S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Jak 3 kamarádi z vysoké vybudovali firmu prodávající ojetá auta a dosáhli valuace miliardy dolarů 🤔

Aaron Tan by nikdy nečekal, kam až ho jeho cesta podnikatele zavede. Jako spoluzakladatel nově korunovaného jednorožce a jednoho z nejrychleji rostoucích start-upů v Asii je nyní generální ředitel společnosti Carro na cestě ke vstupu na burzu. A vzhledem k tomu, že se na jeho palubě objevili investoři včetně Softbank, nehodlá zpomalit.

 

Aaron Tan, spoluzakladatel a generální ředitel Carro.

 

"Otázkou je, když jsme dosáhli 1 miliardy dolarů, jak dosáhneme 10 miliard dolarů? Jak dosáhneme 100 miliard dolarů?" Tan řekl. Neřekl bych, že jsem své spoluzakladatele přiměl k tomu, aby společnost založili společně...


Carro - slovní hříčka se slovy "car hero" je online tržiště s automobily v jihovýchodní Asii, jehož cílem je zjednodušit obchodování s automobily pomocí technologie umělé inteligence.  

 

 

Společnost založil v roce 2015 Tan se svými kamarády z vysoké školy, Adityou Lesmanou a Kelvinem Chngem a v červnu dosáhla vytouženého statusu jednorožce, když získala finanční prostředky ve výši 360 milionů dolarů. 

 

Díky této transakci dosáhl celkový objem získaných peněz více než půl miliardy dolarů a Carro se v odvětví s hodnotou 50 miliard dolarů a rostoucím objemem postavil po bok klíčových konkurentů, jako je malajsijská společnost Carsome a německá Carmudi.

 

Přesto, jak Tan vysvětlil, cesta k tomuto cíli byla dlouhá a náročná. Podnikatelský příběh 36letého Tana začal, když mu bylo 13 let. Jako teenager vyrůstající v Singapuru si tento počítačový nadšenec přivydělával tvorbou a prodejem webových stránek. Ale až později, když pracoval jako rizikový investor v USA, uviděl příležitost spojit obchodní zdatnost se svou skutečnou vášní: obchodováním s auty. 
 

"Když jsem byl mnoho let ve Spojených státech jako rizikový investor, pamatuji si velmi jasně, že jsem se setkal s nejrůznějšími automobilovými společnostmi - s Beepi, s Uberem a s DriveShiftem. To mi ukázalo dynamiku v tomto prostoru," řekl Tan.

 

Zatímco v USA trh s dalším prodejem automobilů vzkvétal, o jihovýchodní Asii se to říci nedalo. Byl proslulý svou neprůhledností a několik zprostředkovatelů ztěžovalo kupujícím a prodávajícím získání nejlepších nabídek. To, co jsme viděli, byla změna chování vlastníků automobilů.

Tan to chtěl změnit. Proto se v roce 2015 vrátil do Singapuru a spojil se se svými spolužáky ze školy informatiky Carnegie Mellon, aby vytvořili algoritmus, který by to dokázal.  

 

"Neřekl bych, že jsem své spoluzakladatele přiměl ke společnému založení společnosti, ale myslím, že jsem jim prodal příležitost, že by to mohlo být mnohem zajímavější než to, co dělali oni," řekl Tan.

 

Využití rychle se rozvíjejícího trhu

Trojici se něco povedlo. V regionu s rostoucí střední třídou, která se orientuje na digitální technologie, se spotřebitelé citliví na cenu stále častěji rozhodovali pro modely aut z druhé ruky.  


Společnost Carro využila této poptávky a v následujících letech zavedla svou online nabídku pro jednotlivce a velkoobchodníky v Indonésii, Thajsku a Malajsii. Mezitím přidala komplexní finanční služby, jako jsou půjčky, pojištění a následná péče.

 

V roce 2019, inspirována streamovacími giganty Netflix a Spotify, spustila společnost první singapurskou službu předplatného automobilů, která uživatelům umožňuje pronajmout si vozidlo za měsíční poplatek, přičemž v ceně je zahrnuta daň, záruka a údržba.

 

"To, co jsme viděli, byla změna chování v oblasti vlastnictví automobilů. Opravdu mezerou na trhu bylo hledání lidí, kteří chtějí tuto flexibilitu. A co je důležitější, chtějí si skutečně vyzkoušet nové vozy," řekl Tan.

 

Navigace v pandemii

V roce 2020 pak udeřila pandemie. To, co bylo pro mnoho začínajících podniků velkou překážkou, se však pro Tana a jeho tým stalo příležitostí. Obavy o hygienu a osobní bezpečnost vyvolaly novou poptávku po možnostech soukromé dopravy. A vzhledem k uzavření hranic a celosvětovému nedostatku mikročipů, který omezil výrobu automobilů, se prudce zvýšil prodej ojetých automobilů.

"Covid rozhodně pomohl urychlit celou naši interní digitalizaci a také externí, směrem k široké veřejnosti," řekl Tan. Mezi různé iniciativy, které společnost spustila, patřil bezkontaktní koncept "Showroom Anywhere", který potenciálním kupujícím umožnil prohlížet a testovat vozy bez přímé interakce s člověkem. Místo toho se mohli dostat k vozidlu na veřejném parkovišti pomocí bezkontaktního zadávání QR kódu. V březnu 2021 zaznamenala společnost Carro tržby ve výši 300 milionů dolarů - 2,5krát více než v předchozím roce. Šest let starý start-up tvrdí, že je nyní ziskový.

 

Cesta k IPO

Tento růst však přichází na pozadí rostoucí kontroly automobilového průmyslu. Doprava se na celosvětových emisích uhlíku podílí téměř čtvrtinou (24 %), z toho 75 % připadá na silniční vozidla. A i když vlády a výrobci automobilů plánují postupné nahrazení tradičních automobilů se spalovacími motory elektromobily, mnoho stávajících vozů s benzinovými motory se jednoduše vyváží na rozvojové trhy.

 

Společnost Carro zase uvedla, že hraje důležitou roli při přechodu na ekologičtější způsoby dopravy. Firma dodala, že pomáhá při přechodu na ekologičtější způsoby dopravy tím, že umožňuje kupujícím vyzkoušet si nové automobily, například elektromobily.

 

"Naším úkolem je umožnit recyklaci nebo opětovné použití vozidel v co nejkratší době. A druhou částí je, že [elektromobily jsou] pro nás silným katalyzátorem, protože to podporuje změnu. Pro platformu, jako jsme my, se snažíme hlavně, kdykoli dojde ke změně na trhu," řekl Tan.

 

Udržitelnost bude jednou z mnoha věcí v Tanově agendě, protože se chystá uvést svou společnost na burzu během příštích 18 až 24 měsíců. Vzhledem k regionální expanzi, vývoji v oblasti umělé inteligence a akvizicím je jedno jisté - bude to jízda plná událostí.

 

"V mezidobí [musíme] připravit společnost, zavést kontrolní mechanismy, zaměstnat lidi a zajistit dodržování předpisů," řekl Tan. "Teprve pak můžeme říct, že jsme připraveni za 12 až 18 měsíců vstoupit na burzu.";

 

zdroj

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Všimli si něčeho v zahraničí a vzali to tam kde to nebylo, super 😄

Tomu se říká dobrá práce 👍