S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Proč je Apple stále naprosto dokonalou společností, která vám ještě dlouho bude přinášet zhodnocení

Když jsem začal investovat, věděl jsem jen, že každý musí přece kupovat Apple. Snad nejznámější akcie na téhle planetě. Má to dobrý důvod. Dokonalá společnost, u které si snad nedovedu představit, že by tu někdy neměla být. Jenže to už na první pohled smrdí - tohle musí přeci vidět na první pohled každý. A na první pohled musí být tím pádem cena extrémně přemrštěná. Nebo ne?

Apple, snad nejlegendárnější technologická společnost na planetě

Společnost Apple je pro současné tržní podmínky ideální. Nejistota je v poslední době na denním pořádku, protože akciový trh stále čelí obrovskému tlaku vysoké inflace, rostoucích úrokových sazeb a ekonomických dopadů spojených s válkou mezi Ruskem a Ukrajinou. Není překvapením, že byly pokořeny zejména technologické akcie, jejichž index Nasdaq Composite se od začátku roku propadl o téměř 25 %.

A za poslední rok pak o 12,5 %

Některé z nejvýznamnějších světových technologických společností, jako jsou Netflix a Meta Platforms, předložily v posledních čtvrtletích slabé finanční zprávy, protože technologický sektor jako celek se snaží vypořádat s nepříznivými makroekonomickými podmínkami. Apple $AAPL-1.2% je však jednou z mála společností, které si v posledních měsících udržely silný provozní úspěch.

Na současném trhu plném nejistoty nabízí tento technologický gigant investorům ideální investiční příležitost. Myslím, že by s tím souhlasil i velký Warren Buffett. Výrobce iPhonů v současnosti představuje 40 % jeho investičního portfolia Berkshire Hathaway $BRK-B+1.3% 

V posledních dvanácti čtvrtletích nyní technologický lídr pokaždé překonal odhady zisku a pouze jednou nesplnil prognózu tržeb, což podtrhuje dobrý přehled vedení o podnikání. Celkové tržby i zisk na akcii meziročně vzrostly o 8,6 % na 97,3 miliardy dolarů, respektive 1,52 dolaru, a provozní marže zůstala oproti předchozímu roku stabilní na úrovni 30,8 %.

Společnost má fantastickou sílu v podobě svých segmentů produktů a služeb. Zatímco segment produktů - zahrnující iPhone, iPad, Mac, nositelná zařízení, Home a příslušenství - meziročně vzrostl o mírných 6,6 % na 77,5 miliardy dolarů, segment služeb společnosti - zahrnující Apple Music, AppleTV+, App Store, iCloud a další předplacené služby - vzrostl o 17,3 % na 19,8 miliardy dolarů.

Apple se oproti konkurenci nijak zásadně netrápí

Společnost Apple má dobré předpoklady pro budoucí růst vzhledem ke stabilnímu segmentu produktů a nevyužitému potenciálu podnikání v oblasti služeb, které se čtvrtletí co čtvrtletí stále zlepšuje. Analytici z Wall Street předpokládají, že za celý letošní rok se tržby společnosti meziročně zvýší o 7,7 % na 394,0 miliardy USD a zisk na akcii vzroste o 9,4 % na 6,14 USD. 

Stabilní růst společnosti Apple v důsledku chmurných ekonomických podmínek v kombinaci s hotovostí a peněžními ekvivalenty ve výši 28,1 miliardy dolarů činí z technologického giganta dnes solidní investici. A naštěstí pro investory širší výprodej na trhu stáhl cenu akcií Applu dolů s sebou, takže ocenění společnosti je v současné době atraktivní.

Cena akcií společnosti Apple od počátku roku klesla o 19 %, takže její ocenění je mnohem atraktivnější, než jaké bylo na začátku roku. Akcie mají v současné době P/E 24, což je do značné míry v souladu s jejich pětiletým průměrem 23. Na rozdíl od mnoha svých technologických protějšků se však ocenění společnosti snížilo navzdory udržení úspěchů na obchodní frontě. Investoři s dlouhým časovým horizontem tak mohou využít probíhajícího výprodeje nákupem akcií společnosti Apple na současných úrovních ocenění.

Apple patří mezi několik málo technologických společností, které v poslední době stále dosahují dobrých finančních výsledků. I přesto však investoři akcie potrestali, takže od začátku roku 2022 klesly o téměř 20 %. Obezřetní investoři by dnes mohli zvažovat využít neopodstatněného výprodeje a akumulovat akcie společnosti Apple.

Podnikání společnosti je ve skvělé kondici a její solidní rozvaha a generování hotovosti z ní nyní činí velmi stabilní investici. S tím, jak se zvětšuje nesoulad mezi provozní výkonností společnosti Apple a jejím oceněním, by investoři neměli váhat s nákupem akcií. 

A co si budeme povídat - tuhle společnost nemůže položit snad nic.

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Přesně tak. Nějak si nedovedu představit svět, ve kterým Apple nefiguruje