S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Společnost J.P. Morgan predikuje vývoj trhů v roce 2022 a 2023. Jaké akcie nakupovat?

JPMorgan Chase & Co. je jedna z nejstarších firem na světě poskytující finanční služby. Zaměřuje se především na investiční bankovnictví a finanční služby pro spotřebitele. Kdo jiný by nám měl dávat rady typu: Do čeho investovat? A především nám odpovídat na výhled pro tuto nekončící inflační dobu a možný náhled na zlepšení situace.

Dnešní článek je brán z pohledu hlavního stratéga J.P. Morgan.

Jaká bude druhá část roku 2022?

  • Je to obzvláště náročný rok, ale jsem poměrně optimistický. Hlavními obavami v letošním roce byla inflace, velmi rychlé zvyšování sazeb Federálním rezervním systémem a možnost recese. Nevíme o geopolitických událostech, ať už na Ukrajině nebo o jiných situacích, které vzplanou. Ale myslím si, že hospodářský růst se může zmírnit, aniž by se dostal do recese, myslím, že inflace se může zmírnit, a myslím, že Federální rezervní systém zchladí svůj tón. To by mělo znamenat přiměřeně pozitivní druhou polovinu pro americké akcie.

Jak vidí hlavní stratég $JPM+0.5% vývoj ekonomiky a inflace?

  • Do čtvrtého čtvrtletí očekávám hospodářský růst očištěný o inflaci o méně než 2,5 % meziročně; do čtvrtého čtvrtletí příštího roku méně než 2,0 %. 
  • To nám značí jedinou věc: Očekávané znovuprobuzení ekonomiky, která ovšem bude růst, ale pomalejším tempem než normálně.
  • Pokud jde o inflaci, očekáváme, že index spotřebitelských cen se do konce letošního roku vrátí na 4,3 % a do konce příštího roku na 3,5 %.

Proč si $JPM+0.5% myslí, že inflace klesne?

  • Protože skutečně existuje něco jako přechodná inflace. Byla způsobena pandemií a politickou reakcí. Pandemie slábne a dodavatelské řetězce se zlepší. Mnoho peněz nalitých do ekonomiky v souvislosti s fiskálním stimulem v posledních dvou letech vysychá. Tyto peníze zvýšily poptávku po spoustě zboží. S nižší poptávkou bude inflace přirozeně slábnout.

Proč recese nepřijde?

  • Navzdory dvěma mimořádným recesím, které jsme viděli od začátku století - pandemické recesi a velké finanční krizi - si myslím, že volatilita HDP klesla. Je docela obtížné rozpoutat normální recesi. Existuje obrovský převis poptávky po pracovní síle a tato dynamika udrží ekonomiku mimo recesi.

Jak na tom budou společnosti se ziskovostí?

  • Obecně se očekává, že růst bude zpomalený. V průměru 7-8% růst. V loňském roce jsme zaznamenali obrovské zisky. Tyto zisky jsou extrémně vysoké, ale je velmi těžké je odtud posouvat výš. Jelikož byla ekonomika ''pumpována''.

Jak by měli investoři zacházet se svým portfoliem?

  • První věc, kterou by investoři měli udělat, je podívat se do zrcadla. Za poslední tři roky jsme zaznamenali obrovské zisky. Pokud jste nevyvážili rovnováhu, dobrou zprávou je, že máte mnohem více peněz. Špatnou zprávou je, že máte velkou nadváhu v růstových akciích s velkou kapitalizací. Je to místo, kde chcete být? Lidé se musí podívat na to, jak se prostředí změnilo, a ujistit se, že jejich portfolia jsou vhodně sladěna z hlediska rizika a očekávaného výnosu. Jak velké riziko chcete podstoupit?

👆Z mého pohledu je tohle good point pro investory 👆 a doporučuji si to klidně přečíst víckrát. Během budování vašeho portfolia (během minulých pár let) mohlo vaše portfolio zažít enormní růst. Když se na tohle portfolio podíváte nyní, jste schopni říct, že je vaše portfolio bezpečné (s nízkým rizikem ku očekávanému výnosu)? Je to místo, kde chcete být?

Dále $JPM+0.5% uvádí: Pokud jde o to, kde jsou příležitosti, ocenění vám dávají odpověď. Akcie s hodnotovými cenami se obecně prodávají se strmou slevou na akcie orientované na růst. Za posledních 25 let činil poměr ceny a zisku u hodnotových akcií v průměru 72 % poměru u růstových akcií. Nyní je to v průměru 60%. Lidé se hromadí do mega-cap růstových akcií. Střízlivější svět roku 2022 a možná i 2023 však způsobí, že se tyto mezery v ocenění zmenší.

$JPM+0.5% zároveň vychvaluje Evropský a Čínský trh, jakožto dobré místo pro investice. Především je nakloněn EU, jelikož je zde velice podceněný trh, který mnohdy nabízí i dvojnásobný dividendový zisk, než-li by nabízel USA trh. Evropa je levná. Je ohrožena tím, co se děje na Ukrajině a vysokými cenami energií, které zpomalí evropskou ekonomiku. Ale jednou ze světlých stránek velmi temného mraku Ukrajiny je to, že sjednotila Evropu. Pandemie taktéž pomohla sjednotit Evropu a vidíme tak více společných fiskálních politik. Nakonec Evropa překoná své energetické problémy a vrátí se na cestu mírného růstu. Evropské akcie jsou tak levné, že je zde velká příležitost. 

Závěrem JPM zdůrazňuje investorům, aby pečlivě přemýšleli o skutečné hodnotě společnosti nebo aktiv, která kupujete. Měli jsme roky, ve kterých si memové akcie vedly dobře, kryptoměny si vedly dobře. V těchto prostorách je spousta vzrušení. Ale nakonec je v krypto prostoru spousta kouře a zrcadel. Abych byl upřímný, myslím, že je to většinou nesmysl. Je důležité, aby lidé investovali do společností, které mají skutečný produkt, skutečné zboží, skutečnou službu, skutečný peněžní tok. Takto si dlouhodobě budujete portfolio. Posledních několik let bylo skvělých pro módní výstřelky. Nemyslím si, že příštích několik let bude.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 934 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Argumenty dost rozumný. Tak ještě aby to vyšlo... 😇

Myslím si, že dobře ví o čem mluví. Ted ještě, aby tento scénář nastal😅

S Čínou súhlasím, to bude víťaz tejto krízy. Ale nemyslím si, že je dobré investovať teraz na Európskych trhoch. Ak sa politika EU nezačne uberať racionálnejším smerom, nevidím dôvod prečo by EU mala napredovať.

Alespoň někdo mluví o zlepšení😅 Pořád čtu jen o recesi, krachu atd.

Je potřeba brát v úvahu vše kolem. Predikce a názory odborníků jsou motivující nebo frustrující, ale řekl bych, že žádný není 100% směrodatný.

V to doufám, že se inflace zmírní a že fed ubere z plynu👍

Záleží jak bude politika zvyšování úrokových sazeb úspěšná.