S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Buffett vs. Burry: Který z legendárních investorů má ohledně akcií Apple pravdu?

Oba investoři zastávají protikladné názory ohledně pozic na akciích Applu $AAPL-0.6%. Warren Buffett často také přezdívaný věštec z Omahy je dlouhodobě společnosti velmi nakloněn a nedávno se nebál přikupovat. Zatímco na druhé straně shortář Michael Burry je opačného názor. Kdo z nich má tedy ohledně akcií Apple pravdu? 

Kdo má tedy pravdu a jaké závěry mohou investoři vyvodit?

Tento týden zveřejnily hlavní hedgeové fondy své formuláře 13F, ve kterých uvádějí své nákupy, prodeje a stávající podíly ve svých dlouhých portfoliích ke konci prvního čtvrtletí. Asi nejzajímavějším zjištěním bylo, že Buffett, nebo alespoň někdo z jeho konglomerátu Berkshire Hathaway, nakoupil v posledním čtvrtletí ještě více akcií společnosti Apple, přestože již nyní je největší pozicí Berkshire. Zároveň Burryho společnost Scion Asset Management uzavřela významnou krátkou sázku proti společnosti Apple.

Buffettův nákup vs. Burryho prodej

V prvním čtvrtletí Berkshire $BRK-B+0.5%, $BRK-A+0.6% nakoupila dalších 3,8 milionu akcií společnosti Apple $AAPL-0.6%. To zní jako hodně, ale ve srovnání s celkovým počtem 891 milionů akcií Berkshire je to zanedbatelné množství.

Mezitím Burry naopak sázel proti Applu. V prvním čtvrtletí Burry nakoupil prodejní opce s podkladovou hodnotou 206 000 akcií společnosti Apple. Prodejní opce dává držiteli právo, nikoliv však povinnost, prodat v určitém čase určité množství akcií za určitou cenu. Podkladové akcie opcí tvoří 17,9 % dlouhé části portfolia společnosti Burry, což je její největší pozice. 

Roční graf akcie Apple, Zdroj: Google Finance

Proč shortovat Apple v porovnání s ostatními technologickými akciemi?

Není jasné, zda si Burry vybral Apple z důvodů specifických pro Apple, nebo kvůli tomu, že jde o největší společnost v Nasdaq Composite. Do roku 2022 se Apple také držel mnohem lépe než drahé akcie softwaru a elektromobilů, které Burry v loňském roce shortoval. 

Loni v červnu Burry označil trh a obecně finanční aktiva za "největší spekulativní bublinu všech dob ve všech věcech" a zároveň předpověděl "matku všech krachů". Zdá se, že to byl prozíravý výrok, protože vysoce ceněné růstové akcie byly v letošním roce s prudkým růstem úrokových sazeb zdecimovány. Přesto při poklesu trhu obvykle padají jako poslední nejsilnější lídři, jako je Apple, takže Burry možná sází na to, že vzhledem k tomu, že ostatní vysoce ceněné spekulativní technologické akcie již zkrachovaly, mohly by být další na řadě technologické akcie s velkou tržní kapitalizací, jako je Apple. Je třeba také vědět, že 13F neodhalují krátké sázky, takže sázka na prodejní opce na Apple nemusí být ani jedinou Burryho sázkou proti trhu. Může mít krátké pozice i u jiných akcií.

Pohled dlouhodobého investora

I když je zajímavé, že dva velcí investoři se staví na zcela opačné strany populární akcie, nemělo by to nutně ovlivnit to, jak by se investoři měli na Apple dívat z dlouhodobého hlediska. Nezapomínejte, že Buffett je dlouhodobý investor, který by se společností Apple nepřerušil spolupráci, pokud by se nedomníval, že její konkurenční výhody slábnou, i když jsou akcie v současné době možná poněkud vysoce oceněné.

https://youtu.be/dB4TAMqD_DA

Burry je manažer hedgeového fondu, který obchoduje velmi často. Například v minulém čtvrtletí prodal pět ze šesti stávajících pozic ve svém dlouhém portfoliu a nakoupil 11 nových pozic. To je hodně obchodování a není to zrovna filozofie dlouhodobého investování. 

Je tedy možné, že oba mohou mít pravdu. Zdá se, že Burry měl z krátkodobého hlediska pravdu, protože akcie společnosti Apple od začátku dubna poklesly o zhruba 14 %. Vzhledem k tomu, jak často Burry obchoduje, je však možné, že tyto put opce již prodal. Ale možná také ne. Apple je nyní do značné míry ovlivněn nedostatky v dodavatelském řetězci. Z dlouhodobého hlediska je Apple stále vynikajícím podnikem a zůstává Buffettovou největší pozicí.

Nejedná se o investiční doporučení a vždy si dělejte vlastní analýzu. Dlouhým i krátkým pozicím obou investorů na akciích Apple se věnoval analytik Billy Duberstein. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @spritely22 má karmu 655 a je členem této komunity od 17/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Apple je drahý, ale bohužel to neznamená že musí jít nutně dolů. Nechápu že si s těma shortama lidi nedají pokoj.

Burry byl vždycky trošku podivín, ale shortovat $AAPL-0.6% mi přijde už moc

To teda. Sice nejsem ani legendární investor a ani nějak zkušený, ale shortovat Apple bych se asi nevydával.

Ta sázka proti $TSLA-3.6% mu moc nevyšla, na tohle jsem zvědavý, každopádně dlouhodobě je směr naprosto jasný

Asi tak :D