S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Tieto 3 akcie kupovali miliardári vo veľkom počas prvého štvrťroku 2022

Volatilita trhu neodstrašila skúsených peňažných manažérov a miliardárov od týchto široko držaných akcií. Na Wall Street to bol nestabilný rok, ktorý pokračuje. Nestálosť však nestačí na to, aby zahnala miliardárov peňažných manažérov na vedľajšiu koľaj. Na základe formulára 13F boli tri mimoriadne populárne akcie v prvom štvrťroku nakúpené mimoriadne úspešnými miliardármi.

O tieto 3 spoločnosti bol veľký záujem zo strany miliardárov.

1. Tesla $TSLA-3.6% 

Prvou mimoriadne populárnou a široko držanou akciou, ktorá upútala pozornosť nejedného finančného manažéra miliardára, je kráľ elektromobilov (EV). Na základe podaní 13F pridal miliardár Jim Simons z Renaissance Technologies počas prvého štvrťroka 811 900 akcií Tesly, čo viac ako zdvojnásobilo podiel jeho fondov v spoločnosti. Takmer 1,7 miliardy dolárov viazaných na akcie spoločnosti Tesla k 31. marcu 2022 z nej robí druhú najväčšiu pozíciu spoločnosti Renaissance. Najpravdepodobnejším dôvodom, prečo Simons zvýšil svoj podiel v spoločnosti Tesla, je nadpriemerná výkonnosť spoločnosti v dôsledku výziev v dodávateľskom reťazci. Napriek tomu, že automobilový priemysel zápasí s nedostatkom polovodičových čipov a ďalšími problémami globálneho dodávateľského reťazca, Tesla dokázala počas prvého štvrťroka vyrobiť viac ako 305 000 elektromobilov. Po výrobe 930 422 elektromobilov v roku 2021 sa Tesla zdá byť na ceste k tomu, aby tento rok ľahko prekonala psychologicky dôležitú hranicu 1 milióna vozidiel. 

Simonsova býčia nálada môže súvisieť aj s rastúcou automobilovou maržou Tesly a rýchlo rastúcim čistým príjmom. Počas posledného roka (skončilo sa 31. marca 2022) automobilová marža Tesly vyskočila o viac ako šesť percentuálnych bodov na 32,9 % a jej upravený čistý zisk vzrástol z 1,05 miliardy USD na 3,74 miliardy USD. Najdominantnejšia spoločnosť EV má však aj svoje nedostatky . Napríklad, aj keď čistý príjem Tesly stúpal, spoločnosť sa až donedávna spoliehala na predaj regulačných emisných kreditov (REC) iným výrobcom automobilov, aby generovala zisk. Za posledných 12 mesiacov viac ako 19 % príjmov spoločnosti zo všeobecne uznávaných účtovných princípov (GAAP) pochádza z REC. To nie je ideálne.

2. Chevron $CVX+0.7% 

Ďalšou mimoriadne populárnou akciou, ktorú v prvom štvrťroku kúpil miliardár, je integrovaný ropný a plynárenský gigant Chevron. Aj keď spoločnosť Warrena Buffetta, Berkshire Hathaway v čase písania tohto článku ešte nepodala svoj 13F komisii pre cenné papiere a burzu, prevádzkové výsledky spoločnosti za prvý štvrťrok ukázali že Oracle of Omaha výrazne zvýšil svoj podiel v Chevrone. K 31. decembru 2021 vlastnila spoločnosť Berkshire Hathaway približne 38,25 milióna akcií spoločnosti Chevron v hodnote 4,5 miliardy USD. Ale k 31. marcu 2022 správa Berkshire ukázala reálnu hodnotu spoločnosti Chevron vo výške 25,9 miliardy dolárov. To znamená, že počas prvého štvrťroka bolo zakúpených viac ako 136 miliónov akcií spoločnosti Chevron.

Ruská invázia na Ukrajinu je udalosťou, ktorá by mohla na ďalšie roky napadnúť globálne energetické dodávateľské reťazce a udržať cenu ropy a zemného plynu vysoko nad historickými priemermi. Aj keď je Chevron integrovanou ropnou a plynárenskou spoločnosťou, jej ťažobné operácie (tj vŕtanie a prieskum) prinášajú najšťavnatejšie marže. Teraz je vhodný čas spomenúť, že integrovaný operačný model Chevron je veľkým kľúčom k jeho úspechu. Ak a keď ceny ropy a zemného plynu klesnú, Chevron sa môže oprieť o vysoko predvídateľný peňažný tok svojho stredného segmentu (tj ropovody a skladovanie), alebo počítať s tým, že rafinérie a chemické prevádzky budú profitovať z nižších vstupných nákladov. Prevádzka v strednom a nadväzujúcom smere pomohla spoločnosti prekonať množstvo vážnych hospodárskych poklesov. Ale práve dividenda Chevron mohla byť tým najväčším lákadlom pre Buffetta a jeho investičný tím v Berkshire Hathaway. 3,4% výnos spoločnosti Chevron je oveľa príjemnejší, ako keby hora hotovosti ležala a nepracovala. Nezaškodí ani to, že Chevron oznámil plány na spätné odkúpenie vlastných akcií za 10 miliárd dolárov do konca roka. 

3. Netflix $NFLX-0.4% 

Treťou ultrapopulárnou akciou, ktorej sa jeden miliardár počas prvého štvrťroka nemohol nabažiť, je streamovacia služba Netflix. Na základe skorého podania 13F miliardár Ken Fisher z Fisher Asset Management pridal 930 290 akcií Netflixu, čím nakoniec zvýšil podiel svojich fondov na takmer 6,36 milióna akcií do konca prvého štvrťroka. Nákup týchto akcií posunul Netflix do 17. najväčšieho holdingu Fisher Asset Management. Ak vás zaujíma, prečo Fisher urobil tento krok, odpoveď pravdepodobne súvisí so zameraním jeho fondov na nákup etablovaných rastúcich mien. Netflix má za sebou bohatú históriu rastúceho predaja o dvojciferné percento a neustále je najpopulárnejšou službou predplatného streamovania v USA aj keď sa poslednou dobou otriasli z dôvodu odchodu veľkého množstva predplatiteľov. Kým Netflix dokáže obnoviť rast počtu predplatiteľov a získať kontrolu nad zdieľaním hesiel, podľa môjho názoru to nestojí za vaše peniaze a do tohto by som osobne nešiel.

Samozrejme to, že do týchto spoločností investujú miliardári neznamená, že hneď máte presunúť životné úspory, skôr by to mala byť pre vás nápoveda akým spôsobom sa pozerajú takýto ľudia. Moje poradie je 1. Chevron 2. Tesla 3.Netflix ale do Netflixu by som osobne asi nešiel vôbec, avšak je to len môj názor a nie investičná rada, takže rozhodnutie je samozrejme na každom z vás :)

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

$NFLX-0.4% nevím, nevím..😅

je to velká neznámá, osobně v něj nemám skoro žádnou důvěru

přesně tak

$TSLA-3.6% i $CVX+0.7% naprosto chápu, ale ten Netflix je v tuhle chvíli velký risk (aspoň pro mě).

suhlasim uplne

Taká zaručená klasika nie? @petervalik22 @adamven12

Určite

$CVX+0.7% som aj ja kupoval

Áno $CVX+0.7% $TSLA-3.6% dobra voľba

Netflix je diskutabilný

Oboje dvoje jsem přikupoval.