S&P 500 ^GSPC
5,022.21
-0.58%
Nvidia NVDA
$840.35
-3.87%
Meta META
$494.17
-1.12%
Amazon AMZN
$181.28
-1.11%
Tesla TSLA
$155.45
-1.06%
Apple AAPL
$168.00
-0.81%
Microsoft MSFT
$411.84
-0.66%
Alphabet GOOG
$156.88
+0.56%

Tohle dividendové monstrum vám bude už navždy přinášet peníze bez sebemenší námahy

Sektor spotřebního zboží má jednu dokonalou vlastnost - lidé budou jejich produkty potřebovat téměř vždy. To z nich dělá neochvějně spolehlivé zaoceánské lodě, které se řítí tržním mořem navzdory všem drobným vlnám, které by ostatní lodě dávno převrhly. O tom divnější je, když se takový sektor propadne o více než 8,5 %, zatímco index S&P 500 klesne o méně než 3 %. Je tahle loď opravdu tak bezpečná? ANO!

Tato společnost bude s velkou pravděpodobností pro lidstvo extrémně důležitá ještě nějaký ten pátek...

A ve své třídě už tak superstabilních a neochvějných titulů vyniká právě $PG+0.6%

Boj proti inflaci

P&G si zaslouží velké uznání za to, že včas zareagoval na inflaci, zatímco mnoho jiných společností vyrábějících základní spotřební zboží bylo zaskočeno. Ani s tímto náskokem není P&G vůči rostoucí inflaci imunní. Společnost nyní předpokládá, že tyto nepříznivé vlivy sníží zisk po zdanění za fiskální rok 2022 (končící 30. června) o 3,2 miliardy dolarů. Nicméně P&G stále zvyšuje organické tržby ve všech 10 kategoriích svých výrobků a očekává, že dosáhne svého celoročního výhledu.

Když porovnáte skladbu produktů P&G se společnostmi, jako jsou Target $TGT+0.7%, Walmart $WMT-0.3%  nebo Costco Wholesale, rychle zjistíte, že P&G provozuje mnohem cílenější podnikání, přestože má větší tržní kapitalizaci než dokonce Walmart. Mnoho výrobků, které prodávají ostatní maloobchodní prodejci, jsou produkty, které více podléhají snížené poptávce během těžkých hospodářských cyklů. Zatímco spotřebitelé během recese méně pravděpodobně omezí výdaje za zubní pastu, prací prášek, mýdlo nebo prostředky na nádobí a další výrobky P&G.

Hezký propad

Spotřebitelé, kteří si hlídají své náklady, by v době recese pravděpodobně přešli od dražších značek výrobků pro péči o sebe nebo pro úklid domácnosti k výrobkům P&G. Totéž se nedá říci o nákupu nové televize, které spotřebitelé během recese pravděpodobněji úplně odloží.

Výsledky společností Walmart a Target naznačily, že zásoby narůstají a jsou vyšší, než se očekávalo - což naznačuje, že tyto společnosti nadměrně objednávaly a očekávaly vyšší poptávku, než bylo nutné. Maloobchodníci byli také zvyklí na delší dodací lhůty během pandemie, a proto byli nuceni objednávat větší množství zboží s předstihem.

Stav zásob společností Target, Walmart a Costco je mnohem nejistější než u společností, jako je P&G. Tyto firmy se musí snažit předvídat spotřebitelské trendy, měnit sortiment a snažit se zvýšit ceny, aby bojovaly s inflací. P&G má snazší cestu vpřed. Může jednoduše pokračovat v tom, co umí nejlépe - rozvíjet své značky a spoléhat se na rozsáhlou síť kamenných a internetových prodejců.

P&G, stejně jako Coca-Cola $KO+0.8%  a několik dalších společností vyrábějících základní spotřební zboží, také těží z geografické diverzifikace, díky níž je méně náchylná na ekonomické problémy specifické pro Spojené státy.

Společnost P&G generuje velké množství volných peněžních toků, které podporují průběžné zvyšování dividend a rekordní počet zpětných odkupů akcií. Investoři do P&G mají z dividend prospěch, protože jim poskytují pasivní příjem, aniž by museli prodávat akcie. A zpětné odkupy akcií snižují počet akcií v oběhu a vedou k vyššímu zisku na akcii, což z P&G činí pro akcionáře celkově lepší hodnotu.

Málokterá společnost je ve svém oboru tak dominantní nebo tak spolehlivá jako Procter & Gamble. Organický růst tržeb společnosti je v rámci jejího odvětví působivý, zejména vzhledem k tomu, jak obrovská společnost P&G je. P&G vyplácí a zvyšuje dividendu již 66 let po sobě a může podpořit spoustu budoucích zvýšení dividend volným peněžním tokem. S dividendovým výnosem 2,6 % se P&G jeví jako skvělá koupě pro investory, kteří upřednostňují zachování kapitálu a příjmů před růstem.

Slow and steady přátelé 😇

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dobrá volba!

Klasika! $KO+0.8% $PG+0.6% $JNJ+0.2% , to je základ

Yes. Čas prověřil. Snad se tomu dá věřit i do budoucna 🤔:D

Yeees. Jestli něco považuju za naprostou jistotu, tak je to $PG+0.6% a jejich stabilita 😁

Jako až nebudeme používat jejich produkty, tak budeme asi stejně mít větší problém než propad akcií :D

Přesně tak 😂