S&P 500 ^GSPC
5,058.86
-0.06%
Tesla TSLA
$157.62
-2.39%
Apple AAPL
$169.05
-2.11%
Nvidia NVDA
$873.46
+1.56%
Microsoft MSFT
$415.96
+0.56%
Meta META
$501.98
+0.35%
Alphabet GOOG
$156.06
-0.17%
Amazon AMZN
$183.73
+0.06%

Te tri delnice so trenutno jasna izbira velike večine vlagateljev. Boste tudi vi med njimi?

Vsi vemo, kaj se trenutno dogaja na trgu. Velik padec in zato veliki popusti. In ti popusti so zelo jasen znak za vlagatelje, ki razmišljajo o nakupu teh treh naslovov ali jih že imajo, da jih kupijo več. Ta trojica naslovov je trenutno na voljo po ceni, ki se morda ne bo nikoli več ponovila. Zato naj se velika večina zainteresiranih začne zanimati že zdaj!

Se bodo te tri delnice od tu naprej le še povečevale?

Padec trga je bil pretiran odziv, zdaj pa se je pojavila močna priložnost za nakup.
Ob padcu trga so se številne delnice znašle na cenah, ki jih že nekaj časa ni bilo mogoče videti. In morda jih ne bodo nikoli več. Do tega upada prihaja kljub temu, da so mnoga od teh podjetij v zadnjih nekaj letih dosegla velike dobičke pri trgovanju. Tri podjetja, ki jih vlagatelji močno preplačujejo po trenutnih cenah, so $GOOG-0.2%, $SHOP+0.8%, $MELI-0.4%

Vsaka od teh delnic ima edinstvene okoliščine, ki so jo pripeljale do te točke, vendar nobena od teh okoliščin ne bo preprečila rasti teh podjetij v naslednjih petih letih. Kot dolgoročni vlagatelji se manj ukvarjamo s trenutnim stanjem na trgu in se bolj veselimo tega, kaj nas čaka v prihodnosti. Ker so delnice podjetij Alphabet, Shopify in MercadoLibre 26,4 %, 76,4 % in 58,5 % pod najvišjimi vrednostmi vseh časov, je trenutno obdobje odlična priložnost za dolgoročni nakup.

Abeceda

Družbo Alphabet $GOOG-0.2% najbolj skrbi recesija, ki bi lahko nastopila v ZDA. 80 % prihodkov ustvarja s platformami, ki temeljijo na oglasih (Google in YouTube), poraba za oglase pa se med recesijo običajno zmanjša. Ta koncentracija je prestrašila številne vlagatelje, da so prodali delnice družbe Alphabet, čeprav je gospodarstvo še vedno močno.

Ne glede na to, ali bo prišlo do recesije, bo Alphabet čez pet let močnejše podjetje. Njegovi prihodki so se v primerjavi s prejšnjim letom povečali za 23 %, marža iz poslovanja pa znaša 30 %. Zato bodo Alphabetova trdna rast in zdrave marže zagotavljale vedno večji denarni tok, ki bo dopolnjeval že tako veliko zalogo denarja v višini 134 milijard dolarjev.

Vodstvo družbe Alphabet uporablja denarni tok za odkup delnic. Manjše število delnic pomeni večji dobiček na delnico, kar zmanjša imenovalec razmerja med ceno in dobičkom (PE). Če vrednotenje ostane nespremenjeno, se mora cena delnice povečati, da bi izravnala rastoči dobiček.

Družba Alphabet je od začetka leta padla že za skoraj 25 %.

Če je delnica podcenjena, lahko uprava odkupi delnice po boljši vrednosti v okviru programa odkupa, kar se tudi dogaja.
Alphabet se trguje po ceni, ki je le 21-kratnik dobička, zato je cenovno ugodno ovrednoten. Alphabet je danes odličen nakup zaradi močnega in rastočega poslovanja ter nizkega vrednotenja.

