S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Akcie společnosti StoneCo: Sázka Warrena Buffetta, která se dlouhodobě vyplatí

Nestává se často, abyste našli společnost, do které investovali Warren Buffett i Cathie Woodová. Podíl ve společnosti má prostřednictvím společnosti Ant Financial ale také dokonce Jack Ma. Akcie dosáhly až na 92 dolarů a nyní se obchodují na svém historickém minimu pod 11 dolary. Otázkou je, zda se vyplatí do těchto akcií investovat v poměru riziko/potenciální zisk?


StoneCo $STNE+0.3% je brazilská společnost, která byla založena v roce 2012. Popisuje se jako poskytovatel finančních technologických řešení, která umožňují obchodníkům a integrovaným partnerům bezproblémově provádět e-commerce napříč prodejními, online a mobilními kanály v Brazílii. 

Stručně řečeno, navrhli technologickou platformu založenou na cloudu, která pomáhá klientům propojit se, dostávat zaplaceno a rozvíjet své podnikání. Mají také bankovní služby, přičemž pilotně zavádějí pojišťovací služby, které se zdají být na dobré cestě, zatímco jejich úvěrový byznys a investice do brazilské Banco Inter jim nevyšly, o tom ale později. 

Jejich obchodní model "The StoneCo Model" se točí kolem kultury zaměřené na klienta, což je docela zajímavé. Znamená to, že v různých částech Brazílie otevírají takzvaná Stone Hubs, která fungují jako místní pobočky v blízkosti svých klientů, všechna mají integrované týmy prodejní, servisní a provozní podpory, což umožňuje společnosti StoneCo obsloužit své klienty osobně v řádu minut nebo hodin, a nikoliv dnů jako u některých jejich konkurentů. 

"The StoneCo Model"


Jejím generálním ředitelem je Thiago Dos Santos Piau. Generálním ředitelem je od roku 2017 a předtím, než se jím stal, působil ve společnosti StoneCo jako provozní a finanční ředitel. Před nástupem do společnosti StoneCo založil společnost Paggtaxi, která zprostředkovávala platby za jízdu taxíkem prostřednictvím mobilní aplikace a automatu na kreditní karty. 

Má tedy v tomto odvětví určité zkušenosti. Vystudoval strojní inženýrství na Universidade Federal do Rio de Janeiro a zúčastnil se také programů Key Executive Program a Owner President Manager na Harvard Business School. O Thiagu Dos Santosovi Piauovi je těžké najít mnoho informací a nedokážu říct, zda je tou správnou osobou, která by měla vést společnost StoneCo dál, nebo ne. 

Warren Buffett však často mluví o důležitosti dobrého vedení, a protože do společnosti investoval a Berkshire Hathaway $BRK-B-0.7% se s generálním ředitelem pravděpodobně setkala, mám pocit, že jeho slovo je pro mě dostatečně dobré. Domnívám se, že společnost StoneCo již má náskok, který bude v budoucnu sílit, protože bude získávat více zákazníků

Finanční ukazatele

Níže vidíme některé klíčové finanční ukazatele. Zatímco tržby v roce 2021 pěkně rostou, existují určité obavy. Hrubá zisková marže se od roku 2019 meziročně snižuje a jejich provozní zisk byl v roce 2021 záporný, což je první rok od roku 2017, kdy společnost StoneCo není zisková. 

Hrubá zisková marže je stále vysoká a až do roku 2021 společnost StoneCo dosahovala také dobré provozní marže. V posledním hovoru k výsledkům vedení společnosti přiznalo, že v roce 2021 neprovedli vše tak, jak by měli, a od té doby provedlo některé organizační změny

Proto rok 2021 nebyl dobrý, ale pokud se StoneCo dokáže v roce 2022 vrátit k ziskovosti se stejně skvělými maržemi jako dříve, mohlo by se stále jednat o zajímavou možnost

základní finanční ukazatele $STNE+0.3% 

Rizika

Jedním z rizik je, že některá jejich obchodní rozhodnutí nedopadla podle jejich představ. Již dříve jsem psal o jejich investici do Banco Inter a o tom, že jejich úvěrový byznys se nevyvíjí podle představ

Museli odepsat 1,2 miliardy ze své investice do Banco Inter kvůli poklesu cen akcií, StoneCo vlastní přibližně 5 % akcií Banco Inter. Museli také pozastavit svou úvěrovou činnost, protože kvůli špatnému fungování systému registrů, které vedlo ke ztrátám, a vedení zatím neuvedlo, kdy (pokud vůbec) bude opět v provozu. 

