S&P 500 ^GSPC
5,248.49
+0.86%
Nvidia NVDA
$902.50
-2.50%
Apple AAPL
$173.31
+2.12%
Tesla TSLA
$179.83
+1.22%
Amazon AMZN
$179.83
+0.86%
Meta META
$493.86
-0.41%
Alphabet GOOG
$151.94
+0.16%
Microsoft MSFT
$421.43
-0.05%

Temné období pro Netflix: Vyplatí se dnes nákup zdevastovaných akcií?

Netflix je definován jako platforma pro přehrávání obsahu a produkční platforma. Byla založena v roce 1997 Reedem Hastingsem a Marcem Randolphem a sídlí v Kalifornii. Věřím, že většina lidí o Netflixu ví, takže nevidím důvod, proč se hlouběji zabývat tím, co společnost dělá. Místo toho se raději zaměříme na její obchodní model a pokusíme se zjistit, jestli by se dnes vyplatila investice do Netflix akcií. 


Je tak snadné přejít od jedné streamovací společnosti k jiné, a pokud společnost neposkytuje obsah, který se vám líbí, většina zákazníků nezůstane kvůli samotné značce. To znamená, že si nemyslím, že má Netflix tak silný náskok, jak bych si obvykle u společnosti přál.

Jejich generálním ředitelem je Reed Hastings. Kromě toho, že je generálním ředitelem, je také spoluzakladatelem společnosti Netflix $NFLX-2.5%. Jeho vzdělání je magisterský titul v oboru počítačových věd ze Stanfordovy univerzity. Svému vzdělání však nepřipisuje zásluhy za svého podnikatelského ducha, místo toho za ně vděčí svému působení v Mírových sborech, protože věří, že mu to dalo kombinaci služby a dobrodružství. 

Během svého působení v Mírových sborech vyučoval dva roky matematiku na venkově ve Svazijsku a ke svému podnikatelskému duchu uvedl: "Jakmile jednou stopujete po Africe s deseti dolary v kapse, začít podnikat vám nepřipadá příliš děsivé." Před založením Netflixu založil společnost Pure Software, která byla sice úspěšná, ale měla určité manažerské problémy. 

Jakmile Pure Software (tehdy Pure Atria kvůli fúzi) koupila společnost Rational Software, brzy poté odešel a dva roky přemýšlel, jak se podobným problémům vyhnout při dalším startu. Tyto roky pro něj byly velmi přínosné, protože jeho způsob vedení je dnes považován za transformační. 

Jeho přístup k osobnímu volnu, pravidlům cestování, formálním hodnocením a balíčkům odměn je na hony vzdálen běžnému americkému korporátnímu proudu. Mnohem více se o jeho stylu řízení dočtete v knize "Pravidla bez pravidel". Jeho manažerský styl se mi opravdu líbí a věřím, že jeho výsledky mluví samy za sebe a lze s jistotou říci, že je to velmi dobrý generální ředitel, kterému můžete věřit.

Reed Hastings

Domnívám se, že Netflix má náskok co se jména značky týče, i když trochu slabší, než bychom si přáli. Nicméně vedení se mi opravdu líbí. Nyní se proto podíváme na pět podle mě důležitých čísel, abychom zjistili, zda Netflix $NFLX-2.5% skutečně splňuje naše požadavky na investici. 

Prvním číslem, které budu zkoumat, je návratnost investičního kapitálu, známá také jako ROIC. V ideálním případě byste chtěli vidět ROIC vyšší než 10 % ve všech letech. Z historického hlediska má společnost Netflix nedostatečný ROIC. Od roku 2016 se však posunula správným směrem a v posledních dvou letech skutečně dosahuje hodnoty 10 % ROIC. Doufejme, že tento trend bude pokračovat i nadále.  


