S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

Analýza společnosti Amazon: nejlepší cloudová akcie k nákupu?

Mnoho investorů, kteří měli zainvestováno v akciích Amazonu $AMZN+1.3% přišlo v posledních několika měsících o peníze, protože akcie od svých maxim propadly o 40 %. Pravděpodobně nejvíce však ztratil spoluzakladatel Jeff Bezos, nyní třetí nejbohatší člověk planety, jehož majetek činí "jen" 132 miliard dolarů. Zde je bližší pohled na společnost Amazon a její podnikaní. 

Amazon 

Byznys Amazonu 

Amazon $AMZN+1.3% je jednoduše nejlepší cloudová akcie, kterou můžete koupit. Má největší cloudovou síť na světě, jejíž datová centra jsou v měřítku všech kontinentů. Dalších sedm center má ve výstavbě, jedno dokonce na Novém Zélandu.

Všechna tato datová centra, stejně jako jeho sklady, byla vybudována z cash flow, nikoliv na dluh. Vše, co koupila v loňském roce, ji letos stojí pouze údržbu. Klíčem k růstu cloudu byl pronájem kapacity, a to prostřednictvím služby Amazon Web Services. Jen v prvním čtvrtletí měla AWS tržby 18,4 miliardy dolarů a třetinu tvořil čistý zisk. Nadále roste tempem více než 30 % ročně, v souladu s trhem.

https://youtu.be/a9__D53WsUs

AWS dává společnosti Amazon obrovskou výhodu ve všech ostatních oblastech podnikání, kterých se dotýká. Patří sem Alexa, Kindle a zejména Amazon Prime Video, druhý největší placený streamer po Netflixu, který je zákazníkem AWS.  

Problémem se zdá být pouze obchod Amazon. Během pandemie prodeje explozivně rostly a společnost se předháněla, aby je dohnala. Nyní se růst zpomalil, v mezinárodním měřítku se dokonce obrátil. 

Podtrženo a sečteno

Existuje pouze pět cloudových králů, kteří nyní dominují světové ekonomice. Z hlediska samotného cloudu je největším z nich společnost Amazon. Amazon má obrovské příležitosti v oblasti streamování, v zařízeních, v reklamě a ve zdravotnictví, kde má lékárnu a službu virtuální péče a ačkoli se potýká ve svém obchodě s velkými problémy, lze je odstranit. Problémy jsou i v globální ekonomice, ale to platí pro všechny.

I přes rychlý růst a všechny pozitiva Amazon AWS jsou akcie stále poměrně drahé a proto si ještě nějakou dobu počkám, něž je nakoupím. Nejedná se o investiční doporučení a dělejte si vlastní analýzu. Analytikem Amazonu je Dana Blankenhorn. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

AWS naprosto super, jen ten online obchod teď trošku pokulhává

AWS je tedka definitivně hnacím motorem celé společnosti

$AMZN+1.3% je mnohem více něž to, ale cloud představuje značnou část podnikaní společnosti...