S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

5 tech akcií, které byste měli prostě nakoupit a pak na ně jednoduše zapomenout

Svět, ve kterém žijeme, je digitálnější než kdykoli předtím. Technologie se vyvíjejí a do tradičně netechnických odvětví postupem času pronikají inovace. Kvalitní technologické akcie mohou dlouhodobě přinášet solidní investiční výnosy. Technologické akcie však mohou být ošemetné, často nerentabilní a inovace ze strany konkurence zůstávají stálou hrozbou. Zvažte těchto pět vysoce kvalitních technologických akcií, které se těší "velkým" růstovým trendům, jako potenciální stavební kameny svého portfolia.

 

 

1. Square $SQ-2.3% 

Analytiky odhadovaná míra růstu zisku na akcii za 3-5 let:  31%


Digitální bankovnictví je skutečnou hrozbou pro tradiční bankovní odvětví díky nižším nákladům na získání uživatelů a fintech společnost Square $SQ-2.3% patří mezi ty, kteří stojí v čele tohoto boje. Společnost rozvíjí svou aplikaci Cash App, která umožňuje uživatelům ukládat a posílat peníze. 

 

Nyní má Cash App 40 milionů uživatelů měsíčně a před sebou dlouhou dráhu růstu. Square se snaží časem doplnit své podnikání o nové funkce, jako je například Buy Now a Pay Later prostřednictvím služby Afterpay.

 

Díky akvizici Afterpay získá přístup k 16 milionům spotřebitelů nacházejících se ve Spojených státech i mimo ně. Mohla by dát společnosti impuls k rozšíření aplikace Cash App na nových trzích, zejména na těch, kde jsou spotřebitelé nedostatečně bankovně aktivní, jako například na rozvíjejících se trzích. 

 

Společnost Square $SQ-2.3% vykázala za 2. čtvrtletí 2021 čistý zisk 574 milionů dolarů, což představuje meziroční nárůst o 89 %. Kromě toho společnost za poslední tři roky zaznamenala 188% nárůst příjmů. Vzhledem k tomu, že se na obzoru rýsují další příležitosti k expanzi, mohla by být tato akcie skvělým místem pro investory do technologických společností.

 

2. Tesla $TSLA-1.9% 

Analytiky odhadovaná míra růstu zisku na akcii za 3-5 let:  37%


Společnost Tesla $TSLA-1.9% se svým modelem S stala před deseti lety průkopníkem v oblasti elektromobilů. I po letech pokračuje ve zvyšování dodávek a Tesla by mohla pokračovat v růstu díky svým dalším podnikům, včetně solární energie a autonomního řízení. 

 

Trh s elektromobily roste o více než 20 % ročně a očekává se, že do roku 2027 poroste složenou roční mírou růstu 34 %. Vedoucí postavení společnosti Tesla (79% podíl na trhu v USA) v této kategorii by se tedy mohlo v příštích letech projevit v trvalém růstu.

 

Tržby společnosti Tesla $TSLA-1.9% v posledních pěti letech rostly v průměru o 50 % ročně a podniku se daří. Kybernetický vůz se zatím nezačal vyrábět a jeho přítomnost by mohla dále narušit tradiční automobilky, zejména domácí konkurenty, kteří se spoléhají na pickupy jako na své nejziskovější modely. 

 

Vzhledem k tomu, že společnost vykázala za druhé čtvrtletí čistý zisk ve výši 1 miliardy dolarů, což představuje téměř 1000% nárůst oproti loňskému roku, mají se investoři na co těšit.

 

3. Netflix $NFLX-9.1% 

Analytiky odhadovaná míra růstu zisku na akcii za 3-5 let: 30% 


Mladí investoři možná jen těžko uvěří, že ještě před více než deseti lety nic takového jako streamování neexistovalo. Společnost Netflix $NFLX-9.1% přešla v roce 2007 od zásilkového prodeje DVD ke streamování obsahu a zbytek je historie. 

 

Dnes Netflix vytváří většinu svého vlastního obsahu a expanduje mimo Spojené státy, přičemž se dostává do oblasti her, což by mohlo být i nadále hnacím motorem jeho dalšího růstu.

 

Společnost již několik let investuje do vytváření vlastního obsahu a nespoléhá se na licence třetích stran. Netflix začal generovat solidní provozní cash flow, 713 milionů dolarů za prvních šest měsíců letošního roku, přestože do nového obsahu investoval neuvěřitelných 7 miliard dolarů. 

 

Tato vysoká míra investic vytváří konkurenční výhodu, kterou si jen málo ostatních může dovolit utratit, aby mu konkurovali. Vzhledem k tomu, že Netflix $NFLX-9.1% za poslední tři roky vykázal růst čistého zisku o 128 % a růst tržeb o 58 %, zdá se, že se společnosti investice do obsahu vyplatí. 

 

4. Facebook $FB+0.5% 

Analytiky odhadovaná míra růstu zisku na akcii za 3-5 let: 22 % 


Sociální média jsou nyní jedním z hlavních způsobů, jak lidé komunikují, udržují vztahy a navazují přátelství. Společnost Facebook $FB+0.5% vlastní nejen stejnojmennou platformu sociálních médií, ale i další přední sítě, jako je Instagram a aplikace pro zasílání zpráv WhatsApp. 

 

Celkem používá některý z produktů Facebooku každý měsíc více než 2,8 miliardy lidí. Tento obrovský počet uživatelů vytváří pro společnost značné zdroje příjmů z reklamy. Za posledních pět let společnost vykázala 211% nárůst příjmů a 185% nárůst čistého zisku, což ukazuje, že miliardy uživatelů se promítly do pořádných peněz.

 

Dlouhodobou hranicí Facebooku $FB+0.5% se stala metaverse, jejíž význam pro budoucnost společnosti osobně zdůraznil Mark Zuckerberg. Společnost již vlastní společnost Oculus, která vyrábí hardware pro virtuální realitu, a věnuje celý svůj personál práci na metaversi. Hodnota metaverza by mohla do roku 2025 dosáhnout až 280 miliard dolarů a Facebook chce zajistit, aby v něm byla cítit jeho reklamní přítomnost.

 

5. Shopify $SHOP+0.2% 

Analytiky odhadovaná míra růstu zisku na akcii za 3-5 let: 27 %.

 
Malé podniky potřebují konkurovat v oblasti e-commerce, aby se jim v dnešním prostředí dařilo, a společnost Shopify $SHOP+0.2% jim v tom pomáhá tím, že poskytuje software, který umožňuje každému obchodníkovi vlastnit a provozovat internetový obchod. 

 

Platformu Shopify používá více než 1,7 milionu obchodníků a kumulativně zajišťuje větší návštěvnost webu než Amazon. Na celém světě jsou desítky milionů obchodníků, což pro Shopify představuje obrovský oslovitelný trh, který by mohl růst ještě řadu let. 

 

Tento oslovitelný trh již vykázal růst, když společnost ve druhém čtvrtletí vykázala tržby ve výši 1 miliardy dolarů, což je meziroční nárůst o 57 %. Od letošního léta společnost Shopify zajišťuje funkce e-commerce v rámci platformy TikTok, sociální mediální platformy založené na videu, která má miliardu aktivních uživatelů měsíčně.

 

E-commerce a sociální média se v posledních letech začaly integrovat a nová přítomnost společnosti Shopify na TikToku by mohla základnu 1,7 milionu obchodníků. Tento růst by mohl být pro tuto společnost z dlouhodobého hlediska rozhodující.

 

Varování: tohle není investiční doporučení, tak se prosím řiďte vlastním rozumem.


👏👏