S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Ray Dalio definitivně zešílel? Proč největší hedge fond světa pod jeho vedením provádí kuriozní meme nákupy?

Společnost Bridgewater Associates přichází s poněkud zajímavou zprávou. Člověk by totiž čekal, že největší hedge fond na světě v čele s legendou Rayem Daliem bude ctít zásady hodnotového a tvrdě racionálního investování. Jenže opak je pravdou. Fond oznámil, že do svého portfolia zařazují meme akcie GameStop a AMC. Tedy tituly, o kterých by nejspíš z dlouhodobého hlediska žádný investor vážně neuvažoval. Spekuluje snad Dalio na nějaký další růst meme akcií?

Co má Dalio za lubem?

Největší světový hedge fond vedený miliardářem Rayem Daliem se v prvním čtvrtletí rozloučil s podílem v Tesle $TSLA-1.9% a nově vsadil na meme akcie AMC $AMC+8.2%  a GameStop $GME+1.1%, jak ukázala zpráva pro Komisi pro cenné papíry. Firma rovněž zaujala nové pozice ve společnostech Berkshire Hathaway $BRK-B+1.3%  Warrena Buffeta a Airbnb $ABNB-3.2%.

Z dřívějších regulatorních zpráv Bridgewater vyplývá, že hedge fond vlastnil ke konci loňského roku 25 488 akcií společnosti Tesla Elona Muska.
Výrobce elektromobilů však nebyl uveden v přehledu podílů do období končícího 31. března, což signalizuje úplný odchod firmy z Tesly v průběhu čtvrtletí. Podle předchozích obchodních zpráv Bridgewater před vyplacením držel akcie Tesly po celý rok 2021.

Bridgewater také oznámila, že během tříměsíčního období přikoupila 4 136 akcií oblíbené meme videoherní společnosti GameStop v hodnotě 689 milionů dolarů a 27 066 akcií dalšího memu AMC (řetězec kin) v celkové hodnotě 667 milionů dolarů.

https://www.youtube.com/watch?v=ZoPEaBAe0CY

Nákup AMC představuje jeho první vstup do giganta v oblasti kin, jak vyplývá z regulatorních informací. GameStop už dříve v portfoliu měli.

Tyto nákupy mají jistě ve strategii Raye Dalia smysl. Zvláštní je ale opuštění od Tesly. Akcie společnosti Tesla zakončily minulé čtvrtletí v kladných číslech, když 31. března vzrostly o 1,97 % na závěrečnou hodnotu 1 077,60 USD za akcii, ale od počátku roku se akcie propadly o téměř 40 %, přestože v prvním čtvrtletí vykázaly dobré výsledky. Prodej akcií společnosti Tesla společností Bridgewater se uskutečnil ještě před ostře sledovanou snahou generálního ředitele Muska o získání sociální mediální platformy Twitter.

Přestože akcie v tomto roce klesly, nedávný růst akcií společností GameStop a AMC i ve víru výprodeje rizikových aktiv ukázal, že obchodníci stále sázejí na meme-akciové šílenství. Akcie GameStop se v roce 2022 propadly přibližně o 40 %, zatímco akcie AMC zhruba o 60 %.

Předpokládám, že Ray Dalio moc dobře ví co dělá. Vzhledem k tomu, že se v porovnání se zbytkem peněz, které mají pod správou jedná o naprosto marginální nákup se domnívám, že je to pouze pokus o zachycení teoretické další vlny růstu meme stocků. Pokud by však objem akcií těchto společností dále rostl, mohlo by to značit, že Dalio ví něco víc. Nechme se tedy překvapit.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn novinek na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @trollbringer má karmu 463 a je členem této komunity od 14/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Nechápu to, ale třeba má nějaké insider info :D

pro mě dost nepochopitelné

Kdo ví. Každopádně doporučuju kteroukoliv knihu od něj. Principles jsou super

Souhlasím. Poslouchal jsem je jako audio a šlo to. Ale je to asi náročnější než klasické populární investiční knihy

Teda kecám. Principles jsou právě tak nějak populárně naučné. Ta nová - Dealing with the changing je už dost podrobná. A hodně o historii, sociologii, psychologii a tak...

Literaturu má super.

Dalio rozhodně ví co dělá. Tak obrovské prostředky pod svou správou nemá náhodou...

O tom jsem naprosto přesvědčen. Zajímá mě, jestli se někdy dozvíme co tím sleduje

Těžko soudit. Předpokládám, že nevěří tomu, že $GME+1.1% nebo $AMC+8.2% budou největší stocky světa jako lidi z WSB, takže je dost možná bude chtít nějakým způsobem podojit...

Také si myslím.

Tak Cathie Wood má pod správou taky obrovský majetek a úplně to nevypadá, že ví, co dělá :DD