S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Je opravdu bitcoin „digitální zlato“, jak mnozí říkají? Zde je 5 důvodů, které to potvrzují

Mnoho zastánců kryptoměn často označuje bitcoiny jako „digitální zlato“, ale jak se BTC vyrovná zlatu jako dlouhodobé investici? Pojme se podívat na 5 běžných argumentů, které podporují myšlenku, že by mladičké digitální aktivum bitcoin mohl být dlouhodobě lepší investicí nežli historií prověřené zlato. 

Bitcoin vs. Zlato

1. Zachování hodnoty

Jedním z nejčastějších důvodů, proč nakupovat jak zlato, tak bitcoiny $BTCUSD+1.9%, je to, že si v minulosti udržovaly svou hodnotu v dobách ekonomické nejistoty.

Tato skutečnost byla dobře zdokumentována a nelze popřít, že zlato nabízelo historicky nejlepší ochranu bohatství, ale ne vždy si zachovává hodnotu. Níže uvedený graf ukazuje, že obchodníci se zlatem byli také vystaveni dlouhým záchvatům poklesu cen.

Cena zlata. Zdroj: TradingView

Například osoba, která koupila zlato v září 2011, by musela čekat do července 2020, aby se dostala zpět do zelených čísel, a pokud by pokračovala v držení, byla by opět blízko nuly nebo v mírném záporu.

V historii bitcoinu nikdy netrvalo déle než tři až čtyři roky, než se jeho cena vrátila a překonala své historické maximum, což naznačuje, že z dlouhodobého hlediska by BTC mohl být lepším uchovatelem hodnoty.

2. Mohl by být bitcoin lepším zajištěním inflace?

Zlato bylo historicky považováno za dobré zajištění proti inflaci , protože jeho cena měla tendenci stoupat spolu s růstem životních nákladů.

Ale bližší pohled na graf zlata ve srovnání s bitcoiny ukazuje, že zatímco zlato zaznamenalo za posledních pět let mírný zisk o 44,69 %, cena bitcoinu vzrostla o neuvěřitelných 1067,04 %.

Zlato vs. BTC/USDT  týdenní graf. Zdroj: TradingView

3. Bitcoin by mohl zrcadlit zlato během geopolitické nejistoty

Zlato, které se často nazývá „bezpečný přístav“, je dobře známo, že si drží svou hodnotu v dobách geopolitické nejistoty, protože lidé investují do zlata, když ve světě roste napětí.

Bohužel pro lidi, kteří se nacházejí v konfliktních zónách nebo jiných oblastech vystavených nestabilitě, je nošení cenných předmětů riskantní záležitostí, lidé jsou vystaveni zabavování majetku a krádežím. Bitcoin nabízí bezpečnější možnost pro lidi v této situaci, protože si mohou zapamatovat počáteční frázi a cestovat bez strachu, že přijdou o své prostředky. Jakmile dosáhnou svého cíle, mohou obnovit svou peněženku a získat přístup ke svému bohatství.

4. Dolar stále ztrácí hodnotu

Americký dolar byl v posledních měsících silný, ale není tomu tak vždy. V obdobích, kdy hodnota dolaru vůči jiným měnám klesá , je známo, že investoři se hrnou do zlata a bitcoinu.

Pokud se různé země budou i nadále odklánět od orientace na americký dolar, mohlo by dojít k významnému úniku z dolaru, ale tyto prostředky nepůjdou do slabších měn. Zatímco zlato bylo oblíbeným aktivem po tisíciletí, není v naší moderní digitální společnosti široce používáno ani přijímáno a většina lidí z mladších generací zlatou minci nikdy osobně neviděla.

Bitcoin proto představuje známější možnost, která se může integrovat do digitálně naplněného životního stylu lidí a nevyžaduje další zabezpečení nebo fyzické úložiště.

5. Bitcoin je děsivý a deflační

Mnoho investorů a finančních expertů poukazuje na nedostatek a omezení nabídky zlata po letech poklesu produkce jako důvod, proč je zlato dobrou investicí.

Může trvat pět až deset let, než nový důl dosáhne těžby, což znamená, že rychlý nárůst nabídky je nepravděpodobný a centrální banky v roce 2008 výrazně zpomalily tempo prodeje zlata. Jak již bylo řečeno, odhaduje se, že v zemi je stále více než 50 000 metrických tun zlata, na jehož těžbu by se těžaři rádi zaměřili v případě výrazného zvýšení ceny.

Na druhou stranu má bitcoin pevnou zásobu 21 milionů BTC, které budou kdy vyrobeny, a jeho emise se děje známým tempem. Veřejná povaha bitcoinového blockchainu umožňuje, aby umístění každého bitcoinu bylo známo a ověřeno.

Neexistuje žádný způsob, jak skutečně najít a ověřit všechny zásoby zlata na této planetě, což znamená, že jeho skutečné zásoby nebudou nikdy známy. Z tohoto důvodu bitcoin vítězí v debatě o nedostatku a je to nejtěžší forma peněz, kterou lidstvo dosud vytvořilo.

Pokud bych si měl nyní vybrat mezi Bitcoinem a zlatem, s jistotou si vyberu právě Bitcoin a to především kvůli již zmíněným faktorům. Jak byste volili vy? 

Nejedná se o investiční doporučení. Seznam důvodů vytvořil analytik Jordan Finneseth a já k tomu jen přidal trochu lásky k inovacím a zářivé budoucnosti. Před investicí dělejte vlastní analýzu!

Je podle vás Bitcoin dlouhodobě lepší investicí, něž zlato?

Vote to see the results! 3 answers already!

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

obojí je lepší než klasické fiat měny

to každopádně :)

Též bych volil BTC :)

Na jednu stranu chápu, že zlato plní v portfoliu tu astabilní složku o kterou se je možné v případě ekonomické nestability opřít