S&P 500 ^GSPC
5,253.37
+0.09%
Tesla TSLA
$176.78
-1.70%
Meta META
$487.95
-1.20%
Apple AAPL
$171.82
-0.86%
Amazon AMZN
$180.31
+0.27%
Nvidia NVDA
$904.68
+0.24%
Alphabet GOOG
$152.29
+0.23%
Microsoft MSFT
$420.46
-0.23%

Tahle biotechnologická akcie má potenciál letět až na měsíc 🚀🌙

Hledáte akcie s výbušným růstovým potenciálem? Biotechnologický průmysl je skvělým začátkem. Vítězství v klinických studiích a schválení regulačními orgány mohou akcie biotechnologických společností, zejména těch s relativně nízkou tržní kapitalizací, vynést prudce vzhůru.

 

 

Tyto společnosti mají samozřejmě také svá rizika, takže výběr správného výrobce léků je klíčem k dosažení dlouhodobých tržních zisků. Podívejme se blíže na jednu biotechnologickou společnost, jejíž akcie se v posledních několika měsících propadly, Axsome Therapeutics $AXSM+0.1%, a zvažme, proč má tato společnost stále potenciál růst.

 

Série neúspěchů

Společnost Axsome Therapeutics v poslední době narazila na několik regulačních překážek. Dne 13. července společnost oznámila, že americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) se rozhodl zrušit schválení průlomového přípravku AXS-12, potenciálního léku na katalepsii (ztrátu svalové kontroly) u pacientů s narkolepsií. Označení průlomového léku pomáhá urychlit proces přezkoumání léků určených k léčbě závažných onemocnění. Rozhodnutí FDA přišlo poté, co úřad schválil konkurenční lék na katalepsii.

 

Poté se přezkoumání žádosti společnosti Axsome Therapeutics o AXS-05 dostalo do slepé uličky. AXS-05 je potenciální lék na velkou depresivní poruchu. Úřad FDA původně stanovil datum ukončení přezkumu - známé jako cílové datum PDUFA - na 22. srpna.

 

Kvůli nedostatkům v žádosti společnosti však regulační orgány nemohly přezkum léku do tohoto data dokončit. Dobrou zprávou je, že úřad FDA si od společnosti Axsome $AXSM+0.1% nevyžádal další informace. Špatnou zprávou je, že stále nevíme, kdy agentura přezkoumání žádosti dokončí a jaký bude jeho výsledek.

 

Proč by akcie společnosti Axsome Therapeutics mohly růst...

I přes tyto problémy by Axsome mohla být skvělou dlouhodobou sázkou. Podívejme se na potenciál, který AXS-05 nabízí. Deprese je vážný problém, který postihuje miliony lidí, a pandemie ji ještě zhoršila. Před vypuknutím epidemie vykazovalo příznaky deprese 22 milionů lidí v USA. Toto číslo se téměř zečtyřnásobilo na 80 milionů.

 

Jistě existují způsoby, jak tuto nemoc zvládat, ale AXS-05 by mohl být účinnější. Lék významně zmírnil příznaky deprese v klinické studii fáze 3 a úřad FDA mu v této indikaci udělil "prioritní hodnocení". Agentura si vyhrazuje označení "prioritní přezkum" pro léky, které by znamenaly zlepšení oproti současným možnostem léčby dané nemoci.

 

Společnost Axsome Therapeutics $AXSM+0.1% očekává, že pokud bude přípravek AXS-05 v této indikaci schválen, dosáhne v USA maximálních tržeb ve výši 1 až 3 miliard dolarů. Lék je také zkoumán jako potenciální léčba agitovanosti (agresivního a nevypočitatelného chování) u Alzheimerovy choroby, což je indikace, která by společnosti mohla přinést tržby ve výši 3 miliard dolarů.

 

Je pravda, že současné problémy s regulací tohoto léku činí jeho budoucnost nejistou, ale společnost Axsome není jen tak ledajaká. Společnost má několik dalších slibných připravovaných programů. Je zde AXS-07, zkoumaná léčba migrény. Společnost Axsome nedávno oznámila, že úřad FDA přijal její žádost o tento lék a stanovil cílové datum PDUFA na 30. dubna 2022. Maximální prodeje tohoto léku by se podle společnosti mohly pohybovat mezi 500 miliony a 1 miliardou dolarů.

 

Do výhledu společnosti Axsome je třeba započítat také potenciální léčbu narkolepsie AXS-12, jejíž vrcholné roční prodeje dosahují 1 miliardy dolarů. Přestože navrhovaný lék ztratil označení "průlomový", je nadále zvažován úřadem FDA.


Vzhledem k tomu, že tržní kapitalizace společnosti Axsome činí 1,2 miliardy dolarů, investoři zřejmě příliš nevěří, že společnost dokáže ze svých programů vygenerovat takové tržby, jaké předpovídá a mohli by mít pravdu. Určitě je třeba vzít v úvahu regulační rizika.

 

Pozitivní je, že společnost Axsome měla zůstatek hotovosti a ekvivalentů ve výši 141,2 milionu dolarů. To by spolu se zbývajícím kapitálem z termínovaného úvěru ve výši 225 milionů dolarů, který si zajistila v září 2020, mělo podle vedení společnosti stačit na financování provozu nejméně do roku 2024.

 

Vzhledem k současnému ocenění biotechnologické společnosti a jejímu potenciálu by investoři, kteří se dostanou na tuto úroveň, mohli dosáhnout výbušných zisků. Mějte však na paměti: Na této cestě bude docházet k velké volatilitě. Investujte podle toho s rozumem, prosím.

 

DISCLAIMER: Nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Je tam vysoký potenciál, možno ešte lepšia možnosť je $AVXL+0.3% . Samozrejme pri biotech spoločnostiach treba byť opatrný

biotech jsou na mě asi až moc riskantní 😅

biotech jsou na mě asi až moc riskantní 😅

Kéž bych měl víc než jeden upvote 😃