Rizikem by mohly být kamenné centrály. Kamenná centra se zdají být skvělým nápadem, protože společnosti StoneCo poskytují konkurenční výhodu, ale jsou také drahá, protože vyžadují zaměstnance

Pokud v Brazílii dojde k nárůstu nákladů na pracovní sílu, stejně jako ve zbytku světa, mohlo by se stát, že Stone Hubs budou velmi drahým způsobem, jak přilákat nové zákazníky. Právě teď je doba návratnosti každého zákazníka, kterého získají, 11-15 měsíců a s vyššími náklady na pracovní sílu by se mohla prodloužit. 

Vyšší úrokové sazby: Zatímco společnost StoneCo je chráněna proti inflaci, protože jejich platební byznys zachycuje míru nominálních transakcí a softwarový byznys má smlouvy přizpůsobené inflaci, pro vyšší úrokové sazby je to jiný příběh, protože financování je důležitým zdrojem pro růst jejich společnosti. 

V tuto chvíli se společnost StoneCo rozhodla nepřenášet tyto dodatečné náklady na vyšší úrokové sazby na své zákazníky, aby si udržela dobré vztahy. V důsledku toho to poškodilo jejich marže. Proto budou muset najít rovnováhu prostřednictvím správné cenové strategie, která udrží vysoké marže a zákazníky v podniku. 

Ekonomické prostředí v Brazílii: Brazílie má vysokou inflaci přesahující 10 %, očekává se zpomalení růstu HDP a máme tu také vysokou nezaměstnanost. Navíc nás koncem tohoto roku čekají volby, které by mohly vyvolat ještě větší nejistotu. Společnost StoneCo nepředpokládá, že by v příštích několika letech expandovala do jiných zemí, což znamená, že pokud se brazilské ekonomice nebude dařit, bude to pro ni do značné míry znamenat ztrátu.

Brazilský HDP na obyvatele by měl letos opět klesnout a na předkrizovou úroveň se vrátí až v roce 2029

Potenciál 

Společnost StoneCo má také velký potenciál pro další vývoj. Velký prostor pro růst jejich klientské základny. Společnost StoneCo má v současné době 1,8 milionu zákazníků, pokud se spojí jejich klienti z řad malých a středních podniků a mikroklientů. 

Společnost StoneCo odhaduje, že v Brazílii je 8 milionů malých a středních podniků a více než 20 milionů mikroklientů. To znamená, že společnost StoneCo má velký prostor pro růst, pokud se jí podaří tyto zákazníky získat. Brazílie přechází na digitální platby. Bohužel poslední čísla, která jsem našel prostřednictvím Světové banky, jsou z roku 2017, ale i tak ukazují obrovský potenciál digitálních plateb v Brazílii. 

V roce 2017 představoval objem elektronických plateb v Brazílii 28,4 % celkové spotřeby domácností ve srovnání se 46,0 % v USA a 68,6 % ve Velké Británii. Kreditní kartu mělo v Brazílii 27 % obyvatel starších 15 let ve srovnání s 65,6 % v USA a 65,4 % ve Spojeném království. 

17,6 % brazilské populace starší 15 let použilo k zaplacení účtu nebo nákupu internet, zatímco v USA to bylo 77,2 % a ve Spojeném království 80,7 %. Tato čísla se v Brazílii od roku 2017 nepochybně zvýšila, ale je třeba očekávat, že za ostatními zeměmi stále výrazně zaostávají.

Výhodná koupě? 

Po prozkoumání společnosti StoneCo mi společnost připadá zajímavá a při použití konzervativních měr růstu se stále zdá, že je společnost podhodnocená. Poslední pokles je založen na různých věcech, nižších maržích v důsledku vyšších úrokových sazeb a jejich odpisu Banco Inter. 

Pokud v Brazílii dojde ke zvýšení úrokových sazeb, společnosti jako StoneCo to ještě více ublíží. Společnost StoneCo však byla v letech 2018 až 2020 zisková a každý rok získává podíl na trhu. Domnívám se, že společnost StoneCo $STNE+0.3% má velký potenciál, protože Brazílie stále ještě nepřešla na digitální platby stejnou měrou jako řada jiných zemí a zároveň je tam spousta potenciálních zákazníků.  

Je třeba si uvědomit, že pokud investujete v Brazílii, nebo na jiných rozvíjejících se trzích, musíte být schopni unést volatilitu. Po zvážení všech okolností věřím, že StoneCo je dobrou investicí v poměru riziko/výnos, ale osobně bych z ní udělal pouze malou pozici.

Tato analýza je od eToro investora Glenna Jorgensena.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @buliospicks má karmu 16 a je členem této komunity od 03/06/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.