S&P 500 ^GSPC
4,972.01
-0.78%
Nvidia NVDA
$807.66
-4.61%
Meta META
$483.46
-3.65%
Amazon AMZN
$174.82
-2.46%
Apple AAPL
$164.22
-1.69%
Alphabet GOOG
$154.87
-1.64%
Microsoft MSFT
$398.84
-1.34%
Tesla TSLA
$148.56
-0.91%

Jak přijít o zhodnocení 20 000 000 %? Přečtěte si 3 naivní argumenty skeptiků proti Bitcoinu

Ať si medvědi říkají co chtějí, Bitcoin má svou hodnotu. A opravdu ne malou. Dokazují to i poslední týdny a měsíce, kdy se ukazuje, že ani sebedrsnější represe například ze strany Číny nedokáží srazit hodnotu největší a nejstarší kryptoměny blízko k nule. Naopak, Bitcoin se stává běžnou součástí života lidí v mnoha zemích, zářným příkladem je samozřejmě středoamerický Salvador, kde se z něj stalo státem uznávané oficiální platidlo. A další státy či firmy přibývají. Tak proč tolik medvědů stále opakuje tu stejnou písničku? Pojďme teď vyvrátit jejich 3 nejčastější argumenty.

 

Bitcoin Zdroj: Canva

 

Pokud vezmu i akciové společnosti a investice jako jsou například Coinbase $COIN-1.2% nebo Silvergate $SI, altcoiny a ostatní kryptoměny, tvoří mé kryptoměnové podíly zhruba více než 25 % mého investičního portfolia. Samotný Bitcoin z něj tvoří více než 10 %. Nejsem příliš exponovaný? Pravděpodobně ano, alespoň podle tradičních měřítek, a většině investorů bych takovou míru expozice nedoporučoval.

 

Je však pro mě velmi obtížné vybírat zisky z nerealizovaných zisků, protože prostě nevidím žádnou jinou investiční příležitost se stejnou úrovní dlouhodobého růstu, jakou má krypto. Uvažoval bych ale o výběru některých zisků ještě v tomto čtvrtletí, pokud Bitcoin dosáhne v listopadu/prosinci podstatně vyššího maxima, jako tomu bylo v každém z předchozích čtyřletých cyklů.

 

 

Výše uvedený graf je již trochu zastaralý, ale pochází z dokumentu ARK Invest a Coinbase, který měl velký vliv na můj názor na kryptoměny. Ukazuje, že Bitcoin v letech 2011 až 2016 naprosto rozdrtil ostatní třídy aktiv, pokud jde o výkonnost, a z investice 10 000 dolarů udělal přibližně 1 milion dolarů. Aktualizovaný graf by na tom nic nezměnil…Bitcoin by v letech 2017 až 2020 vykázal průměrný roční výnos přes 400 % (ve srovnání s 15% ročním výnosem indexu S&P 500 $SPX).

 

 

Výše uvedená verze grafu poskytuje protiargument k tvrzení, že Bitcoin $BTC/USD je kvůli své volatilitě příliš rizikový. Investoři, kteří nakoupili na vrcholu koncem roku 2013, by se na několik let ocitli v mínusu, ale pokud by vydrželi do konce roku 2016, stále by dosáhli kladného výnosu, a dokonce by překonali ostatní třídy aktiv, jako je ropa a zlato.

 

Podobně investoři, kteří nakoupili na vrcholu z konce roku 2017, by dnes své peníze více než ztrojnásobili. Možná je to ve skutečnosti jen lepší argument pro Dollar-Cost Averaging (zprůměrování), abyste se ujistili, že celá vaše investice není provedena při ATH cenách.

 

 

Skutečným argumentem proti tomu, že volatilita je problém, je Sharpeho poměr, který představuje výnosy očištěné o riziko/volatilitu. Jak ukazuje výše uvedený graf (který byl zveřejněn současně s ostatními grafy), Bitcoin má nejlepší Sharpeho poměr ze všech tříd aktiv prakticky na všech uvažovaných časových škálách.

