S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Solana vs Cardano: Kdo přežije medvědí trh?

Možná vás zajímá, proč jdu srovnávat právě tento krypto pár. Dalo by se říct, že se jedná o mé oblíbené kryptoměny. Jsem investor, který se zaměřuje na budoucnost a především na to, jak se na ni nejlépe připravit. Oba projekty nabídly svou vlastní výraznou příchuť slibné dlouhodobé investice. Nyní se $SOLUSD-3.6% a $ADAUSD-2.4% po pádu Terry  propadly o dalších zhruba 30 %. Za posledních šest měsíců už dostaly na frak, a to mnohem více než Bitcoin nebo Ether. Co bude dál a kde vidím větší potenciál?

Cardano x Solana

Na medvědím trhu, jako je tento, se spálili velcí i malí investoři. Jen v LUNA a jejím stablecoinu TerraUSD se ztratilo 57 miliard dolarů! Pro ty, kteří se spálí na takových propadech je pouze jediná rada: Buďte opatrní, řádně analyzujte a především nikam nespěchejte, jde nám přeci o to vydělávat peníze. Nyní si doufám váš kapitál bude mnohem více vybírat, kam půjde příště. To by bylo vše k tomuto podtématu (LUNA) a můžeme jít na mé hlavní téma.

Stojí tedy za to se ptát: Přežijí Solana a Cardano na tomto brutálním trhu další den, a budou dále budovat svůj dlouhodobý potenciál? Pojďme se na to podívat.

Solana (SOL-USD)

Jaké problémy trápí Solanu?

Přestože si $SOLUSD-3.6% připisovala vysoký potenciál a oblibu mezi investory, tak je aktuálně v 71% propadu od začátku roku 2022. Solana během minulého roku pokračovala ve sbírání vítězství a silně rostla, ale možná se stala takříkajíc příliš velkou pro tuto ''hru''.

Obě hlavní dlouhodobé přednosti $SOLUSD-3.6% zůstávají nedotčené:

  1. Solana stále s velkým odstupem vede v aktivitě vývojářů na blockchainu. Dokonce i Ethereum zaznamenává v daný den poloviční aktivitu vývojářů než Solana.

Koneckonců, transakce Solany jsou jednoduše mnohem rychlejší - nemluvě o tom, že jsou levnější.

2. Na Solanu si stále svítí kryptoměnové osobnosti: především Sam Bankman-Fried z FTX . Naposledy se na jeho Crypto konferenci rozebírala právě Solana.

Solana byla dokonce spolu s Polygonem (MATIC-USD) vybrána pro novou funkci NFT Instagramu. "Jednotlivci na platformě budou moci připojit své peněženky a zobrazit NFT, které vlastní, a které budou v popisu zobrazovat informace o sbírce a umělci," jak uvádějí naši kryptoanalytici ve své nejnovější aktualizaci pro svou síť Crypto Investor Network.

Popularita Solany však také poukázala na její zranitelnost. V září, v prosinci a v dubnu byla Solana zaplavena aktivitou botů, která síť přivedla na buben - nebo ji zcela vyřadila z provozu. Mezitím má Ethereum, stejně jako Bitcoin, "od svého vzniku téměř dokonalou dobu provozu", uvádí Blockworks .

Při posledním výpadku se Solana stala obětí svého vlastního úspěchu, když přilákala obchodní aktivitu NFT.

Dokonce i vlastní validátoři Solany se na Twitteru rozpovídali, že "už několik měsíců pozorujeme na Solaně problémy s přetížením, protože boti se snaží přeprodávat [NFT] mince a okamžitě je znovu nabízet na sekundárních trzích za $$... Validátoři jsou stále zahlcováni," a "v určitém okamžiku už síť prostě nemůže".

Vývojáři Solany samozřejmě pracují na "zmírnění". Ale po celou dobu má přední tržiště Solany s NFT, Magic Eden, potíže se zpeněžením své popularity:

Od tohoto týdne "uživatelé Magic Eden provádějí transakce ve větší míře než na OpenSea, ale nedostatek blue-chip projektů NFT v systému Solana vedl k nižšímu celkovému objemu prodejů," uvádí CoinDesk.

OpenSea - kde můžete obchodovat s NFT na Ethereu a Solaně - zaznamenává objem prodejů ve výši 35 milionů dolarů ve srovnání s 10 miliony dolarů v Magic Eden. Průměrná cena NFT obchodovaného na OpenSea byla také více než 700 dolarů, což je výrazně nad průměrnou cenou Magic Eden, která činí 123 dolarů.

