S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Tyto 3 mediální akcie jsou považovány za nejlepší možnou koupi po 50% propadu

Můžeme spekulovat o tom, zda jsou nebo nejsou akcie mediálních společností nespravedlivě potrestány brutálním propadem. At už je váš názor ten nebo onen, je nutno podotknout, že propady od 50-70% vytváří potencionální příležitosti pro tyto akcie. Využíváte těchto propadů nebo očekáváte daleko horší scénář vývoje trhu?

Investujete do jedné ze zmíněných akcií?

  • Akcie mediálních společností čelily v poslední době velkému tlaku, a to navzdory silným trendům v celé oblasti.
  • Společnost Disney $DIS+0.2% nedávno oznámila smíšené výsledky, ale zaznamenala silné posílení v oblasti streamování.
  • Společnost Warner Bros Discovery $WBD , nedávná odnož společnosti AT&T, se navzdory solidnímu růstu v minulém čtvrtletí nedočkala žádného zlepšení. 
  • A na závěr Netflix $NFLX-3.9%, u kterého znepokojivé výsledky stahují cenu dolů již delší dobu.

Akcie mediálních společností byly podle mého názoru nespravedlivě potrestány. Díky pandemii zaznamenaly obrovský tah dopředu v poptávce. Jinými slovy, epidemie Covid-19 zahnala lidi do jejich domovů, kde v důsledku toho prudce vzrostl objem streamovaného videa. Paradoxně je však právě tento "Covid-boost" pravděpodobně důvodem, proč jsou nyní tyto akcie pod tlakem, přestože se těmto platformám nadále daří (alespoň ve většině případů).

Disney $DIS+0.2%

Aktuální ztráta je 48% na své ATH.

Společnost Disney  nedávno vykázala smíšené čtvrtletní výsledky, které nesplnily očekávání ohledně zisku a tržeb. Přesto se objevilo několik pozitiv. Zaprvé, jejímu podnikání v oblasti parků a zážitků se daří lépe, než se očekávalo, protože tržby v posledním čtvrtletí překonaly očekávání analytiků.

Co to však má společného s médii?

Přestože se společnosti Disney v oblasti parků daří dobře, což naznačuje, že spotřebitelé jsou venku a "vracejí se k normálu", její streamovací platformy jdou na dračku.

V minulém čtvrtletí přibylo 7,9 milionu nových předplatitelů služby Disney+, což výrazně překonalo odhady, které počítaly s 2 miliony. Nyní se může pochlubit více než 137,7 milionu předplatitelů. V kombinaci s dalšími platformami, jako jsou Hulu a ESPN+, se celkový počet předplatitelů vyšplhá na více než 200 milionů.

Jedná se o streamovací a mediální gigant, který by neměl být ignorován. Akcie společnosti Disney nedávno poklesly o zhruba 48% ze svého historického maxima, což investorům poskytuje skvělou "prodejní cenu" pro zahájení akumulace akcií.

  • Do společnosti $DIS+0.2% investuju již delší dobu. Pozice je aktuálně ztrátová, to však nic nemění na mé strategii a očekáváních do budoucna.

Warner Bros. Discovery (WBD)

Naplní společnost svá očekávání již v příštím roce?

Společnost Warner Bros Discovery  je trochu unikátnější, vzhledem k tomu, že byla teprve minulý měsíc vyčleněna z AT&T. Jednalo se o dlouho očekávaný krok ze strany akcionářů AT&T s nadějí, že vytvoří hodnotu, neboť mnozí se domnívali, že aktiva společnosti v oblasti streamingu jsou podhodnocena.

Ve srovnání s ostatními streamovacími společnostmi se zdá, že tomu tak je, trh však tuto transakci neodměňuje. Od odštěpení 4. dubna dosáhly akcie WBD maxima 27,50 USD a minima 16,51 USD. Takže pokles je ve skutečnosti blíže 40 % než 50 %.

V posledním čtvrtletí přibyly jednotkám společnosti HBO a HBO Max 3 miliony předplatitelů, čímž se jejich celkový počet zvýšil na 76,8 milionu. To je meziročně o 12,8 milionu předplatitelů více.

Podle odhadů společnost letos dosáhne tržeb přes 45 miliard dolarů a v příštím roce přes 50 miliard dolarů. Zatímco letos analytici očekávají zisk pouhých 64 centů na akcii, v příštím roce odhady počítají s 1,90 dolaru na akcii. V takovém případě se tato akcie obchoduje za méně než desetinásobek zisku v roce 2023. To je vzhledem k aktivům v tomto scénáři zatraceně levné.