 

 

Výše uvedený graf navíc ukazuje, že volatilita Bitcoinu v čase skutečně klesá, což by jeho Sharpeho poměr zlepšilo, pokud by i nadále generoval podobně vysoké výnosy. Podobný, ale novější graf naleznete zde.

 

Nyní jsme zjistili, že Bitcoin $BTC/USD má nejlepší výnosy ze všech tříd aktiv od svého vzniku, a to i v případě, že se přizpůsobíme volatilitě. To je prostě empirický fakt. Medvědi však budou Bitcoin stále označovat za bublinu, zbytečnost nebo ještě něco horšího. Podívejme se tedy na některé argumenty medvědů.

 

1. Bitcoin nemá žádnou hodnotu

 

Toto je pravděpodobně nejčastější argument, který medvědi uvádějí. Bitcoin je přece jen pár bajtů v počítači a je příliš nestálý na to, aby se s ním daly provádět každodenní transakce. Alespoň zlato tradičnější uchovatel hodnoty, má nějaké praktické využití.

 

A dobré společnosti mohou v průběhu času zvyšovat své zisky a dividendy, takže je logicky hodnotné je vlastnit. Nuže, argument, proč má Bitcoin $BTC/USD hodnotu, je ve skutečnosti docela jednoduchý a lze jej ukázat na několika málo grafech:

 

 

Výše uvedené grafy zcela jasně ukazují, jak se algoritmicky řízená nabídka Bitcoinu liší od nabídky dolaru a zlata. Více než 89 % všech Bitcoinů, které kdy budou existovat, existuje již dnes. Pro srovnání, měnová základna USA se od roku 2008 více než ztrojnásobila (i bez započítání post-kovidové politiky) a podobně se za posledních 100 let více než ztrojnásobil objem zlata v oběhu. Mluvme o volatilitě!

 

Hodnota bitcoinu $BTC/USD je tedy částečně odvozena od jeho směnného kurzu vůči USD a dalším fiat měnám. Představte si, že by tato aktiva mohla být směňována na základě jejich nabídky, nikoli na základě tržní hodnoty. Například pokud já vlastním 1/100 nabídky Bitcoinu a vy vlastníte 1/100 nabídky dolaru, vyměnili bychom můj Bitcoin za váš dolar v poměru 1:1. Pokud však vlastním 1/100 nabídky Bitcoinu a vy vlastníte 1/200 nabídky dolaru, mohl bych vyměnit polovinu svého Bitcoinu za celý váš dolar.

 

No a pokud máme nyní směnný kurz 1:1, pak za 10-20 let bude tato směna téměř jistě ve prospěch Bitcoinu $BTC/USD. Jeho nabídka se příliš nezvýší, zatímco pokud nedávná historie něco naznačuje, pak by se měnová báze USA mohla více než zdvojnásobit. Držením Bitcoinu nyní se tedy snažím dosáhnout onoho pozdějšího směnného kurzu 2:1 nebo lepšího.

 

Tento zjednodušený příklad samozřejmě není praktický. $BTC/USD se neobchoduje pouze na základě nabídky, ale také na základě poptávky na trhu, sentimentu atd. Skutečný směnný kurz je mnohem volatilnější; pokud za 20 let lidé prostě zapomenou, že Bitcoin vůbec kdy existoval, pak ho nebudu moci obchodovat za mnoho dolarů bez ohledu na to, jak velká je nabídka.

 

Vsadili byste si ale raději na to, že toto bilionové aktivum za 20 let prostě zmizí, nebo že měnová báze USA a zlata v oběhu budou nadále růst rychleji, než bude růst počet Bitcoinů v oběhu? Já vím, že bych raději vsadil na to druhé, a pokud se to vyplní, pak je těžké si představit aktivum, které se v průběhu času stává vůči dolaru vzácnějším a ztrácí hodnotu rychleji než dolar.

