S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Rekord nejstaršího člověka ve vesmíru opět překonán 🚀

Slavný herec ze Star Treku William Shatner a posádka tří spolucestujících včera ráno úspěšně odletěli na hranici vesmíru a zpět v turistické raketě New Shepard společnosti Blue Origin. Čtveřice odstartovala z odpalovacího zařízení společnosti Blue Origin ve Van Hornu v Texasu v 9:50 SELČ, vystoupala do výšky zhruba 66 mil a poté bezpečně přistála zpět na Zemi.

 

 

Spolu se Shatnerem dnes letěli dva platící zákazníci a zaměstnanec společnosti Blue Origin. Byli mezi nimi Chris Boshuizen, spoluzakladatel malé satelitní společnosti Planet Labs, a Glen de Vries, spoluzakladatel softwarové společnosti Medidata. Společnost Blue Origin při letu zastupovala Audrey Powersová, viceprezidentka pro mise a letové operace.

 

"TO, CO JSTE MI DALI, JE TEN NEJHLUBŠÍ ZÁŽITEK."


Po přistání se Shatner rozplakal, dojatý tím, co se právě stalo. "To, co jste mi dali, je ten nejhlubší zážitek," řekl Shatner zakladateli společnosti Blue Origin Jeffu Bezosovi poté, co herec přistál. "Jsem plný emocí z toho, co se právě stalo. Prostě, je to mimořádné, výjimečné. Doufám, že se z toho nikdy nevzpamatuju." Shatner poté tvrdil, že každý musí vidět to, co viděl on, a dokonce přirovnal zážitek z přechodu z modré oblohy do černého vesmíru k tomu, jak se asi cítí umírající. "Je tohle smrt?" zeptal se.

 

 

Včerejší ranní let, který trval jen něco málo přes 10 minut, je druhým úspěšným startem společnosti Blue Origin s posádkou na raketě New Shepard. Při prvním startu s posádkou 20. července společnost vynesla Bezose, který je bývalým generálním ředitelem společnosti Amazon. 

 

Letěl spolu se svým bratrem Markem, nizozemským teenagerem, a legendárním letcem Wallym Funkem. Když Funková letěla, stala se ve svých 82 letech nejstarší osobou ve vesmíru, ale dnes ráno ji devadesátiletý Shatner překonal.

 

New Shepard je v současnosti hlavní raketou společnosti. Jedná se o suborbitální raketu, takže nemůže dosáhnout dostatečné rychlosti, aby se dostala na oběžnou dráhu kolem Země. Místo toho je schopna vynést posádku na okraj vesmíru a zpět, aby si zákazníci mohli na několik minut vyzkoušet stav beztíže. 

 

Aby se posádky dostaly do vesmíru, startují připoutané v kapsli pro posádku umístěné na vrcholu rakety. Jakmile se ocitnou vysoko nad Zemí, kapsle a raketa se oddělí a cestující se krátce vznášejí v kabině. Poté obě části dopravního prostředku spadnou zpět na Zemi; kapsle přistane na padácích, zatímco raketa znovu zažehne motor a přistane ve vzpřímené poloze.


Ačkoli Shatnerův let byl nakonec úspěšný, pro společnost Blue Origin se odehrál uprostřed bouřlivého období. Těsně před misí zveřejnilo 21 současných a bývalých zaměstnanců kritickou esej, v níž kritizovali kulturu Blue Origin jako sexistickou a nebezpečnou. Nedávné vyšetřování deníku Washington Post také odhalilo, že zaměstnanci si myslí, že v Blue Origin panuje "autoritářská bratrská kultura".


páni 90 😯

uvidíme, jestli někdo překoná těch 90