S&P 500 ^GSPC
5,248.49
+0.86%
Nvidia NVDA
$902.50
-2.50%
Apple AAPL
$173.31
+2.12%
Tesla TSLA
$179.83
+1.22%
Amazon AMZN
$179.83
+0.86%
Meta META
$493.86
-0.41%
Alphabet GOOG
$151.94
+0.16%
Microsoft MSFT
$421.43
-0.05%

Metaverse a vše kolem něj: Definice, potenciál a především společnosti, které z něj budou těžit

Na tento článek se chystám už delší dobu, jelikož je zde řada novinek, vstupů nových gigantů a především jsou zde velké peníze. Mnoho investorů má v povědomí pojem metaverse, co však tento pojem skrývá? Které společnosti mají zainvestovaný balík peněz do této ''nejisté'' budoucnosti? Jak velký potenciál je v tomto trhu? Má smysl sledovat tyto společnosti? To vše se pokusím dnes rozebrat v článku níže👇.

Všichni mluví o gigantickém potenciálu metaversa, ale co to vlastně je?

Definicí pro metaverse je mnoho, přesto žádná z nich nesedí dokonale. Je to pouze další scam, bublina, blbost a nebo také revoluce, příležitost vydělat či další možnost manipulace s lidstvem? Ano takových názorů je opravdu mnoho, dnes se však nebudeme zaměřovat na tyto spekulace.

  • V podstatě je nemožné získat dvě stejné odpovědi na definice metaversa.

Kdybych to však měl shrnout do kratšího úryvku: Jedná se o takový sci-fi online vesmír, kde pomocí technologie virtuální reality v podstatě můžete ''žít'', pracovat, nakupovat, pořizovat si nemovitosti a řadu dalších věcí, které jsou běžné pro naši realitu.

  • Než mi někdo zkritizuje tento úryvek, tak se chci zeptat já vás: Říkáte si proč bych si měl kupovat nějaké boty, domy, vychytávky a NFT kolekce spojené s metaverse? Jen pro srovnání - Herní svět sklízí až 54 miliard dolarů v trhu s nadstandartní výbavou pro styly a úpravy herních avatarů v jednotlivých hrách.

Základní téze je, že pokud se vám v tomto světě bude líbit, tak je dost pravděpodobné, že si budete přikupovat základní lidské potřeby i v tomto světě, kde můžete ''žít''.

Jak daleko je vývoj metaversa?

Ačkoli do metaversa už velcí hráči nalívají miliony a miliardy dolarů, tak stále nemáme žádný hotový produkt k využití. V podstatě jsme na začátku něčeho velkého a do budoucna to bude skvělé a podobné příkladu: pohled lidstva na počítače a internet v 90 letech ve srovnání s dnešní dobou a pokrokem.

Je možná i trochu úsměvné, že prozatím je metaverse v procesu, ale i tak se pomalu prodávají možné virtuální pozemky a další příslušenství, které bude spoléhat na úspěch tohoto světa. Tyto prodeje nabízí například Sandbox a Decentraland.

Chvilkama mi přijde, že si každý z velkých hráčů od Facebooku, Nvidie a nebo Microsoftu buduje každý svůj vlastní metaverse, než že bych viděl záměr o jeden velký světový projekt, na kterém se nějakým způsobem podílí všichni. Alespoň prozatím nejsou známky spolupráce nebo nějaká možnost provázání světů.

  • Hlavní příčinu vidím v tom, že metaverse nemá konkrétní definici, vzhled a celkovou vizi. Každá společnost má jiný názor a pracuje naprosto jinak na budování těchto světů.

Kde je pokrok znát? Technologie virtuální reality sklízí úspěch

Kdo by neslyšel o technologii A/R a V/R.

Modernizace čipů vyřešila řadu nedostatků v těchto technologiích (výkonnost, grafika). Stále zde máme pár nevyřešených problémů: Mnoha lidem tento headset způsobuje po krátké době nevolnosti. Dalším problém je, že technologie prozatím nedokáže napodobit veškeré spektrum pohybů.

  • Odbornící tvrdí, že ve VR by měl člověk strávit maximálně 30 minut.
  • Facebook ovšem tvrdí, že pro správný přechod a využití metaversa bude potřeba minimálně 1,5 - 3 (i víc) hodin denně.

Metaverse v číslech

Jak velkou příležitost skrývá metaverse?

