S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

Recese nebo prodloužená inflace: Elon Musk společně s ekonomem Allianzu mají jasno

Máme zde nový měsíc a jak jinak do něj vstoupit v tomto roce, než s nepříjemnou zprávou pro investory. Prezident Biden se včera sešel s předsedou FEDu, aby prodiskutovali následující vývoj inflace, která je na 40 letých maximech. Biden zároveň před návštěvou sdělil, že hodlá podpořit politiku FEDu (zvyšování úrokových sazeb pro boj proti inflaci). Výsledky jednání nám prozatím nejsou známy, co vám však mohu sdělit, je pohled dvou veledůležitých mužů ve svém oboru.  

Souhlasíte s jejich názory?

Jak to vidí Elon Musk?

Ekonom Allianzu není jediný, kdo varuje, že americká ekonomika by mohla směřovat k recesi. Generální ředitel Tesly $TSLA+1.8% Elon Musk minulý týden řekl, že jsme buď již v recesi, nebo se k ní blížíme. Vidí to však jako dobrou věc.

  • Musk odhaduje, že nadcházející recese bude trvat 12 až 18 měsíců.

Musk vysvětlil, že "příliš dlouho prší peníze na blázny," a zdůraznil, že "k některým bankrotům musí dojít". Rozvedl: Všechny ty covidové opatření, které vás nutí zůstávat doma, přiměly lidi, aby si mysleli, že ve skutečnosti nemusí tvrdě pracovat. Tvrdé probuzení přichází!

  • Upřímným důvodem inflace je, že vláda vytiskla o bilion více peněz, než měla.

Pokud FED zvýší úrokové sazby příliš, riskují vyvolání recese. Pokud se zpřísní méně, rizikem se stane nekontrolovatelná inflace.

Kdo je Mohamed El-Erian?

  • El-Erian je hlavním ekonomickým poradcem ve společnosti Allianz, mateřské společnosti PIMCO, jednoho z největších investičních manažerů, kde byl generálním ředitelem a spoluřešitelem investic. Je také prezidentem Queens College na Cambridge University.

Hlavní ekonomický poradce Allianz (Mohamed El-Erian) říká, že Federální rezervní systém se bude muset "rozhodnout mezi dvěma politickými chybami". Jeden riskuje vyvolání recese a druhý by mohl prodloužit inflaci až do roku 2023.

El-Erian zároveň zdůrazňuje, že situace se nezačala řešit včas, proto se již nedá situace řešit ''v klidu''.

Mohamed El-Erian o inflaci, recesi a americké ekonomice

Ekonom Mohamed El-Erian diskutoval o tom, kam směřuje americká ekonomika a o plánu Federálního rezervního systému dostat inflaci pod kontrolu.

  • Byl dotázán, co je proveditelné pro předsedu Federálního rezervního systému Jerome Powella v současném ekonomickém prostředí. Ekonom odpověděl, že "v nejlepším případě" je to "to, co předseda Powell nazval měkkým přistáním - řešení situace ''v poklidu'' a bez katastrofických scénářů.

Ekonom El-Erian však poukázal na to, že v tento scénář už moc nedoufá.

Mohlo se to udělat tímto stylem, ale to by znamenalo, že Fed se před devíti měsíci pohne. Mělo to tak být, ale nestalo se tak. Takže místo toho, aby se zpřísňovalo do rostoucí a dynamické ekonomiky, utahuje se do zpomalující ekonomiky.

Ekonom poznamenal, že "je velmi obtížné dosáhnout měkkého přistání", a uvedl, že "to nejlepší, v co můžete právě teď doufat, je právě zmiňované měkké přistání". Řekl však, že pravděpodobnost, že se to stane, je "ne tak vysoká, jak by si přál, aby to bylo."

El-Erian dále vyjádřil názor:

Fed se bude muset rozhodnout mezi dvěma politickými chybami. 

1. Šlápne na brzdy příliš tvrdě a bude riskovat recesi. 

2. Zpomalí svou politiku zvyšování sazeb a zariskuje protažení inflace do roku 2023.

  • Jak celou situaci vnímáte vy? 
  • Jsme v recesi? Může k ní vůbec dojít?
  • Dokáže FED zkrotit hodnoty inflace?

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Nevidím v tom asi žádný zásadní problém, trh se trochu pročistí, některé firmy co tu dávno neměli být zkrachují. Pár lidí přijde o práci, zároveň však bude dobrý čas investovat. Za dva tři roky se situace stabilizuje…tedy pokud nezačne válka.

Tento názor sdílí mnoho investorů a určitě dává smysl. Největší entitou však zůstává Rusko, které může pár kroky celé snažení ekonomik a FEDu zatratit během pár minut🚀.

V podstatě se shoduju s názory obou. Ale nedokázal bych  predikovat jak dlouho to bude trvat...

Nemyslím si, že FED situaci dostane pod kontrolu. Recese nebo protažení inflace do roku 2023 dává smysl a věřím v tento scénář.

Mám dost podobný názor. Začalo se jednat pozdě na můj vkus.