S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Prepáč. Warren Buffett, mýliš sa

Všetci vieme, že Warren Buffett je legenda, pokiaľ ide o akcie. Od roku 1965 dosiahol ročný výnos 20 % pre svojich akcionárov. Nikto sa nemôže rovnať jeho rekordom, disciplíne alebo dlhovekosti z hľadiska úspešného investovania, ale je tu jedna vec, pri ktorej sa Oracle of Omaha mýli.

Má pravdu legendárny investor vo všetkom?

Slová Warrena Buffetta o bitcoine $BTCUSD-1.1% 

Počas výročného stretnutia Berkshire v Omahe pred niekoľkými týždňami sa Buffetta opýtali na bitcoin. Tu je to, čo musel povedať:

Ak by ste mi povedali, že vlastníte všetky bitcoiny na svete a ponúkli by ste mi ich za 25 dolárov, nevzal by som to... Byty budú produkovať príjem z prenájmu, farmy budú produkovať jedlo... Ak by som mám všetky bitcoiny... čo by som s tým robil? Nič to nerobí. Pred niekoľkými rokmi sa v rozhovore pre CNBC vyjadril podobne: „Kryptomeny v podstate nemajú žiadnu hodnotu a nič neprodukujú... Len tam sedia. Môžete sa na to pozerať celý deň a nevyjdú žiadne malé bitcoiny.“

Ako povedal Buffett, bitcoin nič neprodukuje. Niektorí ľudia to prirovnávajú k digitálnemu zlatu. Len tam sedí.

To platí pre kryptomeny… Ale väčšina krypto nie sú kryptomeny. Predstavte si, že by si väčšina investorov myslela, že každá akcia na trhu je meme akcia ako GameStop a AMC. Napriek tomu, takto sa dnes Warren Buffett a väčšina investorov pozerá na krypto ako celok.

Myslia si, že každá kryptomena je bezcenná digitálna minca, ktorá nič neprodukuje. Nerozumejú tomu, že virtuálne meny ako bitcoin sú len jedným typom krypto aktív. Dnes existujú skutočné kryptopodniky... so skutočnými produktmi... produkujúce skutočný peňažný tok.

Viete pomenovať najrýchlejšie rastúcu bezdrôtovú sieť v histórii?

Helium $HNTUSD-1.3% buduje nový druh bezdrôtovej siete. Takú, ktorú nevlastní a nekontroluje veľká korporácia ako Verizon alebo AT&T, ale vlastnia ju a prevádzkujú ľudia ako vy a ja. Bezdrôtová sieť Helium beží na stovkách tisíc hotspotov, ktoré dosahujú asi 200-krát viac ako štandardné Wi-Fi pripojenie. Ktokoľvek môže ísť von a kúpiť si router Hélium, ktorý si nastaví vo svojom dome. Hélium má 800 000 hotspotov v 172 krajinách po celom svete. Je to najrýchlejšie rastúca bezdrôtová sieť v histórii.

V tomto štvrťroku vyzbierali príjmy vo výške 15 miliónov dolárov... medziročne vzrástli o viac ako 2 500 %. Spoločnosti ako Nestle, Lime Scooters a Volvo platia za využívanie siete Helium. Helium je skutočný biznis, ktorý poskytuje skutočnú hodnotu.

Iný kryptopodnik spracoval minulý rok transakcie v hodnote 11,6 bilióna dolárov…

Pre predstavu je to viac ako Visa, Mastercard alebo PayPal. Tým biznisom je  Ethereum $ETHUSD-0.7%, druhé najväčšie krypto aktívum s hodnotou okolo 250 miliárd dolárov. Ak by to bola „spoločnosť“, bola by to približne 25. najväčšia akcia na svete. Ethereum je v podstate virtuálny počítač, ktorý umožňuje komukoľvek prevádzať peniaze, kupovať alebo predávať aktíva, ukladať súbory a ešte oveľa viac. Je to ako Visa, newyorská burza a platforma Google Cloud v jednom.

Popisovať Ethereum ako kryptomenu jednoducho nie je presné. Tento výraz vyvoláva obrazy digitálnych peňazí, ktoré, ako povedal Buffett, „nič neprodukujú“. Ako by ste to mohli povedať o platforme, ktorá spracovávala viac transakcií ako Visa alebo Mastercard?

Začiatkom 90. rokov mladí, hladní a talentovaní podnikatelia založili internetové startupy. Dnes najinteligentnejšie mysle na svete budujú kryptopodniky. Jednoducho povedané, nemôžeme všetky projekty "hádzať do jedného vreca".

Zdroj: Bitcoinwarrior.net

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Nechápem. Najprv napíšete čo povedal Buffett o Bitcoine a kryptomenách, a potom, že nemá pravdu, lebo nie všetko krypto sú kryptomeny. On to ale povedal o Bitcoine a kryptomenách. Celkovo je článok asi len prekopírovaný cez google prekladač s viacerými chybami, a ťažko z neho vyčítať v čom je napríklad to Helium prospešné, alebo ako funguje, v čom má využitie, prípadne konkurenčnú výhodu atď.

Podstatou toho článku je ukázať že sa nemozu hádzať kryptomeny do jedného vreca a netvrdit že kryptomeny nic nerobia a nemajú hodnotu a výhoda Hnt je v tom že to je decentralizovana wifi ? A že odmeňuje proboxerov, ktorí poskytuju cez ich routre pokrytie… toto nemá byt clanok ktorý má dôkladne opísať projekty ale poukázať že sú projekty ktoré majú a vytvárajú hodnotu

*providerov

Čo poviete? @adamven12 @petervalik22

tak určite je chyba škatulkovať všetky projekty ako celok, určite niektoré už maju realny produkt ako spominas v tomto člankku

áno napríklad Vechain som už videl, že sa v Čine realne tiež používa a pomaha supplychainu