S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

2 super NASDAQ akcie, vhodné do portfolia skoro každého investora 🤑

Od doby, kdy pandemie zasáhla akciový trh, zažil index Nasdaq 100 $NDX obrovský vzestup. Většina investorů chce mít z této akce podíl, ale vysoké ocenění a volatilita trhu by vás mohly odradit od ponoření se do celého indexu. Přesto je několik velkých akcií Nasdaqu skvělými kandidáty pro dlouhodobé investory nebo penzijní účty. Tyto dvě akcie mohou poskytnout kombinaci stability a růstu, která posílí vaše portfolio na opravdu dlouhou dobu.

 

 

Amazon $AMZN-1.2%

Společnost Amazon $AMZN-1.2% se může zdát, že její zařazení do tohoto seznamu je zřejmé, ale pojďme si na chvíli rozebrat, proč je to akcie, kterou můžete mít ve svém portfoliu po mnoho let.

 

Amazon, lídr ve vysoce fragmentovaném světě e-commerce, má zhruba 40% podíl na americkém trhu a téměř 8% podíl na celosvětovém trhu. Je téměř jisté, že podíl online prodejů na celkových maloobchodních tržbách bude i nadále růst, a očekává se, že celkový trh e-commerce poroste v příštích několika letech přibližně o 10 %.

 

Společnost bude jistě pociťovat sílící konkurenci ze všech stran. Nejrůznější kamenné prodejny se vynořily z pandemie zavírání prodejen se silnými digitálními obchodními změnami. 

 

Menší prodejci přímo pro spotřebitele a specializovaná tržiště si dokáží vybojovat své místo na trhu, což jim umožňuje Shopify $SHOP+0.1% a další služby. I přes tuto konkurenci je podíl společnosti Amazon na trhu a její konkurenční výhody tak velké, že by trvalo dlouho, než by její segment e-commerce ztratil na hodnotě.

 

Amazon $AMZN-1.2% však není jen internetový prodejce. Prime Video je jednou ze tří největších streamovacích služeb, přičemž za poslední rok si službu pustilo 175 milionů lidí. Amazon Web Services (AWS) je celosvětovým lídrem v oblasti služeb cloudové infrastruktury s více než 30% podílem na trhu. 

 

AWS se na celkových tržbách společnosti v minulém čtvrtletí podílela více než 13 %, takže jde o významnou část příběhu, která se pravděpodobně ještě zvětší. Amazon je dokonce významným hráčem na poli obchodů s potravinami, když v roce 2017 získal společnost Whole Foods a jejích 500 poboček.

 

Příliš mnoho věcí by se muselo pokazit, aby Amazon $AMZN-1.2% v krátkodobém horizontu neuspěl. Nevyrábí produkt, který by mohl zastarat, stal se z něj diverzifikovaný gigant a jeho rozsah vytváří výhody oproti i těm nejschopnějším konkurentům.

 

Konkurenční výhoda a ekonomický příkop společnosti Amazon jsou také značné. Rentabilita investovaného kapitálu (ROIC) měří, jak efektivně dokáže společnost využívat svůj provozní finanční majetek k tvorbě zisku. 

 

ROIC společnosti Amazon ve výši 16 % je poměrně vysoká, zejména u společnosti, která upřednostňuje růst před krátkodobými zisky. To naznačuje široký příkop. Je to také důkaz cenové síly a efektivního provozu.

 

Amazon $AMZN-1.2% má také více než jen sílu zůstat, stále je to slušná růstová hra. Dny explozivní expanze jsou již za námi, ale prognózy stále počítají s 20% růstem v příštích několika letech. 

 

To vše extra k loňského 30% růstu, který byl podpořen spotřebiteli nakupujícími z domova a větším rozšířením cloud computingu. Díky této prognóze vypadá poměr forwardové ceny k zisku (P/E) společnosti Amazon na úrovni 45,6 mnohem méně drahý, přičemž poměr ceny k růstu zisku (PEG) je skromnější a dosahuje hodnoty 2,28.

 

Při své obrovské velikosti nebude Amazon v příštím desetiletí pravděpodobně nejvýkonnější akcií. Tento titul bude pravděpodobně patřit akciím s malou kapitalizací, které se objeví, aby konkurovaly velkým gigantům. Amazon $AMZN-1.2% by však měl stále překonávat trh a zároveň poskytovat stabilitu.

 

 

Costco $COST-0.6% 

Costco $COST-0.6% není exotickou technologickou akcií s neomezeným růstovým potenciálem. Je však dobrým kandidátem na konzistentní růst, který může překonat trh.

 

S více než 800 obchody v Severní Americe, Evropě, Asii a Austrálii prodává Costco širokou škálu základních spotřebních výrobků, jako jsou potraviny, domácí potřeby a oblečení. Prodává také drahé cyklické zboží, jako je elektronika, nábytek a spotřebiče.

 

Společnost Costco $COST-0.6% v posledních několika letech odvedla velký kus práce při budování svého prodejního kanálu e-commerce obchodu, který pomáhá zvyšovat celkový růst. 

 

Je to skutečně rozmanitý maloobchodní prodejce, což je skvělé pro stabilitu. Přístup společnosti Costco k prodeji ve velkém a model velkoskladu jí také umožňují nabízet nejlepší ceny na trhu, takže řetězec má tendenci dosahovat dobrých výsledků během recese, kdy domácnosti omezují výdaje a hledají výhodné ceny.

 

Pro investory je ještě zajímavější, že Costco $COST-0.6% funguje na základě modelu klubového členství. Zákazníci musí za právo nakupovat platit roční předplatné. Tyto poplatky se v posledním fiskálním roce rovnaly téměř 58 % provozního zisku společnosti, takže se významně podílejí na výsledku hospodaření. 

 

Costco, které si udržuje více než 90 % členů, jasně dokazuje svou hodnotu pro spotřebitele a jeho peněžní toky jsou mnohem předvídatelnější než u maloobchodníků, kteří se spoléhají pouze na prodej zboží.

 

Stejně jako Amazon $AMZN-1.2% se Costco $COST-0.6% může pochlubit působivým ukazatelem ROIC ve výši 18,2 %. To dále potvrzuje argument stability, a to i ve vysoce konkurenčním prostředí. 

 

Investory by měl také přitahovat růstový potenciál společnosti Costco. Řetězec v posledních letech dosahoval v průměru vyššího než 10% ročního růstu tržeb a očekává se, že v příštích dvou letech si udrží 8% tempo růstu. Toho se u Walmartu, Targetu ani BJ's nedočkáte.

 

Akcie společnosti Costco $COST-0.6% jsou poměrně drahé s poměrem 38 forward P/E a 23 poměrem hodnoty podniku k EBITDA. To otevírá dveře k poněkud větším ztrátám při poklesu trhu, jak tomu bývá u akcií s vysokým oceněním. Přesto nejsou tyto poměry natolik vysoké, aby mě odradily od dlouhodobé investice. Costco by mělo snadno vyrůst do této valuace, pokud mu dáte dostatek času.

 

 

DISCLAIMER: Nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

$AMZN-1.2% je a bude stále 🌠

@jama Jak se říká, too big to fall!

Nojo, tohle jsou klasiky 😁

Skvělý rozbor 👍