S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Co znamenají rostoucí úrokové sazby pro trh

Akciový trh v poslední době udržuje investory v napětí a pátek nebyl výjimkou. Poté, co většinu dopoledne strávily v kladných číslech, se většina hlavních tržních indexů v brzkém odpoledni stáhla zpět. Ve 12:30 EDT klesl index Dow Jones Industrial Average $DJI o 6 bodů na 34 749 bodů. Index S&P 500 $SPX klesl o 2 body na 4 397 bodů a Nasdaq Composite $IXIC odevzdal 48 bodů na 14 606 bodů.

 

 

Větší pohyby v pátek zaznamenal trh s dluhopisy. Úrokové sazby pokračovaly v růstu, protože ceny státních dluhopisů klesaly, a mnozí investoři očekávají, že vzestupný trend přetrvá. Níže se blíže podíváme na to, co se děje na trhu dluhopisů a zda mají akcioví investoři důvod k obavám - nebo mohou využít potenciální příležitosti k nákupům.

 

Postupné pohyby úrokových sazeb

Pohyby na trhu s dluhopisy bývají poměrně malé. Přesto mohou mít obrovský dopad.

Například v pátek se výnos desetiletého státního dluhopisu zvýšil o pouhé tři setiny procentního bodu. 

 

Díky tomu se však výnos poprvé po čtyřech měsících dostal nad hranici 1,60 %, což zvrátilo letní rallye na trhu dluhopisů, která na krátkou dobu poslala výnosy pod 1,20 %.

 

Podobné pohyby zaznamenaly i další dluhopisy. Výnosy 30letých státních dluhopisů vzrostly o čtyři setiny procentního bodu na 2,17 %. Pětileté státní dluhopisy si polepšily o tři setiny procentního bodu na 1,05 % a dosáhly tak nejvyšší úrovně od začátku roku 2020.

 

Mezitím na samotném nejkratším konci výnosové křivky zůstaly úrokové sazby na nejnižších úrovních. Tříměsíční, šestiměsíční i dvanáctiměsíční pokladniční poukázky měly výnos pod 0,10 %.

 

Jakkoli byly denní pohyby malé, sčítaly se, protože investoři se připravují na další fázi řízení měnové politiky ze strany Federálního rezervního systému. Za poslední rok se výnos desetiletých pokladničních poukázek více než zdvojnásobil a výnos pětiletých poukázek se více než ztrojnásobil.

 

Možná největším překvapením je, že výnosy dluhopisů se posunuly výše i po některých špatných zprávách z ekonomiky. Úřad pro statistiku práce (v USA) zveřejnil nejnovější údaje o zaměstnanosti a americká ekonomika vytvořila během září pouze 194 000 pracovních míst mimo zemědělství. 

 

To bylo mnohem méně než 500 000 nových pracovních míst, které většina ekonomů očekávala, a přestože míra nezaměstnanosti klesla o čtyři desetiny procentního bodu na 4,8 %, úroveň nezaměstnanosti zůstává nad úrovní, kde byla před začátkem pandemie.


Vyšší úrokové sazby vyvolávají obavy z brzdění ekonomické aktivity, přesto jsou pro některá odvětví příznivé. V bankovnictví kombinace vyšších dlouhodobých sazeb a trvale nízkých krátkodobých sazeb zvyšuje čisté úrokové marže z úvěrů, a to je obecně dobrá zpráva pro zisky.

 

Není proto překvapivé, že akcie hlavních bank nadále posilují. Největší zisky zaznamenala banka Morgan Stanley $MS+0.1%, která vzrostla o více než 1 %, ale mírnější nárůst byl patrný u velkých spotřebitelských bank, jako jsou Bank of America $BAC-0.1%, JPMorgan Chase $JPM+0.5% a Wells Fargo $WFC-0.6%.

 

Nicméně vyšší sazby byly v poslední době obviňovány také ze slabé výkonnosti technologických akcií. Začínající podniky potřebují přístup k levnému kapitálu a také potřebují čas, aby mohly generovat zisky daleko do budoucnosti. Vyšší sazby znamenají, že tyto budoucí zisky jsou diskontovány, což zatěžuje ceny akcií.

 

Je důležité mít na paměti, že i přes nedávné zisky jsou úrokové sazby stále na historicky nízkých úrovních. Přesto se mnozí investoři zaměřují spíše na trendy a je docela možné, že sazby se v budoucnu posunou o dost výše.

 

DISCLAIMER: Nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení.

zdroj 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

trh to zvedne...krach...trh je nechá moc dlouho u nuly...potenciální krach

dobrý popis

Díky za analýzu 🙏