Shopify

Orodja $SHOP+0.8% podjetja Shopify omogočajo podjetjem vseh velikosti, da svoje poslovanje prenesejo na splet. Njeno poslovanje je bilo v času pandemije v velikem razcvetu, vendar se je od takrat spet nekoliko upočasnilo. Ta upočasnitev je vlagatelje spodbudila k razmisleku.

Od prvega četrtletja 2020 do prvega četrtletja 2022 so se prihodki povečali za 60 % na leto, vendar je cena delnice padla pod raven pred pandemijo. Ta cena ni smiselna, zato bi morali vlagatelji razmisliti o nakupu te delnice, preden se odbije od dna. Vodstvo pričakuje, da bo rast podjetja v drugi polovici leta višja, zato bi lahko Shopify hitro okreval.

Nekateri padci so res neverjetni...

Glede na to, da je vrednost delnice padla za skoraj 80 % glede na najvišjo vrednost doslej, bi se morala vrednost delnice povečati za skoraj štirikrat, da bi se vrnila na prejšnjo najvišjo vrednost. Morda bo trajalo nekaj časa, da bo dosegel nov rekord, vendar je preveč poceni, da bi ga prezrli - Shopify je ovrednoten na manj kot desetkratnik prodaje. V zadnjih petih letih družba Shopify nikoli ni trgovala pod 12-kratnikom prodaje.

Ko podjetje začne delovati, je platformo Shopify težko zapustiti, zato bo še naprej rasla, dokler bo elektronsko poslovanje postajalo vse bolj priljubljeno. Verjetnost, da bodo potrošniki v naslednjih petih letih manj nakupovali prek spleta, je majhna, zato bo družba Shopify ostala močno podjetje.

MercadoLibre

MercadoLibre $MELI-0.4% je popolnoma pošastna trgovina. Ta vodilni ponudnik elektronskega blaga v Latinski Ameriki ima krila tudi na področju fintech, potrošniških kreditov in logistike prevozov. V primerjavi s prvim četrtletjem leta 2021, ki je prineslo 158-odstotno rast prihodkov, je bilo prvo četrtletje leta 2022 s 67-odstotno medletno rastjo še vedno izjemno.

Še en velik padec

Še bolj impresiven je bil njen oddelek fintech, ki je v četrtletju zabeležil 113-odstotno rast na 971 milijonov dolarjev. Oddelek za trgovanje je bil manj dominanten, vendar se je njegova čista prodaja še vedno povečala za 44 % na 1,3 milijarde dolarjev. Vendar MercadoLibre z več kot 600 milijoni prebivalcev in 4,9-odstotno stopnjo razširjenosti e-trgovine še zdaleč ne izkorišča v celoti svojih tržnih priložnosti v Latinski Ameriki.

Glede na oceno podjetja MercadoLibre pa bi vlagatelji lahko menili, da se podjetje zmanjšuje. Razmerje med ceno in prodajo (PS ) v podjetju MercadoLibre je nekaj manj kot pet; v zadnjem desetletju ni bilo nižje od šest. V povprečju se z njo trguje okoli desetkratnika prodaje, zato ima veliko možnosti za rast, tudi če bi se le vrnila na svoje običajno vrednotenje.

Podjetje MercadoLibre je nazadnje trgovalo po manj kot petkratniku dobička od novembra 2008 do aprila 2009, na samem dnu velike recesije. MercadoLibre se ne sooča niti približno s takšnimi težavami kot takrat, ko je bil celoten finančni sistem na robu propada, čeprav ocena delnic na to kaže.

Vsa tri podjetja so poceni, vendar to ne more biti edini razlog za nakup delnic. Vlagatelji morajo podjetja podrobno preučiti, analizirati okoliške vplive in umestiti podjetje v splošno sliko trenutnega trga.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na internetnih podatkih in več drugih analizah. Naložbe na finančnih trgih so tvegane, zato bi moral vsak vlagati na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

No comments yet