNC Financial се е понижила с 22% от началото на годината досега, но има ниска оценка с текущо форуърдно съотношение цена/печалба от 11 - по-малко от 15 в началото на 2022 г. Подобно на JPMorgan Chase, PNC има подобен на крепост баланс с много ниско съотношение дълг/собствен капитал от 0,35% и 56 млрд. долара в брой. И двете банки плащат висока доходност, имат добри финансови показатели, отлична история и устойчиви дивиденти.

Това не е инвестиционна препоръка и всяко инвестиционно решение е изцяло във вашите ръце. Дейв Ковалески е анализирал и двете банки.


No comments yet