 

2. Bitcoin není nic výjimečného / Kryptoměny mají nekonečnou nabídku

 

Další častý argument medvědů se soustředí na nabídku. Je sice pravda, že nabídka se řídí několika řádky kódu, které lze změnit, ale nebylo by možné, aby taková změna dosáhla širokého přijetí, pokud by nebyla výhodná pro všechny, kteří ji přijímají. To znamená, že nabídka by se mohla zvýšit pouze tehdy, pokud by se zvýšení nabídky nějakým způsobem ukázalo jako výhodné pro účastníky sítě Bitcoin.

 

Kryptoměnový vesmír však zahrnuje více než jen Bitcoin $BTC/USD. Možná se investoři nakonec poohlédnou po jiných kryptoměnám, které jsou vnímány jako ty, které mají větší prostor k rozletu. Koneckonců podíl Bitcoinu na celkovém trhu s kryptoměnami se postupem času snižuje.

 

 

Jak se ukázalo, jednou z hlavních výhod Bitcoinu $BTC/USD je likvidita. Jedná se o zdaleka nejlikvidnější kryptoměnu, přičemž Tether a Ethereum jsou jediné další, které se v grafu vůbec registrují. Kromě likvidity nabízí bitcoin nejlepší zabezpečení díky své vyšší hashovací rychlosti. Hash rate si lze představit jako míru výpočetního výkonu, který by byl potřeba k útoku na síť (51% útok). 

 

 

Jak je vidět, hash rate Bitcoinu je nižší než hash rate jeho "forků", což jsou alternativní implementace Bitcoinu, jako je Bitcoin Cash. Pro profesionální správce peněz může být obtížné ospravedlnit ukládání peněz klientů do altcoinů, pokud jsou kromě horší likvidity vnímány jako méně bezpečné/rizikovější.

 

Všimněte si, že oba tyto zdroje jsou samo podporujícími se setrvačníky. To znamená, že zvyšující se hash rate bitcoinu vytváří větší důvěru v jeho bezpečnost, což způsobuje, že jej kupuje více lidí. To tlačí cenu nahoru, což přitahuje více těžařů a dále zvyšuje hash rate.

 

3. Bitcoin bude zakázán

 

Třetím častým argumentem proti bitcoinu je, že ho vlády zakážou. Ačkoli to může být možné v některých oblastech světa, jako je Čína, a nikdo z nás nemůže s jistotou říct, co se stane, je pro mě obtížné představit si scénář, kdy bude Bitcoin zakázán v západním světě.

 

Země třetího světa mají ve skutečnosti velkou motivaci Bitcoin $BTC/USD přijmout, protože může umožnit levnější převody peněz a pomoci kontrolovat inflaci. Již jsme viděli, že Salvador učinil Bitcoin zákonným platidlem, a nebylo by překvapením, kdyby jej následovaly i další podobné země, pokud se salvadorský experiment vydaří.

 

Dokonce i mezi zeměmi prvního světa si mnoho vlád osvojilo Bitcoin. Nedávno bylo oznámeno, že první futures ETF na Bitcoin byl schválen k obchodování na burze. Více o tom hezky psala včera @kseniia tady. Tyto ETF zpřístupňují Bitcoin institucím a jejich schválení by mohlo způsobit velký nárůst ceny Bitcoinu (schválení ETF je býčí z hlediska dostupnosti i regulace).

 

Je těžké si představit situaci, kdy vláda prohlásí, že nehodlá zakázat krypto, pak schválí ETF obchodující s jeho futures, načež otočí a zakáže aktivum, které předtím podporovala. Ne že by se to nemohlo stát, ale osobně bych na to nesázel.

