S&P 500 ^GSPC
5,248.49
+0.86%
Nvidia NVDA
$902.50
-2.50%
Apple AAPL
$173.31
+2.12%
Tesla TSLA
$179.83
+1.22%
Amazon AMZN
$179.83
+0.86%
Meta META
$493.86
-0.41%
Alphabet GOOG
$151.94
+0.16%
Microsoft MSFT
$421.43
-0.05%

Intel a další 2 extrémně levné a mimořádně bezpečné dividendové akcie s vyšším výnosem než průměr indexu S&P 500

Pravidlem číslo jedna každého investora by mělo být neztratit peníze a právě investice do blue-chip akcií se silnými finančními ukazateli, které vyplácejí dividendy, může pomoci značně minimalizovat toto riziko. Přestože jsou všechny zde uvedené akcie v letošním roce v záporu, je více než pravděpodobné, že se dříve nebo později zotaví.

3 dividendové akcie s vyšším výnosem než průměr indexu S&P 500, jenž činí 1,4 %

1. Intel

Akcie společnosti Intel $INTC+4.2% se letos propadly o více než 15 %, protože poptávka na trhu s osobními počítači je nevýrazná. Čisté tržby za tříměsíční období končící 2. dubna dosáhly 18,4 miliardy USD a meziročně poklesly o 6,7 %. A prognóza společnosti pro příští čtvrtletí počítá s příjmy, které nebudou o nic lepší - jen 18 miliard dolarů.

Ročná cenový graf akcie Intel, Zdroj: Google Finance 

Jedná se však o krátkodobé problémy, kterým čelí podnik, který má z dlouhodobého hlediska silnou budoucnost. Společnost investuje miliardy dolarů do rozšiřování svých výrobních kapacit, aby pomohla řešit nedostatek čipů; v lednu oznámila plány investovat 20 miliard dolarů do dvou továren v Ohiu.

Silná rozvaha společnosti, která zahrnuje téměř 40 miliard dolarů v hotovosti a krátkodobých investicích, umožňuje společnosti Intel podnikat velké investice, které mohou pomoci rozvoji podniku v dlouhodobém horizontu. Navíc společnost vydělává peníze a za posledních 12 měsíců vygenerovala volný peněžní tok ve výši 9,8 miliardy dolarů. To je dost na to, aby podpořila 5,7 miliardy dolarů, které během této doby vyplatila na dividendách, a zároveň se ujala růstových iniciativ. Díky tomu vypadá její dividendový výnos ve výši 3,4 % neuvěřitelně bezpečně pro investory, kteří chtějí jak růstové příležitosti, tak opakující se příjem.

2. CVS Health

CVS $CVS+0.2% je jednou z největších zdravotnických společností na světě. Kromě toho, že vlastní špičkovou maloobchodní lékárnu, má také zdravotní pojišťovnu, protože v roce 2018 koupila společnost Aetna. Díky této diverzifikaci může být jednou z bezpečnějších investic do zdravotnictví. Od začátku roku akcie klesly o 7 %, což je lepší výsledek než 13% pokles indexu S&P 500. A protože podnikaní společnosti je naprosto zdravé, je pokles ceny nyní dobrou příležitostí, jak tuto mimořádně bezpečnou dividendovou akcii nabít.

Ročná cenový graf akcie CVS Health, Zdroj: Google Finance 

CVS dnes generuje roční tržby ve výši téměř 300 miliard USD. V loňském roce tržby ve výši 292 miliard USD meziročně vzrostly o 8,7 %. A přestože společnost běžně dosahuje skromné ziskové marže ve výši méně než 3 %, i tak jí to v roce 2021 přineslo necelých 8 miliard dolarů čistého zisku. Za posledních 12 měsíců CVS vykázala zředěný zisk na akcii ve výši 6,01 USD.

Tyto zisky jsou dostatečné k pokrytí dividendy na akcii, která na roční bázi činí 2,20 USD a vynáší 2,3 %. Díky své velikosti a trvale silnému hospodářskému výsledku je CVS jednou z nejbezpečnějších dividendových akcií, které můžete ve zdravotnictví vlastnit.

2. Home Depot

Home Depot $HD+1.6% je jméno, které se stalo synonymem pro opravy v domácností. Tento maloobchodní prodejce je místem, kde seženete nářadí a vše, co byste mohli potřebovat k údržbě nebo zlepšení vzhledu vašeho domova. 

Ročná cenový graf akcie Home Depot, Zdroj: Google Finance 

V posledních několika letech byl trh s nemovitostmi velmi horký. To v kombinaci s tím, že lidé během pandemie tráví více času doma, vedlo k nárůstu projektů na opravy domů. Čisté tržby společnosti Home Depot za fiskální rok 2021 (skončil 30. ledna 2022) činily více než 151 miliard dolarů - o 37 % více než 110 miliard dolarů, které vykázala o dva roky dříve, než pandemie udeřila. V důsledku celého tohoto růstu se zisk na akcii společnosti vyšplhal z 10,25 USD na 15,53 USD. I kdyby došlo ke zpomalení obchodu, Home Depot je ve výborné kondici, aby pokryl svou dividendu, která činí 7,60 USD na akcii ročně. Její výnos kolem 2,5 % je o něco lepší než výplata společnosti CVS.

V roce 2022 však akcie klesly o více než 26 %, protože investoři pravděpodobně očekávají prudké zpomalení růstu tržeb. Dobrou zprávou však je, že Home Depot stále roste - v květnu společnost zveřejnila výhled, který odhaduje růst tržeb o 3 % pro současný fiskální rok. 

Všechny 3 společnosti považuji za vysoce stabilní byznysy, které tu budou i za deset let. Do toho bezpečně vyplácí vyšší něž průměrnou dividendu, která především v aktuální době zvýšené nejistoty na finančních trzích přijde vhod. 

Upozorňuji, že se nejedná o investiční doporučení a případné investiční rozhodnutí je jen ve vašich rukách. Analytikem akcií je David Jagielski. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

u $HD+1.6% čekám ochlazení růstu a návrat k normálu, každopádně zajímavá dividendovka

poslední 2 roky byli pro $HD+1.6% opravdu výjimečné, s tím se do budoucna počítat nedá, ale i tak je společnost stále velmi atraktivní investice

Zrovna $INTC+4.2% je v posledních dnech ve výrazné slevě :)

je pravda, že cena je čím dál tím zajímavější

osobně jsem neodolal a opět něco přikoupil na dlouhodobě držení