S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Tyhle 4 akcie s dividendou přes 10 % jsou dle analytiků výrazně podceněné. Ideální základ pasivního příjmu?

Odborníci předpokládají, že celosvětová výplata dividend v tomto roce dosáhne 1,4 bilionu dolarů. To je rozhodně částka, která je dostatečně velká na to, aby si z ní mohl řádně ukousnout nejeden investor. Na začátku roku 2022 uvrhly makroekonomické faktory akciový trh do nejistoty. A to zapříčinilo pokles cen akcií, díky kterému se otevřela pro investory možnost ukousnout si z dividendového koláče ještě o trochu víc.

Dividendové investování je stále jedním z nejpopulárnějších způsobů budování pasivního příjmu

Jdeme rovnou na ně. Tohle jsou 4 akcie s dividendou přes 10 %, které jsou dle analytiků výrazně podceněné

AFC Gamma, Inc.

$AFCG+2.3% je společnost se sídlem na Floridě, která upisuje a investuje do úvěrů a dluhových cenných papírů v legalizovaném konopném průmyslu.

AFC Gamma vykázala za 1. čtvrtletí hospodářský výsledek na akcii mimo GAAP ve výši 0,62 USD, čímž překonala odhady trhu o 0,08 USD. Čistý úrokový výnos ve výši 16,9 milionu USD meziročně vzrostl o 259,6 % a překonal odhady analytiků o 0,71 milionu USD.

Společnost  v květnu také oznámila, že uzavřela revolvingový úvěr v hodnotě 60 milionů USD. Společnost může úvěr rozšířit až na 100 milionů USD. Z těchto peněz budou financovány další kroky dle nastavených strategií spojených s oblíbenou zelenou rostlinou 🍀

🤔🤔

Společnost vyhlásila čtvrtletní dividendu ve výši 0,55 USD na akcii, což představuje 10% zvýšení oproti dřívější dividendě ve výši 0,50 USD. Dividenda byla akcionářům vyplacena 15. dubna. Dividendový výnos společnosti AFC Gamma tak aktuálně činí 13 %. Solidní.

Great Ajax $AJX+2.1% 

AJX je americký realitní investiční trust, který spravuje portfolio hypotečních úvěrů na bydlení a komerčních hypotečních úvěrů. Společnost Great Ajax Corp. čtvrtletní dividendu ve výši 0,26 USD na akcii, což je v souladu s předchozími. Dividenda sice nevzrostla, ale není třeba zoufat. 11,7% dividenda je naprosto brutální sama o sobě.

Zajímavé je také sledovat aktivitu hedge fondů kolem těchto společností. Dle stránky Insider Monkey mělo na konci 4. čtvrtletí 2021 long pozice ve společnosti Great Ajax Corp. 9 fondů. Součet jejich podílů byl ve výši 17,2 milionu USD. To je hezký růst. Ve 3. čtvrtletí držel stejný počet fondů podíly ve společnosti v hodnotě přibližně 13 milionů USD. Zajímavostí může být, že významným akcionářem společnosti BlueCrest Capital Michaela Platta a Williama Reevese.

AJX dlouhodobě klesá. Dá se tedy aktuálně nakoupit za výrazně lepší cenu

Grindrod Shipping Holdings $GRIN-1.9% 

GRIN je mezinárodní přepravní společnost se sídlem v Singapuru, která vlastní a provozuje flotilu lodí pro přepravu sypkých materiálů a kapalin po celém světě. Společnost Grindrod Shipping Holdings dosáhl 13. května dividendový výnos 11,94 %.

Dne 9. března společnost Grindrod Shipping Holdings vyhlásila čtvrtletní dividendu ve výši 0,72 USD na akcii. Tedy bez navýšení. Při téměř 12 % procentech to však asi ale není zas tak zásadní.

Tady na rozdíl od přechozích kolegů ale došlo k brutálnímu růstu. U lodní dopravy nic neobvyklého

Výhledy na budoucnost námořní dopravy zůstávají stále pozitivní. I přes prudké posilování flotil lodních dopravců je stále mnohem vyšší poptávka, kterou se jen tak nepodaří ukojit.

Podle databáze Insider Monkey za Q4 mělo 5 hedge fondů long pozice na Grindrod Shipping Holdings a držely ve společnosti podíly v hodnotě přibližně 11 milionů USD. 

Ready Capital Corporation $RC+1.8% 

Posledním v mém výčtu je $RC+1.8%  je newyorská společnost, která se zabývá financováním nemovitostí. Tržby společnosti za 1. čtvrtletí ve výši 151,2 milionu USD meziročně vzrostly o 35,5 % a překonaly odhady analytiků o 10,29 milionu USD.

A co dividenda?

Společnost Ready Capital Corporation měla poslední dividendu ve výši 0,42 USD na akcii, což nám aktuálně dává 11,5 %.

Relativně monotónní vývoj oproti předchozím společnostem 

Z hedge fondů sledovaných společností Insider Monkey mělo na konci prosince 2021 na Ready Capital Corporation long pozici 13 fondů s celkovými podíly v hodnotě 50,25 milionu USD.

Líbí se vám některá z těchto poměrně neznámých dividendových akcií? Nebo dokonce některou vlastníte? Podělte se do komentářů!  👇

A pokud se vám líbí moje články, neváhejte dát follow, díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj amatérský souhrn akcií na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @trollbringer má karmu 464 a je členem této komunity od 14/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

U takhle vysokého yieldu bývá problémem udržitelnost dividendy...

No jasně. To je samozřejmě potřeba hlídat. Ale takhle vysoký výnos bych za to, řekl bych, stojí

No, jasně. To já chápu. Otázka je, jestli je to pak pro začátečníka opravdu pasivní příjem