Pokud Solana nedokáže vyzrát na NFT, může být někdy skutečným zabijákem Etherea? Aby Solana přežila, musí si udržet náskok v transakčních nákladech a rychlosti - a to i přes velký upgrade Etherea. Nemůže však být tak agresivní v oblasti nákladů a rychlosti, aby neustále přitahovala více transakcí, než dokáže zvládnout. 

Cardano (ADA-USD)

Pak je tu Cardano s prakticky opačným scénářem:

Cardano se buduje tak dlouho, že rozruch kolem jeho kryptoměny $ADAUSD-2.4% nepochází ze zpráv, ale od jeho vůdce Charlese Hoskinsona a armády pravověrných, kteří bouchají do stolu na Twitteru a Redditu. Ti se objeví v jakékoli diskusi o kryptoměnách, aby rozzlobeně trvali na tom, že Cardano je ten jediný pravý blockchain.

Existuje pádný argument, že v tom mají pravdu. Výhody a vynalézavost Cardana jsou zcela zřejmé, když si tento blockchain prozkoumáte, jako například v této zprávě od kryptoanalytiků společnosti Kraken. A vzhledem k bojům Solany... nemluvě o krátkém vzestupu a niterném pádu Terra Luna, by pomalý a vytrvalý přístup Cardana mohl stát za to.

Důvodem "pomalejšího rozvoje" Cardana, je to, že Cardano podporuje kulturu založenou na akademickém peer-review a formálním ověřování s důrazem na bezpečnost, spolehlivost a udržitelnost". Například když Cardano spouštělo chytré kontrakty, "proces vzájemného hodnocení trval téměř čtyři roky.

Hodnoty kryptoměny Cardano znamenají, že je také navržena zcela jinak než její ''kolegové''. Je to spíše "verze Bitcoinu založená na Proof-of-Stake a využívající inteligentní smlouvy.

Vzhledem k tomu, že Ethereum dominuje novému digitálnímu světu již několik let, vývojáři kryptoměn mají tendenci být mnohem více obeznámeni s projekty založenými na virtuálním stroji Ethereum (EVM). Cardano dokonce používá jiný programovací jazyk, který se nazývá Haskell. Výměnou za "výhody v oblasti spolehlivosti a bezpečnosti má Haskell kvůli své složitější povaze notoricky malou síť vývojářů".

To znamená, že vývojáři Cardana musí velkou část potřebné infrastruktury budovat od nuly, což vede: hádáte správně - k "prodloužení doby vývoje".

Tým Cardano tvrdí, že jeho vynikající technologie přiláká k jeho blockchainu více vládních, bankovních a firemních klientů. Mezi další zajímavé funkce patří "tekutá demokracie", sázky v rámci chytrých kontraktů a možnost uživatelů vytvářet vlastní nativní tokeny přímo na základní vrstvě Cardano. 

Mezitím se $ADAUSD-2.4% dočká významného katalyzátoru:

Cardano chystá 29. června hard fork Vasil, přičemž generální zkouška na jeho "testnetu" proběhne do konce května. Bude to obrovský upgrade, protože právě teď jeho složitý design vedl k "problémům s pády a čekací dobou".

Nadcházející hard fork Vasil může potenciálně změnit problémy se škálovatelností DeFi tím, že zvýší propustnost, vylepší kódovou základnu chytrých kontraktů a zefektivní ukládání. Upgrade drasticky zvýší propustnost, objem a likviditu transakcí.

Očekává se, že tento upgrade přiláká řadu nových kupců a tudíž může být právě tím katalyzátorem, na který zde čekáme. Na základě zmíněných faktorů a informací si myslím, že Cardano může být do budoucna lepší volbou. Konečný závěr nechám na vás: Solana x Cardano, kdo je váš favorit?

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 929 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Vůči čemukoliv jinému než je ethereum nebo btc jsem skeptický 😅

klasik :D

No co 😃

pomalu už věřím jenom $BTC a ničemu jinému...

Chvilkama jsem podobného názoru...

to je za bear marketu docela racionální postoj

Good point - Solana se stala možná příliš velkou. Z dlouhodobého hlediska se mi celkově Solana oddaluje jako nějaká možná volba pro investici.

@sooskristian Dobře víš, že tvůj názor potřebuji znát 😄 Ke kryptoměnám toho máš vždy dost, co říct😎

za mňa SOL neviem prečo proste mi Cardano nie je sympaticke to už potom radšej ETH...

Nejlepší věcný argument, co tu zazněl.