S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Přeprava jakožto geniální investice, která přináší silný růst a dividendy od 12-20%

Dnes se podíváme na jeden opomíjený a přesto tak silný sektor, kterému se nedávalo moc prostoru a pozornosti. Představím vám 2 společnosti, které jsou ze sektoru přepravy. Budeme se bavit o společnostech, které od začátku roku přináší skoro 50% nárůst a k tomu všemu vyplácí i jednu z těch větších (procentuálních) dividend. O které společnosti jde?

Investice do akcií přepravních společností jsou dle mého názoru dost opomíjené.

Proč sledovat tyto akcie právě teď?

Především proto, že existuje spousta zadržované poptávky vzhledem k nedávným uzamčením v Číně a některých z největších globálních přístavů. Vzhledem k narušení dodavatelského řetězce a nevyřízeným položkám spolu s inflací spotřebitelé musí absorbovat růst cen, což pouze bude popohánět stabilitu, růst a dividendy.

Tyto 2 akcie by měl mít v hledáčku každý investor, který vyhlíží slibné společnosti zabývající se přepravou:

1. Golden Ocean $GOGL+1.4% 

47,76% od začátku roku a k tomu dividenda ve výši 12,45%? To nevypadá vůbec špatně.

$GOGL+1.4% je vlastník a provozovatel 81 plavidel pro přepravu suchého sypkého materiálu, bermudská přepravní společnost Golden Ocean Group Limited $GOGL+1.4%, provozuje a přepravuje plavidla, která obsahují volně ložené komodity, jako jsou rudy, uhlí, obilí a hnojiva. 

  • Přičemž víme, že těžba, produkce a tudíž i přeprava komodit je na vysoké úrovni v souvislosti s válkou a inflací.

Společnost očekává, že sazby za přepravu se v nadcházejících čtvrtletích zvýší, protože očekává, že poptávka po suchém hromadném vozovém parku překoná nabídku suchého hromadného vozového parku.

Akcie přicházejí za vynikající cenu s obrovskou hybností. Růst a ziskovost skupiny Golden Ocean Group jsou však také silnými ukazateli, že atraktivita dividendového výnosu společnosti, růst a schopnost pokračovat ve vyplácení dividendy by měly obstát ve zkoušce času.

  • $GOGL+1.4% zažívá obrovský růst, s větrem v zádech z rostoucích nákladů, které zahrnují přepravní sazby a průmyslové podniky těží z nárůstu poptávky.

Finanční stránka společnosti

Pět po sobě jdoucích čtvrtletí $GOGL+1.4% porazil zisky v horní i dolní linii, přičemž poslední z nich vedla ke dvěma revizím analytiků směrem nahoru za 90 dní. EPS ve výši 0,53 USD byl nad odhady analytiků a porazil je o 0,16 USD  a tržby ve výši 208,91 milionu USD překonaly odhady o 21,20 milionu USD, což představuje meziroční nárůst o 75,82%. Zároveň společnost sedí na 677,44 milionech dolarů v hotovosti z operací.

2. Star Bulk Carriers Corp. $SBLK-0.8% 

Nemáme zde až tak silný růst, to nám však vykompenzuje o dost tučnější dividenda.

  • Nepředpokládám, že se ve svém životě podíváme ještě na ATH společnosti (přes 900$), ale za aktuálních podmínek se nemusí jednat o špatnou koupi.

Se svými nejrobustnějšími výsledky zisku za Q1 v historii, které vedly k výplatě dividendy ve výši 1,65 USD, je globální nákladní přepravní společnost Star Bulk Carriers Corp. $SBLK-0.8% jednou z těch oblíbenějších přepravních akcií, které si můžeme koupit uprostřed globální přepravní krize. S pokračujícím větrem v zádech, obrovskou dynamikou a 20,58% forwardovým dividendovým výnosem je $SBLK-0.8% i nadále na vzestupném trendu, což jistě dělá akcionáře šťastnými.

Globální nákladní přepravní společnost se sypkými materiály, jako je železná ruda, uhlí, obilí, hnojiva a ocelové výrobky, tato zásoba vydělala na lodní krizi zahrnující některé z největších uzlů na světě, jako je Šanghaj a námořní a přístavní úřad Singapuru. 

Generální ředitel společnosti ProShares Michael Sapir to říká nejlépe:

"Pandemie nejen zdůraznila krizi, které čelí globální dodavatelský řetězec, ale identifikovala zralou příležitost investovat do společností, které se snaží poskytovat skutečná řešení a přijímat nové technologie, které mohou způsobit revoluci v globálním obchodu."

Růst a ziskovost $SBLK-0.8%

Nedávné zisky $SBLK-0.8% byly ohromující, vzhledem k tomu, že předchozí Q4 EPS ve výši 2,96$ byl poražen o 0,44$ a tržby ve výši 427,64 milionu dolarů byly poraženy o téměř 200%

Poslední zisky za Q1 2022 byly stejně působivé, s EPS ve výši 1,72 USD, který překonal o 0,32 USD a tržby ve výši 307,48 milionu USD porazily o 31,28 milionu USD, což je 91,68% meziročně

Závěr

Závěrem hodnotím obě společnosti jako velice důležité a nepostradatelné, což je jedna ze specifikací, které by měl investor hledat při možné investici. U obou společností očekávám silný růst , který bude doprovázen silnou dividendou, která ještě může vzrůstat. Konkrétně Čína se opět dostává do normálního stavu, což rozhodně posune řadu dodávek do běhu. Celkově se vyznačují obě společnosti silnou poptávkou, kterou nebude problém plnit. Navíc se zabývají přepravou převážně důležitých komodit, které taktéž den ode dne rostou a jsou potřeba.

  • Investujete do přepravních společností?

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 1048 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Já bych na to nesázel. Pokud růst ekonomiky se sníží, klesne potřeba přepravy a zisky půjdou rychle dolu. Ostatně již nyní cena za přepravu výrazně klesla.

https://twitter.com/zerohedge/status/1534723517987823616?s=20&t=QyhOA3s_fPZPIxHKpjXzeg

https://twitter.com/SpiciPes/status/1534756980010766336?s=20&t=QyhOA3s_fPZPIxHKpjXzeg

Lodní přeprava je cyklické odvětví. Nyní mělo žně.

'To už jsou možná rizika, která si musí vyhodnotit každý investor sám. Co jsem tak koukal na $GOGL+1.4% tak ty cykly bývají většinou 2 roky v řadě brutální růst ( v posledním případě 2020- dnes skoro 400%) a pak poklesy.

$SBLK-0.8% to je skvělá dividenda😮 Uběhne pár let a jenom ta dividenda z akcie vám pokryje počáteční vklad (pokud ji samozřejmě udrží okolo těch 20%).

Za předpokladu udržitelnosti dividendy a průměrného růstu je to dost reálné.

Pokud budou schopni vykompenzovat zdražení pohonných hmot a tudíž i přepravy, což vypadá, že se daří, tak zde máme velice slibné společnosti. Asi se na ně mrknu blíž...

Rozhodně jsou to zajímavé společnosti a jak říkám nepostradatelné, což z nich činí možnost dlouhodobého investování.