 

Závěr

 

Často mluvím o riziku, že do něčeho neinvestujete. Mé investiční portfolio zahrnuje mnoho značně odlišných aktiv: kryptoměny, akcie rozvíjejících se trhů, cyklické hodnotové akcie, růstové akcie se střední/malou kapitalizací, růstové akcie blue chipů, a dokonce i některé penny akcie. Jsem diverzifikován napříč tržní kapitalizací, odvětvím a zemí/regionem.

 

Pro investory, kteří chtějí být skutečně diverzifikovaní, je těžké si představit, že by neměli expozici vůči kryptoměnám. Již nyní jsou s velkým náskokem nejvýkonnější třídou aktiv posledního desetiletí. Například právě $BTC/USD zhodnotil za posledních 10 let více než 20 000 000 %. A to teprve začíná docházet k jeho širokému přijetí.

 

Ačkoli jsem vůči bitcoinu býčí, nejsem bitcoinový maximalista. Investoři by měli zvážit diverzifikaci napříč více kryptoměnami/blockchainovými společnostmi a být opatrní, aby krypto aktivum netvořilo příliš velkou část jejich portfolia.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Moon boys už nevědí co psát, aby jim retail kupoval BTC za 60.000$ 🤦🏻 . USDT aka Tether je odjištěný granát ... záleží kdy vybouchne ... za měsíc, půl roku, rok?

$BTC/USD jsem kupoval jak na ATH ve 2017, tak pak po propadu na 8K ve 2018 a rozhodně si momentálně nestěžuji, stejně tak dnes pravidelně dokupuji a nebudu si klidně pár dalších let stěžovat, kdyby se momentální cena ukázala být na dlouhou dobu historickým maximem...

$BTC/USD sice není moje první volba, ale na zhodnocení, které mi přinesl si nemůžu stěžovat...Jestli tohle čte někdo, kdo $BTC/USD kvůli těmto 3 důvodům pořád nekoupil, tak si myslím, že děláte dlouhodobě jednu z největších chyb vašeho života...

souhlasím, já $BTC/USD kupoval s přesvědčením, že už svoje peníze znovu neuvidím a doteď to bylo jedno z mých nejlepších finančních rozhodnutí

měla jsem to podobně ze začátku

souhlas, člověk musí prostě překonat ten prvotní strach a nakoupit ho a pak už jen počkat...nikdy v historii se peníze nevydělávaly jednodušeji 😆

Já nevím, já těm argumentům docela rozumím, Bitcoin rozhodně není zase tak skvělý 😐

souhlasím, že existují zajímavější kryptoměny, ale prozatím být Bitcoin první a holt se tak nějak stal ambasadorem celeho konceptu

Je mi upřímně líto lidí co do $BTC/USD ještě nezainvestovali 😅

to musí být dost nepříjemné 😅

lituju, že jsem o něm neslyšel dřív, ale asi tak měsíc potom, co jsem o něm ve 2017 jsem ho okamžitě koupil

Hehe, takhle nadávají všichni ti kyselí investoři, kterým krypto uteklo a dneska je to extrémně sere 😆.

haha, přesně 😆

Moje řeč 😅

Pár let zpět taková kritika ještě dávala smysl. Dnes už je to zcestné, krypto i blockchain rychle dospívá a je stále větší součástí mainstreamu.

Krypto je tady chvíli, takže kdo ví, jestli se jednoho krásného dne některý z temch argumentů neukáže jako pravdivý. Ale proč do té doby na kryptu nevydělat. 😎

naprosto souhlasím 😄

Partner

Vrátit se tak v čase 😅

a zainvestovat dřív...Přesně tohle je moje mentalita, když $BTC/USD hitne nová ATH, vím, že nemůžu prodat, protože bych toho nakonec stejně litoval 😄 Holding long and strong 🙏

20 milionů zhodnocení? To musí být úplně od začátku ne?

ano, od založení ve 2011

upřímně nechápu nikoho, kdo ještě tyhle 3 argumenty poslouchá

já také ne 😄