S&P 500 ^GSPC
4,987.47
-0.47%
Nvidia NVDA
$807.67
-4.61%
Meta META
$484.75
-3.40%
Amazon AMZN
$174.68
-2.53%
Apple AAPL
$165.02
-1.21%
Alphabet GOOG
$155.56
-1.21%
Microsoft MSFT
$399.76
-1.12%
Tesla TSLA
$149.26
-0.45%

Elon Musk přichází s naléhavým varováním: "Z tohohle nemám vůbec dobrý pocit." Je toto předzvěstí obřího maléru?

Elon Musk se většinou jeví jako někdo, kdo je vždy nad věcí. Vždy v modu "Když se kácí les, lítají třísky". Nehledí doleva, doprava a prostě jde za svým cílem. Málokdy se tak stane, že by komentoval aktuální problémy a nehleděl kupředu. Jenže právě taková situace teď nastala. Elon Musk nemá dobrý pocit z automobilového průmyslu. A když tohle řekne Elon Musk, všichni ostatní propadají panice.

Elon Musk nemá dobrý pocit z automobilového průmyslu 

Musk v e-mailu vedoucím pracovníkům, který komentuje agentura Reuters, uvedl, že výrobce elektromobilů potřebuje snížit počet svých zaměstnanců přibližně o 10 %. Později zaměstnancům sdělil, že řady bílých límečků jsou přeplněné a že bude nadále najímat pracovníky na výrobu automobilů a baterií. Nojo, na jednoho pracujícího deset managerů... to je myslím dost často komentovaná věc, co? 😂

Muskovo varování je prvním hlasitým a veřejným nesouhlasem s jednotným postojem automobilového průmyslu, podle něhož poptávka po osobních a nákladních automobilech zůstává silná navzdory dvouleté globální pandemii. Jeden z vedoucích pracovníků tento týden označil poptávku za "nebetyčně vysokou".

"Pokud největší světová společnost vyrábějící elektromobily varuje před pracovními místy a ekonomikou, investoři by měli přehodnotit své prognózy ohledně marží a růstu horní linie," dodal. Akcie společnosti Tesla $TSLA-0.4%  klesly o 9 %.

Automobilový sektor byl před dvěma lety zasažen nástupem pandemie COVID-19, která si vynutila uzavření továren. Tato odstávka následně sehrála roli v nedostatku polovodičových čipů, který dále omezil výrobu automobilů.

Nyní výpadky v dodavatelském řetězci, které ještě zhoršila ruská invaze na Ukrajinu, stáhly prodeje. Podle společnosti Wards Intelligence skončil prodej nových automobilů v USA v květnu na slabé anualizované úrovni 12,68 milionu. To je daleko od slavných časů, kdy se jich ročně prodávalo 17 milionů v době před příchodem COVID.

Tyto problémy se však týkají především nabídky, zatímco poptávku ohrožuje inflace. "Riziko recese je vysoké, takže to, co říká, rozhodně není extrémní," řekl o Muskovi Jeff Schuster, prezident globální prognostické společnosti LMC Automotive.

Společnosti Uber Technologies $UBER-2.8% a Lyft Inc, které se zabývají přepravou osob, minulý měsíc uvedly, že omezí přijímání nových zaměstnanců a omezí výdaje, zatímco internetový prodejce ojetých automobilů Carvana uvedl, že sníží počet svých zaměstnanců o 12 %.

Ostatní společnosti situaci pozorně sledují. Možná s mírnou panikou 😏

"Nejsme tak pesimističtí jako Elon Musk, ale jsme opatrní, co se týče přijímání zaměstnanců a výdajů," řekl John Dunn, generální ředitel americké pobočky společnosti Clean Energy Systems, která vyrábí systémy pro snižování spotřeby paliva a emisí.

Ne všichni jsou ale tak skeptičtí. "Spotřebitelská poptávka je nyní nebývale vysoká. Výrobci nemají zásoby," uvedla ve středu na konferenci Reuters Automotive Retail v Las Vegas šéfka marketingu společnosti Nissan Motor Co v USA Allyson Witherspoonová.

A představitelé odvětví také poukazují na to, že Tesla má své vlastní problémy, včetně možného příliš rychlého najímání zaměstnanců v porovnání s jejím růstem.

https://www.youtube.com/watch?v=wqabPK-2kzc

Podle výročních zpráv společnosti se počet zaměstnanců Tesly od konce roku 2019 zdvojnásobil a Jonas z Morgan Stanley poznamenal, že příjmy Tesly na zaměstnance ve výši 853 000 USD nejsou o mnoho vyšší než příjmy mnohem většího Fordu ve výši 757 000 USD.

Kromě toho jsou prodeje společnosti Tesla v USA silně koncentrovány v Kalifornii, a to zejména v oblasti Sanfranciského zálivu, která je domovem společností ze Silicon Valley.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @trollbringer má karmu 488 a je členem této komunity od 14/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Jsem názoru jako Whiterspoon - poptávka je obrovská. Lidi, kteří si chtějí koupit nové auto si to nejspíš nerozmyslí kvůli inflaci. Jasně, možná to odloží, ale ne na vždy

No, jenže oni to ty společnosti řeší teď. Když mají vyšší náklady a zároveň lidi začnou odsouvat nákup, tak to může ty automobilky dost bolet :D

Na to musí být firma připravená. Pokud nemají polštář pro takovouhle situaci, tak ve vedení udělali úplně zásadní chybu.

Jako když tohle začne hlásat Elon 🙀

Všechny ostatní automobilky: 🙀🙀🙀