S&P 500 ^GSPC
5,012.15
-0.20%
Tesla TSLA
$150.94
-2.90%
Meta META
$502.06
+1.60%
Microsoft MSFT
$405.55
-1.53%
Amazon AMZN
$179.24
-1.13%
Nvidia NVDA
$846.57
+0.74%
Alphabet GOOG
$157.91
+0.66%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%

Tesla v plamenech: Je nyní čas na nákup společnosti, kterou drtí kroky vlastního CEO - Elona Muska?

Dobře. V plamenech aktuálně není jenom Tesla. Je tam tak nějak celý trh - a s ním a obrovské množství investorů. Tesla má ale možná něco navíc. Punc jedné z nejprogresivnějších, nejšílenějších a zároveň nejslibnějších firem světa. Není den, aby se neskloňovalo jméno jejího CEO Elona Muska, který má mimochodem dost možná nejen její vybudování, ale taky aktuální drastické propady.

Je tohle konec jedné éry?

Vzhledem k pokračujícímu poklesu širšího trhu mohou někteří investoři považovat propad akcií lídra v oblasti elektromobilů za příležitost k nákupu. Mají pravdu?
Poté, co koncem roku 2021 vstoupily do klubu společností s tržní kapitalizací 1 bilion dolarů, zařadily akcie elektromobilového giganta Tesla $TSLA-2.9%  zpátečku. Mezi makroekonomickými vlivy, jako je 40letá inflace, následným krokem Fedu ke zvýšení úrokových sazeb a obavami z války mezi Ruskem a Ukrajinou, se akciový trh ocitl v docela velkém rozruchu.

Mnoho rychle rostoucích akcií, včetně společnosti Tesla, bylo v poslední době drceno propady, protože investoři hledali ochranu tím, že přesunuli svou pozornost k hodnotovým společnostem a bezpečnějším aktivům. Tah generálního ředitele Elona Muska o potenciální akvizici Twitteru společnosti rozhodně také nepomohl. Vzhledem k nejistotě, zda se obchod skutečně uzavře, se investoři vrhli na zbavování se akcií lídra v oblasti elektromobilů.

Z hlediska fundamentálních ukazatelů však Tesla nadále vypadá dominantně. Společnost rychle rozšiřuje své podnikání na všech frontách a posílila přitom svou rozvahu a tvorbu hotovosti. Hodnoty tedy nejsou problém! 

I když... i za současného propadu není ocenění úplně nejnižší...

Ve čtvrtletí, kdy si investoři nebyli jisti, co mají očekávat kvůli odstávkám šanghajské továrny Tesla souvisejícím s COVID-19, lídr v oblasti elektromobilů přinesl výsledky, a to velké. Celkové tržby společnosti ve výši 18,8 miliardy dolarů, které meziročně vzrostly o 81 %, překonaly očekávání Wall Street o 918 milionů dolarů. Stejně tak její zisk na akcii bez GAAP ve výši 3,22 USD, což odpovídá 246% růstu, překonal konsenzuální odhady o neuvěřitelných 42 %.

Na závěr rekordního čtvrtletí podnik vedený Muskem zvýšil celkovou výrobu a dodávky vozů o příslušných 69 % a 68 %, když vyrobil 305 407 vozů a dodal 310 048 vozů. Podle pokynů managementu mohou investoři očekávat, že společnost dosáhne 50% průměrného ročního růstu dodávek v horizontu několika let. Ve fiskálním roce 2022 analytici modelují horní hranici a upravený hospodářský výsledek ve výši 86,5 miliardy USD a 12,32 USD/akcii, což znamená robustní meziroční vzestup o 61 %, resp. 82 %.

Při tak neuvěřitelném růstu se společnosti stejně dobře daří i v oblasti rozvahy a tvorby hotovosti. Ve svém posledním čtvrtletí vládce elektromobilů odhalil, že celkový dluh bez financování vozidel a energetických produktů klesl pod 100 milionů dolarů. Ve společnosti se také projevuje mantra "cash is king": V prvním čtvrtletí vzrostl volný peněžní tok o neuvěřitelných 660 % na 2,2 miliardy dolarů. Za předpokladu, že celosvětový trh s elektrickými vozidly bude do roku 2028 růst složenou roční mírou růstu (CAGR) o 25 % na téměř 1 bilion dolarů, lze s mimořádně velkou jistotou říci, že Tesla má v příštích letech nakročeno k dalším úspěchům.    

I bez kontextu je však ocenění společnosti Tesla extrémně vysoké. Akcie se v současné době obchodují kolem 90 násobku zisku, což je extrémně vysoko i po korekci.

Srovnání tohoto elektromobilního behemota s ostatními výrobci automobilů ještě více podtrhuje jeho drahou cenu akcií. Jak je patrné z níže uvedeného grafu, konkurenti General Motors, Ford a Toyota mají násobky ceny k zisku 6,2, 4,6 a 7,9 v uvedeném pořadí. O tom, zda si Tesla zaslouží prémiové ocenění, se často vedou debaty mezi fanatickými odpůrci a příznivci. Je však poměrně nesporné, že akcie elektromobilů jsou bohatě oceněny. Bylo by zapotřebí výrazného propadu ceny akcií, aby byla Tesla skutečně považována za levnou.  

Zde je důležité se zamyslet - pokud Tesle bezmezně věříte a myslíte si, že Musk přijde s něčím ještě mnohem větším - dost možná tak velkým, aby to začalo přesahovat náš svět, tak jsou akcie stále levné. Pokud ale hledíte na Teslu z pohledu klasického ocenění, tak stále ještě není cena dle mého názoru dostatečně nízko.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @trollbringer má karmu 473 a je členem této komunity od 14/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

teď už je $TSLA-2.9% za mnohem přitažlivější cenu, ale mohlo by být i lépe 😃

Stále predražené akcie. Tu je vidieť, že na hodnote záleží. Tí čo písali, že bude cena akcií za 3 roky na 4000 - 6000 $ si musia uvedomiť, čo by to reálne znamenalo. Bohužiaľ potom na to doplácajú niektorí začínajúci investori, ktorí sa nechajú obalamutiť takýmito neracionálnymi predpoveďami.

Jojo, viděl jsi i předpovědi, kde by potom hodnota Tesly vyšší, než kolik máme na týhle planetě peněz 🤷😂

Veď práve. Keď vidím ako niekto strieľa ceny niektorých akcií, že to bude 10-násobok za 5-10 rokov, tak sa už iba usmejem. A pritom si stačí prerátať a zobrať do úvahy len základné ukazovatele, a zistíte, že je to nereálne.

No bohužel no. Je to pořád drahý jako prase 🤷

I tak se to dá říct :D

Je to těžký no. Moje sázka na Teslu je vážně ve stylu - jednou se nebude používat skoro nic jinýho, než produkty Tesly. Hyperloop, SpaceX, soláry, auta... z toho pohledu je to pořád levný. Z pohledu normálního investora bych si musel nafackovat

Vnímám to dost podobně. Tak nějak to celkově považuju spíš jako "sázku na Muska". Aktuálně mi přijde, že je jeden z mála, kdo se snaží posunou lidstvo celkově. Ne jen hasit problémy, který už máme

Joey, nafackuj si rovno. Hyperloop je nezmysel a SpaceX & Starlink su projekty do ktorych nevies investovat, nemaju z Teslou nic spolocne financne.