S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Co kdybych vám řekl, že se situace s inflací zlepšuje a média po celém světě se pletou 🤔

Pokud pozorně sledujete finanční média, mohli byste si myslet, že inflace v ekonomice právě teď roste jako nikdy předtím, ale mýlili byste se. V důsledku toho byste přišli o největší sílu vytvářející bohatství v historii finančních trhů. Teď nemohu úplně vinit zpravodajské agentury, že jim tady unikla ta pravá strana příběhu. Koneckonců, nedávno přišla americká data zářijového indexu spotřebitelských cen (CPI) s červenými čísly na titulní straně skoro každých amerických novic. 

 

 

Spotřebitelské ceny vzrostly meziročně o 5,4 % a meziměsíčně o 0,4 %, obě čísla překonala očekávání a obě jsou obrovská. Zpravodajské servery se těchto čísel chopily a vydaly množství článků o tom, jak je inflace v americké ekonomice žhavější než kdykoli předtím.

 

Určitě jste si pár takových článků přečetli...Ale věc se má takto: inflace se ochlazuje, nikoliv zahřívá. Proč se média v otázce inflace mýlí? Podívejte se na trh s dluhopisy. Když se inflační očekávání zvyšují, výnosy rostou. Ale předevčírem, poté, co se na pásku objevil tisk indexu spotřebitelských cen, výnosy prudce klesly. Po zveřejnění CPI klesly až o 3 bazické body na několikadenní minima.

 

Proč? Protože číslo, na kterém skutečně záleží, jádrový CPI neboli jádrová inflace snížená o potraviny a energie vzrostlo jen o 0,2 %, tedy pomaleji, než se očekávalo. Ve skutečnosti se v září oproti srpnu snížily ceny ojetých automobilů, oděvů, dopravních služeb a zdravotnických služeb.

 

Skutečnost je taková, že inflace byla v dubnu, květnu a červnu, kdy jádrový CPI rostl každý měsíc o 0,7 % až 0,9 %, velmi vysoká. Od té doby však růst jádrového CPI zpomalil a každý měsíc se zvyšoval jen o 0,1 % až 0,3 %, protože se postupně obnovily dodavatelské řetězce a cenové tlaky se zmírnily.

 

Pro představu, tam, kde se růst jádrového CPI nachází dnes, tedy kolem 0,2 % meziměsíčně, je norma pro růst inflace z doby před nástupem Sovětského svazu. Vývoj inflace se tedy v podstatě vrátil k "normálu". To je důvod, proč trh dluhopisů v reakci na nedávný zdánlivě červený CPI vzrostl a výnosy klesly.

 

Proto také akcie technologických firem znovu získávají na síle. V průběhu včerejšího obchodování na Wall Street byly technologické a růstové akcie citlivé na sazby v rallyovém módu, zatímco cyklické a hodnotové akcie méně citlivé na sazby se potýkaly s problémy.


Dnešní inflační trendy jsou zcela ovlivněny nabídkou. Koronavirus narušil dodavatelské řetězce v Asii, snížil výrobní kapacitu ve stovkách tamních výrobních závodů a způsobil obrovský nedostatek dodávek. Objem zásob však celosvětově klesá.

 

Vládní omezení se zmírňují. A protože tyto trendy přetrvají i v roce 2022, narušení dodavatelského řetězce související s koronavirem se zmírní. Všechny tyto výrobní závody v Číně, které jsou v provozu na 50 %, dosáhnou v roce 2022 100% výrobní kapacity. Nedostatek dodávek se zmírní. Dynamika poptávky a nabídky se celosvětově vyrovná. Inflace poklesne.

 

Až se to všechno stane, akcie technologických firem porostou. Protože technologie nakonec ovládnou náš svět. Filmy sledujeme prostřednictvím technologické platformy Netflix $NFLX-1.0%. Nakupujeme prostřednictvím technologické platformy Amazon $AMZN+0.3%. Čteme prostřednictvím technologické platformy Google $GOOGL+0.0%. Komunikujeme prostřednictvím technologické platformy Facebook $FB+0.5%. Pracujeme prostřednictvím technologické platformy Zoom $ZM-1.9%.

 

Technologie mění všechny aspekty našeho každodenního života. Je to jediná nejrozporuplnější síla a největší síla vytvářející bohatství v historii finančních trhů.

Spousta lidí na to v roce 2021, uprostřed neobvykle horkých inflačních trendů a jednorázového, nikdy se neopakujícího znovuotevření fyzické ekonomiky, zapomněla.


...tak budu jedině ráda 😄

Hmm, to nezní špatně. 😅

Upvote ⬆️