S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

Apple, Chevron a další dvě akcie, které jsou dle Warrena Buffetta zaručenou ochranou proti těm nejčernějším scénářům

Inflace nadále roste tempem, jaké jsme nezažili již několik desetiletí. V USA je inflace na 8,3 %, což je na hraně 40 letého maxima. Prudce rostoucí inflace nezastavitelně ničí vaše úspory. Naštěstí má investiční legenda Warren Buffett spoustu rad, co vlastnit, když taková situace přijde. A dá se předpokládat, že taková legenda jako Věštec z Omahy ví moc dobře, která aktiva doporučit.

Živoucí legenda

V legendárním dopise akcionářům z roku 1981 Buffett zdůraznil dva zásadní body, na které by se investoři měli zaměřit u společností, když se snaží bojovat s inflací:

1) schopnost snadno zvýšit ceny 

2) schopnost přijmout více zakázek, aniž by to znamenalo výrazné navýšení nákladů

A tyto čtyři společnosti v portfoliu $BRK-B+0.0% tyto dva body naprosto jednoznačně splňují.

American Express $AXP+2.6% 

V loňském roce společnost American Express prokázala svou sílu, když bez váhání zvýšila roční poplatek za svou platinovou kartu z 550 na 695 USD. Společnost také může přímo těžit z inflačního prostředí.

Společnost American Express vydělává většinu svých peněz prostřednictvím transakčních poplatků - obchodníci si účtují určité procento z každé transakce kartou Amex. S růstem cen zboží a služeb si společnost pochopitelně bere podíl z vyšších útrat.

Obchod díky této strategii vzkvétá. V prvním čtvrtletí se příjmy společnosti meziročně zvýšily o 29 % na 11,7 miliardy dolarů. American Express je pátým největším podílem v Berkshire Hathaway. Podíl společnosti Berkshire, která vlastní 151,6 milionu akcií AXP, má hodnotu téměř 24 miliard dolarů.

Zajímavé je, že Berkshire vlastní také akcie konkurenčních společností Visa a Mastercard, i když jejich pozice jsou mnohem menší.

Coca-Cola $KO+0.2% 

Coca-Cola je klasickým příkladem podniku odolného vůči recesi. Ať už se ekonomice daří, nebo se potýká s problémy, plechovka coly je pro většinu lidí stále cenově dostupná.

Společnost má na trhu pevnou pozici, obrovský rozsah a portfolio ikonických značek - včetně jmen jako Sprite, Fresca, Dasani a Smartwater - což jí dává velkou cenovou sílu. Když k tomu připočteme solidní geografickou diverzifikaci - její produkty se prodávají ve více než 200 zemích a teritoriích po celém světě - je jasné, že Coca-Cola může prosperovat v dobrém i zlém. Koneckonců, společnost vstoupila na burzu před více než 100 lety. 

Buffett má Coca-Colu ve svém portfoliu od konce 80. let. Dnes Berkshire vlastní 400 milionů akcií této společnosti v hodnotě přibližně 25,8 miliardy dolarů.

Apple $AAPL+0.6% 

Co k tomu napsat? Prostě ikonická značka s naprosto fanatickou základnou, která je společnosti odpustit téměř cokoliv. Navíc, když jim to Apple dokáže tak hezky vysvětlit...

Začátkem loňského roku vedení společnosti odhalilo, že jejich aktivní základna přesáhla 1,65 miliardy zařízení, z toho víc než 1 miliarda iPhonů.

Konkurenti sice nabízejí levnější zařízení, ale mnoho spotřebitelů nechce žít mimo ekosystém Applu. To znamená, že při prudkém nárůstu inflace může Apple přenést vyšší náklady na svou globální spotřebitelskou základnu, aniž by se příliš obával poklesu objemu prodeje.

Apple je dnes Buffettovým největším veřejně obchodovaným podílem, který podle tržní hodnoty představuje téměř 40 % portfolia Berkshire. Jedním z důvodů této koncentrace je samozřejmě samotný růst ceny akcií společnosti Apple. Za posledních pět let vzrostly akcie této technologické gorily o více než 280 %.

Chevron $CVX+0.6% 

Jedním z nejzásadnějších Buffettových tahů v roce 2022 je navýšení hodnoty akcií společnosti Chevron. Podle hlášení SEC vlastnila Berkshire k 31. březnu v tomto energetickém gigantu 25,9 miliardy dolarů, což je výrazný skok oproti podílu 4,5 miliardy dolarů na konci roku 2021.

V současné době představuje Chevron třetí největší veřejný podíl ve společnosti Berkshire. Není těžké pochopit proč. Přestože je ropný byznys kapitálově náročný, v obdobích vysoké inflace se mu obvykle daří velmi dobře. A tom jsme se nejspíš už všichni mohli přesvědčit.

Ropa - celosvětově nejobchodovanější komodita - od začátku roku vzrostla o 45 %. A nabídkový šok způsobený ruskou invazí na Ukrajinu by teoreticky ,dle odhadů, mohl tento trend udržet. Ze silných cen ropy těží její producenti. Poslední čtvrtletní zisk společnosti Chevron se meziročně zvýšil více než čtyřikrát. V roce 2022 akcie vzrostly o téměř 40 %.

Společnost také vrací investorům hotovost. Společnost Chevron vyplácí čtvrtletní dividendy ve výši 1,42 USD na akcii a dosahuje tak ročního výnosu 3,4 %. O množství peněz, které Chevron Buffettovi ročně vyplatí v dividendách jsem nedávno psal v tomto článku.

Na dividendy z těchto 3 akcií spoléhá i portfolio legendárního Warrena Buffetta

A co vy? Souhlasíte s názorem legendárního investora? Nebo volíte jako ochranu před inflací jiné akcie? Podělte se v komentářích!

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn akcií na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Nemůžu než souhlasit. Tyhle 4 společnosti považuju za definici slova stabilita

Až tak? 😁

Když ne $KO+0.2% tak kdo potom? :D

Nevím, jestli jsou ochranou, ale rozhodně minimálně hodnotové akcie dokážou jakž takž trochu ochránit před takovou situací jako vidíme. Hodnotové tituly nedostaly takovou bombu jako růstovky a technologie.

Tak samozřejmě, že to není 100% hedge proti všemu. Je to právě myšleno přesně tak, že to nedostane tak strašně na prd... frak :D jako právě třeba ty technologie

Koneckonců porovnání přístupu Cathie Wood a Warrena jsem tu nedávno dával. Po 3 letech došli na naprosto totožné hodnoty. Akorát Buffett nezažil po cestě tak ukrutnou volatilitu