Dalšími čísly jsou účetní hodnota + dividenda. Protože je většina investorů zvyklá vidět čísla v procentech, rozhodl jsem se sdílet jak čísla, tak procentuální růst v jednotlivých letech. Společnosti Netflix $NFLX-2.5% se podařilo dosáhnout velmi pěkných čísel a výrazně překračuje požadovaný 10% roční růst. Stejně jako v případě ROIC se čísla od roku 2016 a dále zlepšují.


Nakonec zkoumáme volný peněžní tok. Stručně řečeno, volný peněžní tok je hotovost, kterou společnost generuje poté, co zaplatí provozní náklady a kapitálové výdaje. Společnost Netflix neposkytla volný peněžní tok, který byste rádi viděli u společnosti, do níž investujete. Za posledních deset let se společnosti Netflix podařilo dosáhnout kladného volného peněžního toku pouze v jednom roce. Vedení společnosti však uvedlo, že očekává kladné cash flow v roce 2022 a dále.


Další důležitou věcí, kterou je třeba zkoumat, je zadluženost, přičemž chceme zjistit, zda má podnik přiměřený dluh, který lze splatit do tří let. Provedu-li výpočet u společnosti Netflix, vidím, že Netflix má dluh ve výši 2,87 ročního zisku, což je přijatelné. Je to poměrně pozitivní číslo, protože Netflix míval dluh mnohem vyšší.

Rizika investice

Jako každá jiná společnost čelí i Netflix určitým rizikům. Nejzřetelnější rizika přicházejí od konkurentů, jako jsou HBO (AT&T $T+2.3%), Amazon Prime $AMZN+0.9% a Disney+ $DIS+0.9%. Jak jsem napsal, domnívám se, že odvětví streamingu je velmi konkurenční a je těžké udržet konkurenci stranou, protože nemáte tak silný náskok, který by bránil zákazníkům přecházet od jedné společnosti k druhé

Během roku 2021 má Netflix 222 milionů platících zákazníků oproti 179 milionům u Disney+, nicméně Disney tento rozdíl rychle snižuje. Netflix zjistil, že má 800-900 milionů domácností po celém světě jako potenciální zákazníky. Největším potenciálním trhem je Indie, ale zdá se, že Netflix se v Indii nemůže prosadit. Aby se pokusila získat více indických zákazníků, snížila společnost Netflix v Indii předplatné

Makroekonomické faktory

Ve svém posledním dopise akcionářům vedení společnosti zmínilo inflaci, pomalý hospodářský růst a geopolitické události jako věci, které by mohly mít dopad na její podnikání. Právě teď je to všechno realita s vysokou inflací, nevýrazným hospodářským růstem a válkou v Evropě. Otázkou je, jak dlouho to bude trvat.

Pro Netflix to není všechno špatné. Analytická zpráva společnosti Grand View Research předpokládá, že velikost globálního trhu se streamováním videa poroste v letech 2020 až 2027 složenou roční mírou růstu (CAGR) ve výši 20,4 %. Je zřejmé, že Netflix bude mít na tomto růstu svůj podíl, ale možná by stálo za to se podívat i na další společnosti zabývající se videostreamingem.

Verified Market Research zase odhaduje CAGR 20,27 %

Navíc Netflix v listopadu 2021 vstoupil do světa mobilních her. Očekává se, že světový trh s mobilními hrami poroste do roku 2026 o 12,6 % CAGR, přičemž Netflix zatím vydal pouze 10 her a očekává se, že v roce 2022 své portfolio rozšíří. A konečně se očekává, že Netflix bude mít po celý rok 2022 a dále kladné volné peněžní toky a že tyto peníze bude reinvestovat do své hlavní činnosti a financovat nové příležitosti k růstu, jak jsme viděli u her. 

Monetizace sdílených účtů

Vedení společnosti se domnívá, že existuje více než 100 milionů domácností, které sledují Netflix prostřednictvím sdíleného účtu. Proto vedení doufá, že se mu podaří tyto domácnosti zpeněžit prostřednictvím různých předplatných, u nichž bude třeba sdílený účet více zpoplatnit.

Věřím, že Netflix je dobrá společnost a její vedení se mi opravdu líbí. