S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Disney vs. Netflix ⚔️ Kdo vlastně kopíruje koho? 🤔

Lídr v oblasti streamování Netflix $NFLX-3.9% se tento týden dostal na titulní stránky novin, když ve spolupráci se společností Walmart $WMT+1.3% oznámil novou řadu hraček podle svého oblíbeného seriálu Squid Game. Tato dohoda je dalším krokem vstupu Netflixu do oblasti produktů a dalších nových podniků. Je to také odklon od hlavní činnosti společnosti, kterou je streamování.

 

 

Vlastně se hodně podobá jednomu ze svých hlavních rivalů v oblasti videostreamingu, společnosti Disney $DIS+0.2%, která se ubírá opačným směrem, tedy ke streamování. Znamená to tedy, že se Netflix $NFLX-3.9% bude přesouvat i do dalších nových oblastí?

 

Přichází Netflix Park?

Netflix je jasným lídrem v oblasti streamovaných médií, ale konkurence ho dohání, protože trh se streamováním zažívá v době pandemie boom kvůli objednávkám na pobyt doma. Na konci druhého čtvrtletí měl Netflix 209 milionů předplatitelů a na konci třetího fiskálního čtvrtletí společnosti Disney (3. července) měl téměř 174 milionů placených předplatitelů.

 

Skutečnou ranou pro Netflix $NFLX-3.9% však byl čistý úbytek předplatitelů v USA a Kanadě ve druhém čtvrtletí. Přesto však celosvětově získala 1,5 milionu předplatitelů a vedení očekává, že ve třetím čtvrtletí přibude dalších 3,5 milionu.

 

Realita potenciálně nasyceného trhu a rostoucí konkurence však znamená, že Netflix zkoumá další způsoby růstu. Vytváření vlastního obsahu bylo hlavním způsobem, jakým podporuje zapojení a získávání zákazníků. Společnost v letošním roce posílila svou nabídku původního obsahu, protože ostatní sítě spustily vlastní streamovací stránky s exkluzivním obsahem. 

 

Na celý letošní rok má Netflix naplánováno více než 100 nových titulů. Nyní se streamovací gigant snaží expandovat horizontálně dalšími způsoby a bere si příklad z příručky společnosti Disney $DIS+0.2%.

 

Hry, produkty a další

Na konferenčním hovoru k výsledkům za druhé čtvrtletí v červnu generální ředitel Reed Hastings potvrdil, že společnost vstoupí do herního byznysu. Zdůraznil však, že jde o "vylepšení služeb", nikoli o zvýšení krátkodobých zisků. 

 

"Existuje řada podpůrných prvků, spotřebitelských produktů..., u kterých se skutečně snažíme o jejich rozvoj, abychom podpořili značky titulů, aby se naše konverzace kolem jednotlivých titulů zvýšila a služba Netflix se stala mezi uživateli ještě oblíbenější ," řekl.

 

To se rozhodně podařilo v případě seriálu Squid Game, který se stal nejsledovanějším seriálem Netflixu vůbec a vytvořil velkou sbírku fyzických produktů. Netflix $NFLX-3.9% prodává zboží na svých vlastních stránkách i prostřednictvím partnerských webů. Dohoda se společností Walmart $WMT+1.3% představuje hlubší ponor do zboží s tematikou obsahu Netflixu, který připomíná Disneyho shop-in-shopy v Targetu $TGT-0.7%.

 

 

Společnost Netflix zveřejní výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí v úterý. Bude zajímavé sledovat, zda Hastings ve svých výrocích bude pokračovat v přístupu podpory služeb, nebo zda dojde k otevřenějšímu pokusu o vytvoření nových zdrojů příjmů. 

 

Jak Disney, tak Universal Studios společnosti Comcast vytvořily zábavní parky založené na obsahu svých studií a s tím, jak Netflix $NFLX-3.9% buduje své vlastní portfolio obsahu, může být jen otázkou času, kdy vstoupí i do této oblasti.

 

Existují i další způsoby, jak svůj obsah dále zpeněžit, včetně licencování a jiných druhů médií. To je jeden z rysů, díky nimž byla společnost Netflix $NFLX-3.9% po celá léta tak skvělou akcií k držení, a to i předtím, než skutečně měla kladné peněžní toky: její schopnost otáčet se do nových oblastí a vytvářet z nich silné podniky.


Po zveřejnění výsledků za druhé čtvrtletí byli investoři odrazeni, což poslalo cenu dolů, ale obnovená důvěra ji zvedla zpět nahoru. Jak se bude akciím dařit v krátkodobém horizontu, bude záviset na onom magickém počtu nových předplatitelů, kteří přibyli v tomto čtvrtletí. Z dlouhodobého hlediska však Netflix $NFLX-3.9% pokračuje v expanzi do nových oblastí, což je klíčová součást skvělé růstové akcie, a proto se vyplatí ji vlastnit.

 

DISCLAIMER: Nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Díky za hezký článek, i když se závěrem nesouhlasím..Jen dodám rizika:

cenu zenou nahoru velika ocekavani z dalsiho rustuna bulios.com  analytic. doporuceni 13sell, 4 buyEBIT ... zadna slava ( a dividenda je nula)skvela, luxusni, ale take velmi draha produkceV dobe Covid se vyrojila spousta mensich, dravejsich, stream. sluzeb, ktere mohou soutezit hlavne mesicnim pausalem, cenova valka -to je tlak na ziskovost

já teda fandím $DIS+0.2%

Ano, taky jsem radsi koupil 250ks DIS ... u Netflixu je podle mne cena vyhnana nahoru velkym ocekavanim, kam az ten trh vyroste.Z alternativnich  drzim FUBO, krasna akcie s velikym potencialem, kdyz maji konecne schvalene sazeni na svoje stramovane sportovni prenosy

$NFLX-3.9% 👍

Pište víc takových textů, moc rád jsem si početl.