S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

4 důvody, proč jsou měsíční platiči dividend skvělí pro budování bohatství

Investice, které vyplácejí dividendu každý měsíc, jsou snadno prodejné. Koneckonců, kdo by nechtěl trochu extra měsíční pasivní příjem, který by pomohl vypořádat se s měsíčními účty? Bohužel, mnoho investorů si myslí, že výhody měsíčních plátců zde končí. Ve skutečnosti si mnozí stále myslí, že nákup cenného papíru s výplatou dividendy 0,10 dolaru za akcii dvanáctkrát ročně jim přináší stejnou dlouhodobou návratnost jako nákup cenného papíru, který ročně vyplácí dividendy 1,20 dolaru. Ta myšlenka je ale velmi krátkozraká. Kromě pohodlných výplat, které poskytují měsíční dividendové akcie a fondy, tito plátci vyplácející dividendy nabízejí mnohem více, než si většina lidí uvědomuje, pokud jde o budování bohatství.

 

Zde je několik skvělých důvodů, proč milovat měsíční plátce dividend...

 

4 důvody, proč byste měli milovat měsíční dividendy:

 

1.     Vyšší frekvence vede k rychlejšímu růstu

 Pokud se rozhodnete moudře reinvestovat své dividendy (za předpokladu, že z nich nemusíte hned žít), nakonec vyděláte mnohem více. S měsíčním plátcem dividend budete budovat bohatství rychleji než s ročním plátcem dividend. Řekněme, že investujete 100 000 USD do dvou cenných papírů, z nichž každý vyplácí 7% roční dividendový výnos. Jeden vyplácí dividendy měsíčně a druhý jednou ročně. Pro jednoduchost také řekněme, že se hodnota těchto investic v průběhu času nemění (tj. žádné kapitálové zisky ani ztráty) a že dividendy reinvestujete, jakmile jsou vyplaceny. Po jednom roce by měl roční plátce na konci roku hodnotu 107 000 USD (moje původní investice 100 000 USD plus 7 000 USD v dividendách). Pro srovnání, měsíční plátce by vzrostl na 107 229 $, pokud byste reinvestovali dividendy každý měsíc a nechali je skládat. To je o 229 USD vyšší růst než u ročního plátce za pouhý jeden rok.

 

 

Jak budete pokračovat v reinvestování dividend a necháte je v průběhu času skládat, odměny měsíčního plátce se jen zlepší. 

 

Po 10 letech se u ročního plátce dividend účet rozroste na 196 715,14 $. To vůbec není špatné.

 

 

Ale měsíční plátce v tomto příkladu by měl hodnotu 200 966,14 USD – tedy o 4 251 USD více než roční plátce.

 

 

Klíčem je zde to, že čím častěji své dividendy reinvestujete, tím více času mají na skládání a růst.

 

2.     Menší tržní riziko

 Když si koupíte ročního plátce, máte pouze jeden den v roce na nákup dalších akcií prostřednictvím programu reinvestice dividend. Ale co když akcie v ten den zasáhnou historicky vysokou cenu? Můžete mít smůlu a reinvestovat do akcií za vysokou cenu – koupíte méně akcií pravděpodobně s nižším dividendovým výnosem. Na druhé straně měsíční plátce vám umožňuje reinvestovat dividendy k nákupu akcií 12krát ročně. Tím se rozloží vaše tržní riziko, akcie můžete přikupovat 12x a cena se vám tak více průměruje. To vám dává větší možnost nákupu akcií, když jsou levnější, pro vyšší potenciální výnosy.

