S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Nacházíme se v druhé dot-com bublině? A kterých 5 akcií po tomto propadu povstane jako Fénix z popela?

Odraz indexu Nasdaq Composite po sedmi týdnech ztrát obnovil důvěru v technologické akcie. Koneckonců více než polovina společností, které jsou členy Nasdaqu, byla donedávna o 50 % a více níže než na konci roku 2021. Takové velké propady ale znamenají jedno - pokud přijde pohyb, bude dost pravděpodobně vzhledem vzhůru. A některé společnosti mají solidně nakročeno učinit tento pohyb ve velkolepém stylu.

Pět společností, které povstanou jako Fénix

Odborníci a analytici poukazovali na předchozí ultra-dovish (holubičí) politiku Federálního rezervního systému, globální pandemii, přerušené dodavatelské řetězce a divoké spekulace jako na faktory, které nafoukly ocenění společností do neúnosných hodnot. Prostě bubliny. A ty teď musí splasknout.

Možným vrcholem bujarého vývoje v tomto období bylo bleskové šílené ocenění "bezvýnosných" technologických společností. $RIVN-2.3% například. Společnost, která vlastně ještě ani nic nevyráběla, ale investoři ji ocenili na naprosto šílenou částku.

U některých technologických jmen došlo k poklesu ocenění o více než 75 % z jejich pandemicky vysokých hodnot. Mezi ně patří například společnosti Zoom $ZM-0.8% , Peloton $PTON-1.0% , Twilio $TWLO-1.5% ,  Snap $SNAP-4.0%  a Roku $ROKU-3.0%

Slyšeli jsme, že někteří analytici zašli tak daleko, že současný trh přirovnali k dot-com bublině. To je hezké přirovnání pro titulky, ale postrádá jakýkoli základ, přestože v obou obdobích došlo k masivním poklesům.

Ne, není to opakující se rok 2000. Můžeme si tyto dvě období srovnat.

Ačkoli v posledních několika letech vstoupilo na burzu několik nekvalitních technologických společností, lze se domnívat, že jediným významným společným rysem jsou biliony dolarů, které byly vymazány během několika posledních měsíců a během krachu v roce 2000.

V éře dot-com investoři vrhali peníze do společností, které neměly žádný významný produkt, ani záznamy o tržbách či cestě k zisku. Mnohé z nich byly jen "dot com" verzemi fyzických maloobchodů prodávajících hračky, potřeby pro domácí zvířata nebo také internetovými vyhledávacími společnostmi. Ze 457 IPO v roce 1999 vzrostly ceny akcií 117 společností v první den obchodování o více než 100 %. Když Nasdaq kolem října 2000 konečně dosáhl svého dna, ztratil 78 % své hodnoty a v následujících měsících zkrachovala velká část společností.

Tudíž doufejme,  že historie se opak nebude.

Technologické společnosti, kterým se bude dařit 

Toto čtvrtletí přineslo solidní výsledky firemních softwarových a technologických společností, které by mohly uspokojit potřeby podniků, jež chtějí investovat do IT infrastruktury, softwaru a technologií, aby jejich podnikání bylo efektivnější, produktivnější a více zaměřené na zákazníky.

Některé společnosti, které je třeba sledovat.

Tady není co řešit - Apple $AAPL-1.2%  jemonstrem. Navzdory přetrvávajícím obavám z problémů s dodavatelským řetězcem stále překonává očekávání. 

Díky svému diverzifikovanému portfoliu, cloudovému podnikání a portfoliu podnikových aplikací má skvěle nakročeno ServiceNow $NOW-2.4%. Společnost minulý týden na svém investorském dni poskytla optimistický výhled a do roku 2026 plánuje opakované příjmy ve výši 16 miliard dolarů, protože firmy investují do automatizace pracovních postupů a procesů.

$IBM+0.1% Pokud dohoda mezi VMware a Broadcomem investory nadchla, měla by mít společnost jako IBM, která vlastní Red Hat, půvab. IBM se také výjimečně dobře držela během technologického poklesu.

Qualcomm $QCOM-2.4% . Téměř každé zařízení 5G na světě je nějakým způsobem spojeno se společností Qualcomm. Díky rostoucí diverzifikaci do automobilového průmyslu a internetu věcí (IoT) a licenčním smlouvám na telefony s každým OEM/ODM na světě má společnost před sebou zářnou budoucnost.

Nvidiav $NVDA-10.0%. Umělá inteligence je prioritou na úrovni představenstva téměř každého podniku. Podnikání společnosti Nvidia v oblasti datových center vzrostlo v posledním čtvrtletí o 83 % a stalo se jejím nejvýznamnějším obchodním segmentem, který překonal její příjmy z her. 

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @trollbringer má karmu 486 a je členem této komunity od 14/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

$NVDA-10.0% povstane 👍😃

Partner

$PTON-1.0% urcite ne 😂

$PTON-1.0% ne no

$PTON-1.0% je joke 😅

Absolutně nechápu, jak mohl někdo věřit $PTON-1.0% a $ZM-0.8%. Jasně, jako spekulace na začátku koronaviru pro ty, které to napadlo včas... ti, kteří ale kupovali úplně na vrcholu v největším hypu a ještě se mnou hádali dopadli tak jak si zasloužili...

No. $ZM-0.8% ještě teoreticky nějakou budoucnost má. $PTON-1.0% je ale všem z oboru spíš pro smích. Jeho největší  konkurence - Zwift je úplně jinde.

Navíc moat $PTON-1.0% vlastně neexistuje. To byla akcie vystřelené jenom a pouze trendem. Vlastně ani nechápu kde to vzniklo

Jo, asi jo. Musím ale ocenit hlavně obrázek Fénixe 😂😂

Díky, snažil jsem se :D