S&P 500 ^GSPC
5,263.22
+0.28%
Tesla TSLA
$175.94
-2.16%
Meta META
$488.92
-1.00%
Apple AAPL
$172.14
-0.68%
Amazon AMZN
$180.64
+0.45%
Alphabet GOOG
$152.46
+0.34%
Nvidia NVDA
$904.70
+0.24%
Microsoft MSFT
$421.32
-0.03%

USA je nyní největším těžařem bitcoinu na světě, co to ale znamená pro retailové investory? 🤔

Více než třetina těžby bitcoinů se nyní odehrává ve Spojených státech. Podle nejnovějších údajů Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index se ve Spojených státech nyní těží více než 35 % světové těžby bitcoinů. Z výzkumu vyplývá, že Spojené státy nyní předstihly země jako Čína a Kazachstán a staly se světovou jedničkou v těžbě Bitcoinu $BTC/USD.

 

 

Je to však dobře? Těžba bitcoinů může přinést ekonomické výhody, jako jsou daňové příjmy a tvorba pracovních míst, ale státy budou muset také učinit určité kompromisy, aby se přizpůsobily vysoké úrovni spotřeby energie a plýtvání elektrickou energií v tomto odvětví.


Těžba bitcoinů: Obavy ze spotřeby energie a emisí uhlíku

Jedním z důvodů, proč Čína potlačila těžbu bitcoinů, je, že toto odvětví má obrovskou uhlíkovou stopu. To je také důvod, proč společnost Tesla Elona Muska přestala na začátku tohoto roku přijímat platby v Bitcoinech.

 

Nyní by tento krok Číny, která je nadměrně závislá na generátorech poháněných uhlím mohl být pro kryptoměny přínosem. Podle výzkumu Cambridgeské univerzity tvoří obnovitelné zdroje 39 % celosvětové spotřeby energie pro Bitcoin. Naproti tomu průměrný podíl obnovitelných zdrojů v severoamerické těžbě kryptoměn činí 66 %.

 

Někteří dokonce tvrdí, že těžba bitcoinů může pomoci stimulovat rozvoj odvětví obnovitelných zdrojů energie. Ale i když dvě třetiny spotřeby Bitcoinu pocházejí z obnovitelných zdrojů, těžba stále žere velké množství neobnovitelné energie.

 

Navíc je k dispozici pouze omezené množství obnovitelné energie. Pokud se v určitém státě kvůli těžbě zvýší celková spotřeba energie, mohlo by to tlačit ostatní odvětví k větší spotřebě neobnovitelné energie.

 

Větší a důležitější otázkou je, zda jednotlivé státy vyrábějí dostatek elektřiny, aby mohly těžební průmysl bitcoinů podporovat, aniž by došlo k výpadkům nebo prudkému nárůstu cen energie.

 

Mějte na paměti, že hovoříme o odvětví, které spotřebovává přibližně stejné množství elektřiny jako země velikosti Polska (která má podle Digiconomistu téměř 40 milionů obyvatel). Jestliže 35 % této spotřeby připadá nyní na USA, je to hodně elektřiny navíc.

 

Které státy jsou pro těžaře bitcoinů nejatraktivnější?

Těžaři bitcoinů, kteří byli nuceni opustit Čínu, se rozptýlili po celém světě, kde hledají regulaci příznivou pro kryptoměny a levnou elektřinu. Následující státy USA se ukázaly být pro těžaře bitcoinů atraktivní. Některé státy se mohou pochlubit vysokým podílem výroby energie z obnovitelných zdrojů:

 

New York: Podle Úřadu pro energetické informace (EIA) vyrábí stát Empire State třetinu své energie z jaderných zdrojů a je třetím největším výrobcem vodní energie v zemi.
 

Kentucky: Pátý největší producent uhlí v zemi nabídl daňové úlevy, aby přilákal horníky z bitcoinu.
 

Georgia: V roce 2019 se zemní plyn a jaderná energie podílely na spotřebě energie v tomto státě téměř třemi čtvrtinami.
 

Texas: Stát, který spotřebovává a vyrábí nejvíce elektřiny v Americe, se může pochlubit levnou elektřinou a různými zákony vstřícnými ke kryptografickým technologiím. Podle EIA se zde v roce 2020 vyrobila téměř třetina větrné energie v zemi.


Dalším aspektem tohoto přílivu těžařů bitcoinů je, že se znovu otevírají staré továrny na fosilní paliva, aby mohly těžit kryptografii. Například v Montaně koupila společnost Marathon Digital, těžař Bitcoinu, elektrárnu spalující uhlí, která se potýká s problémy. V Pensylvánii nedávno koupila jinou elektrárnu společnost zabývající se těžbou kryptoměn. K napájení svých těžebních operací bude využívat odpadní uhlí a doufá, že v příštích letech zvýší produkci.

 

Přínosy těžby bitcoinů mohou být přeceňovány

Jednou z obav obyvatel těchto nových států, kde se těží bitcoiny, je možnost výpadku proudu. Zní to dramaticky, ale celosvětová energetická krize již vyvolává obavy z nedostatku paliva v USA. Texas, který v únoru utrpěl dramatické výpadky, varoval, že extrémní sucha nebo vlny veder by mohly znovu ovlivnit dodávky energie i když tvrdí, že tyto scénáře jsou nepravděpodobné.

 

Obyvatelé New Yorku, kde se údajně nachází nejvyšší procento těžařů bitcoinů v Americe, vedou kampaň za přísnější pravidla. Obávají se, že znovuotevření uhelných elektráren v celém státě by mohlo být ekologicky škodlivé a mohlo by státu zabránit v dosažení cílů v oblasti snižování emisí skleníkových plynů.

 

Stát už zažil svůj podíl na kontroverzích ohledně těžby kryptoměn. Již v roce 2018 se město Plattsburgh ve státě New York stalo prvním městem v USA, které těžbu zakázalo. Jeho levná vodní energie přitahovala houfy těžařů bitcoinů. Když se však místním obyvatelům zvýšily účty za elektřinu o 100 nebo 200 dolarů, úřady zakročily.

 

Kryptoměny vyčerpaly příděl levnější energie, takže město muselo nakupovat dražší elektřinu na volném trhu. Plattsburské moratorium na nové kryptofarmy skončilo v roce 2019. Jeho bývalý starosta Colin Read řekl, že přínosy pro místní obyvatele - například vytváření pracovních míst - se nedostavily. Podle něj státy potřebují dobré plánování a přísná pravidla pro kontrolu činnosti těžařů.


myslím, že to pro krypto bude fajn 😄

Skvělé, posílám dál 👌