Netflix $NFLX-3.9% 

Nebudu vám lhát, ale laxní přístup vedení k úbytku předplatitelů mě děsí natolik, že zde nejsem ani po tak masivním propadu ochotný otvírat pozici.

Netflix je jistě nejkontroverznějším jménem na tomto seznamu. Přestože se pyšní 52 týdenním maximem z listopadu ve výši 700,99 USD, akcie v současné době klesly o neuvěřitelných 73,5 %. Na nedávném minimu se akcie Netflixu propadly o 77 %.

Je to ohromující pád, protože ještě před šesti měsíci vypadaly tyto akcie fantasticky. Netflix má však proti sobě několik překážek. Nemá tak nízké ocenění a nemá ani tak hluboký ''katalog'' klasických filmů jako HBO. Vedle dalších streamovacích platforem a různých podniků nemá ani na rozsah společnosti Disney. Místo toho musí produkovat nebo získávat vlastní obsah a v dnešní době je to proces, který je stále dražší.

Co však má, je zhruba 222 milionů předplatitelů a koruna v oblasti streamování videa. Pokud věříte, že společnost omezí sdílení hesel, přidá reklamu nebo najde jiný způsob, jak své problémy vyřešit, pak existují horší mediální akcie k nákupu než je Netflix, když od svých maxim ztratil 70-80 % hodnoty.

Dokud ovšem neuvidím konkrétní plán či restrukturalizaci celého Netflixu, tak zde nejsem ochotný vložit ani cent (jedná se o čistě můj pohled, který zastávám). Z hlediska uživatele mě $NFLX-3.9% nenadchl pravidelnou dávkou top seriálů a filmů. Proto se ani nedivím, že počet předplatitelů je jako na horské dráze, kdy při nějakém dlouho očekávaném filmu/seriálu každý z nás předplácí služby Netflixu, ale po shlédnutí opět každý členství pozastavuje.

  • Máme zde nějaké investory, kteří již využívají propadů? 
  • Očekáváte ještě lepší ceny pro tyto společnosti?

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Warners byl důvod proč jsem sel do ATT, takže po jejich vyčlenění (a snížení dividendy) už nemám důvod je dále držet. Doufám, že pod vedením Discovery se jim povede trošku lépe;)

Záleží na tom, jak to pojme vedení s obsahem a tvorbou obsahu, který by zaujal širší komunitu. Pomalu se zde rýsuje větší a větší konkurence, což by mohl být problém pro jednotlivé společnosti. Málokdo by si pořídil předplatné na více platformách, aby sledoval pár filmů/seriálů (což může rozptylovat předplatitele do mnoha táborů).

Nesmime zapominat, ze Disney a Warners/HBO/Discovery jiz ma obrovskou knihovnu materiálu a zbytek konkurentů včetně Netflixu platí za tvůrce s mnohem horší kvalitou (uznavam že to může být velmi subjektivní). Navíc to jsou platformy, kterym budou ještě nějakou dobou růst predplatitele a předražený Netflix se masivně vyproda hned jak mu poklesnou čísla kvůli Rusku. Amazon je zdarma, takže se musí dotovat z AWS a Apple na tom bude předpokládám dost podobně. Když na trhu nebude dost místa pro všechny hráče, tak se zavede levnější předplatné s reklamou a pořád na tom budou lépe než kabel, který tu imo za 5-10 let nebude.

sorry, $NFLX-3.9% pořád ne e 😅

U mě už $NFLX-3.9% neobstojí, tak jak tvrdím v článku. Dokud neuvidím potřebné kroky a restrukturalizaci, tak nejsem ochotný platit za neaktivní a laxní vedení.

Já jsem disney býk, takže zvětšuju pravidelně pozici. Tak jak to máte poskládané v článku, taková je i má obliba těchto společností (v pořadí).

Dnes je to výjimečně uspořádané i dle mé obliby. Disney má největší váhu z mého pohledu. Neříkám, že se Warner či Netflix nemohou vyhoupnout výš, ale aktuální sympatie a výhled do budoucna mám s $DIS+0.2%.

Kdyby ten Netflix alespoň prokázal nějaké pohyby mrtvé kočky, tak neváhám při tom 70% pádu.

'Mrtvá kočka' to je správné pojmenování pro vedení Netflixu 😄