  • Společnost Bloomberg předpokládá, že před námi stojí trh v hodnotě 800 miliard dolarů. Přitom až 50% této částky odhadují pro herní společnosti, kde dominují například Roblox, EA, Activision Blizzard a další.

Sandbox už teď prodává pozemky ve velkém

  • Token Sand vzrostl v minulém roce o nějakých 16 000% (jedná se o jednu z nejvýdělečnějších kryptoměn minulého roku). V listopadu minulého roku prodal Sand NFT pozemky v hodnotě 90 milionů dolarů.

Nvidia jakožto dominující hráč s čipy

Šéf $NVDA-2.5% je jedním z největších zastánců metaversa. Moc dobře víme, že pro náročné požadavky od obrazu, bude potřeba velice výkonný GPU (grafický procesor). No a hádejte, kdo drží až 83% podíl na trhu s GPU? Nvidia.

Microsoft - jeden z největších hráčů ve hře

Pokud sledujete trhy, tak jistě víte o akvizici Activision Blizzard, která příšla $MSFT+0.1% na necelých 69 miliard dolarů. Přičemž se $MSFT+0.1% netajní tím, že spoléhá na tuto akvizici, jako na základní kameny pro vstup do metaverse.

Mark Zuckerberg a jeho Meta Platforms

O doslovné posedlosti metaversa společností $FB+0.5% se snad ani nemusíme bavit. Jen v loňském roce společnost investovala přes 10 miliard dolarů do své Reality Labs. Pro srovnání: Instagram stál Metu 10x míň, než minulo roční investice do metaverse.

Morgan Stanley hledí na Čínu

MS odhaduje, že potenciál na rozvoj metaversa v Číně je až 8 bilionů dolarů. Přičemž analytici doufají a věří, že se na tomto trhu zapojí do projektů i velká jména. Hodně se mluví o Tencentu, Alibabě a TikToku.

Unity Software

$U+1.1% zaplatila něco přes 1,6 miliardy dolarů za tvůrce herního obsahu Weta Digital. Weta je známá svým velkým zaměřením na vizuální efekty. Touto giga akvizicí si Unity přineslo do své společnosti až 300 profi vývojářů, kteří budou pracovat na technologii real-time 3D, která má využití zas a znova v metaverse.

Móda a obuv letí nahoru

Jednou z nejvíce zminovaných společností je Nike, který prodává virtuální boty a sportovní potřeby. Očekává se, že módní sektor v metaverse dosáhne do roku 2030 hodnoty až 25 miliard dolarů, to je vážně šílené, co říkáte? Hodně se mluví i o předních světových značkách, které se nejspíš budou aktivně podílet na vývoji (Hugo Boss, Balenciaga).

Závěrem

Jedno je jasné: Čím více poteče do metaverse peněz (a teče jich tam opravdu dost), tím větší bude tento trh a tím víc se bude pracovat na jeho rozjetí.

Rozhodně nechci říkat, že jsem shrnul vše od A-Z, jelikož tento trh skrývá řadu mnou nezmíněných trhů, jako jsou NFT, krypto, móda, bydlení a řada dalších. Které společnosti připisujete největší pozornost vy? Popřípadě se chci zeptat, jak velkou šanci dáváte tomu, že metaverse vážně uspěje a stane se giga tržištěm a lidskou budoucností. Investujete do nějaké společnosti přímo se záměrem potenciálu pro metaverse?

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 1007 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Ten trh je opravdu obrovský, nedokázal bych si ani představit, jak devastační by byl neúspěch po těchto giga investicích od světových společností. Rozhodně by bylo dobré, kdyby se jejich obrazy sjednotily, ale zatím to tak nevypadá. Každý si vytváří ten svůj model budoucnosti.

Já se zaměřuju především na herní segmenty, tam mám už historii zisků osvědčenou, tak jak zmiňujete - v podobě trhu s 50 miliardy dolarů, které hráči utrácí za možné skiny a doplňky. Activision,  EA a takové půjdou nahoru.

Osvědčená klasika. Herní skiny a komponenty letí už dlouhou dobu, možná i proto se předpokládá úspěch metaversa.

Podotýkám POKUD se metaverse osvědčí, tak jednoznačně Nvidia, Meta a Microsoft budou králové👌

Sází na to tak moc, že výsledek bude jackpot a nebo absolutní katastrofa do budoucna. To nikdo jistě neví. Samozřejmě na základě proinvestovaných prostředků do vývoje metaversa by nebylo od věci, aby tento projekt uspěl😄

a co AAPL? :)