 

3.     Mír v duši

 Když kupujete akcie vyplácející dividendy, je často nejlepší je držet dlouhodobě. Ale někdy se stane něco neočekávaného. Možná jsou podmínky na trhu pro určitou třídu aktiv příliš riskantní. Možná se společnost dostane do problémů. Nebo možná hotovost potřebujete pro osobní nouzi. Mohli byste čelit obtížným a drahým rozhodnutím, pokud akcie, které vlastníte, vyplácejí jednou ročně dividendy a dojde k neočekávané situaci. Nerad bych držel akcie 11 měsíců, jen abych je musel prodat těsně před datem výplaty a přijít o dividendový příjem. Také bych nerad držel problémové akcie jen kvůli jejich dividendě – kdo by chtěl, aby jejich cena klesla o 2 dolary, jen aby získal 1 dolar na dividendách? Oproti tomu měsíční plátce dividend vám poskytuje jednodušší rozhodování a větší klid. Pokud se někdy potřebujete rychle dostat z investice, nemusíte na dividendu čekat tak dlouho. A nemusíte se tolik starat o výplatní termíny nebo „prošvihnutí“ dividend.

 

4.     Pohodlí

 Zatímco já používám reinvestice dividend jako motor růstu (metoda DRIP - Dividend Reinvestment Plan) pro budování klidné penze a života, mnozí budou nakonec muset začít žít z příjmu ze svého portfolia – rozprodávat vlastní portfolio. Někteří jsou již v tomto bodě. Bez ohledu na to jim měsíční plátci dividend poskytnou pohodlný způsob, jak každý měsíc platit účty, aniž by se museli zbavovat akcií. Mohou použít měsíční dividendy k zaplacení nákladů na bydlení, mohou je také použít k zaplacení měsíčního účtu za elektřinu, měsíčního účtu za kabelovku a měsíčního účtu za telefon nebo si prostě dividend užít jinak.

 

 

Na trhu jsou stovky cenných papírů vyplácejících měsíční dividendy, přičemž každý den jsou uváděny další. Bohužel drtivou většinu měsíčních plátců dividend tvoří cenné papíry s pevným výnosem (tj. dluhopisové fondy), které jsou citlivé na úrokové sazby a mohou ztratit hodnotu, pokud úrokové sazby porostou. Akcie a burzovně obchodované fondy (ETF), které vyplácejí měsíční dividendu, jsou méně obvyklé, ale existují... bohužel si to většina investorů neuvědomuje, takže se to ani nezohledňuje při jejich investičním rozhodování (jako vedlejší výhodu mohou být také lepší volbou ve srovnání s dluhopisovými fondy, protože jsou méně vystaveny úrokovému riziku). Pro mne se jeví nejvýhodnější investicí nákup akcií uzavřených fondů (CEF), protože mnoho z nich vyplácí měsíční stále stejnou vysokou dividendu od 5 -15%. Ať tak či onak, mám rád měsíční plátce dividend, protože mi pomáhají rychleji růst a zároveň mi pomáhají v noci lépe spát. A až budu připraven přestat reinvestovat dividendy a začít žít z příjmu, budou se hodit k placení účtů každý měsíc. Co je pro mne velmi důležité je to, že pasivní příjmy díky reinvesticím každý měsíc rostou nezávisle na hodnotě portfolia. Pro svůj lepší život se pak nemusím žádných akcií zbavovat a můj majetek tak neustále roste. Portfolio je samozřejmě třeba stále sledovat a v případě nutnosti špatný fond nahradit lepším.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @standasocha má karmu 61 a je členem této komunity od 30/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Pobírat měsíční dividendu je samozřejmě nejefektivnější, ale ve výsledku v porovnaní s dividendou čtvrtletní, kterou vyplácí většina společnosti je rozdíl při okamžitém reinvestovaní obdržené dividendy naprosto minimální

jinak i přes tyto výhody, které jste zmínil bych se neomezoval pouze na měsíční plátce dividend, mnoho skvělých společností vyplácí dividendu čtvrtletně :))

ale tak niekedy ide čisto o pocit :D lepšie každý mesiac peniaze jak 4X za rok :D

Jako vždy skvěle napsáno. Máte i nějaké konkrétní typy pro investici do CEF?