S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Apple: Nezastavitelné monstrum, na kterém ještě stále zbohatne každý

Společnost Apple  byla jednou z mála hlavních technologických akcií, které se během bearish trhu udržely. Přesto i Apple nyní klesl o více než 20 % ze svého historického maxima, když se cena jeho akcií ve čtvrtek poprvé od června 2021 propadla pod 140 USD. Ač by se mohlo zdát, že na nákup tohoto extrémně zaběhlého a stabilního giganta je už pozdě, opak je pravdou. Podle analytiků je Apple stále teprve na začátku své cesty.

Technologický gigant je jednou z nejhodnotnějších společností světa

Je sice pravda, že zákazníci společnosti Apple $AAPL-1.2%  mohou být během recese méně nakloněni upgradu svých zařízení na nejnovější modely, nelze však popřít, že konzistentní růst a ziskovost společnosti Apple by měly pokračovat i v následujících desetiletích. Jaká jiná společnost dokáže co rok přesvědčit svoje zákazníky, aby si koupili úplně stejný telefon? 😂

Přestože jde o jednu z nejvýkonnějších technologických akcií, která za posledních 10 let vzrostla více než šestkrát, zde je důvod, proč jsou dle analytiků akcie Apple stále překvapivě levné. Je teď čas ukousnout si z jablka? 🍏 Dobře uznávám, ohranější spojení jsem asi použít nemohl... 😂

Apple pokračuje v růstu svého ekosystému produktů a zároveň prokazuje cenovou sílu a bezkonkurenční loajalitu zákazníků. Jeho růst v oblasti poprodejních služeb udržuje zákazníky v angažovanosti a utrácení peněz, i když si nekupují nejnovější technologie společnosti Apple. Tento růst vedl ke zlepšení ziskovosti, i když příjmy a zisky společnosti jsou dnes mnohonásobně vyšší než před pěti lety.

Apple vyklesal a prodává se za poměrně rozumnou cenu

Investoři mají tendenci přiklánět se k technologickým společnostem, zejména softwarovým, protože mají vysoké provozní marže. Provozní marže investorovi říká, kolik provozního zisku připadá na jeden dolar tržeb. Provozní marže společnosti Apple za posledních dvanáct měsíců (TTM) činí 30,9 %, což znamená, že po započtení provozních nákladů, prodejních, všeobecných a administrativních nákladů, odpisů a dalších nákladů si Apple připisuje zhruba 0,31 dolaru na dolar.

Přehled základních dat společnosti Apple

Pro srovnání, společnost, která je mnohem více zaměřena na software, jako je Microsoft, má provozní marži 42,6 %, zatímco společnost z opačného spektra, jako je Costco Wholesale, má provozní marži pouze 3,5 %.

S růstem společností je někdy obtížné udržet si vysokou provozní marži, protože větší společnosti mají více režijních nákladů, zaměstnanců a pohyblivých částí, o které se musí starat. Ne však u Apple. Jejich provozní marže je na osmiletém maximu. A vysoká provozní marže je jedním z důvodů, proč Apple generuje tak vysoký zisk, přestože má nižší tržby než například společnost Amazon.

Navíc je tu stálý růst a buybacky. Málokdy se stane, že by akcie dosahovala neuvěřitelně vysokých výnosů a přitom nebyla nadhodnocená. Apple ale umí vydělávat peníze. Prostě a jednoduše to tak je. A peníze, které nepoužije na reinvestice do svého podnikání, obvykle použije na zpětný odkup akcií.

Čistý příjem společnosti Apple v TTM za posledních 10 let vzrostl o 154 % - poprvé překročil 100 miliard dolarů. Žádná jiná americká společnost kromě Applu nemá čistý příjem v TTM vyšší než 100 miliard dolarů. Působivé je však také to, že počet akcií společnosti Apple v oběhu se za posledních 10 let snížil o 38 %, protože společnost Apple neustále odkupuje své vlastní akcie, aby zvýšila svůj zisk na akcii. A tento dopad na ocenění společnosti Apple je významný. Tomu říkám starost o investory.

Vezměte si, že kdyby Apple za posledních 10 let neodkupoval žádné akcie, jeho TTM zisk na akcii by činil 3,89 USD. Protože je však v oběhu mnohem méně akcií, je současný TTM zisk společnosti Apple na akcii 6,25 USD - což dává poměr ceny k zisku rozumných 22,8 USD. Pokud by za posledních 10 let neodkoupil žádné akcie, jeho P/E by dnes byl 36,7 - což není zdaleka tak atraktivní a pravděpodobně by akcie Apple byly předražené a nevyplatilo by se je kupovat.

Jinak řečeno, společnost Apple dosahuje tak velkého zisku a odkupuje tolik svých akcií, že její ocenění je stále přiměřené, i když akcie za posledních 10 let vzrostly o ohromujících 600 %.

Shrnu to asi takhle - Steve Jobs vytvořil společnost s jasnou vizí, která svými inovacemi od základu změnila tento svět. Tim Cook se chopil kormidla už rozjeté lodi. Zvládl to ale bravurně. Ze správně směřující vizionářské lodičky udělal největší nezastavitelnou zaoceánskou loď, která se řítí stále stejným směrem, jenom ji už nezastaví ani ty největší vlny.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Na Applu se mi hrozně líbí, jak si nenchají do ničeho kecat. Sice s produkty přicházejí o dost později než konkurence, ale za to ho vždy dotahnou k dokonalosti

Ono je to asi kombinace 2 věcí: Jejich produkty jsou vážně vyladěný a díky in-house kontrole úplně všeho jsou i perfektně optimalizovaný a propojený. A za druhé mají neuvěřitelně silný marketing, který dokáže tak nějak nenásilně prodat úplně cokoliv

No jejich marketingové oddělení má myslím dost ulehčenou práci tím, že stávající uživatelé jsou relativně dost fanatický a ovlivní tím všechny kolem sebe. Vlastně jim jde jen o to donutit někoho k prvnímu nákupu.

Přesně tak. Apple nevypadá, že by měl v nejbližší době jakýmkoliv způsobem přibrzdit. Aktuální sleva je tedy za mě ideálním vstupním bodem.

Přesně tak. Nedovedu si představit svět, ve kterém $AAPL-1.2% není absolutním lídrem trhu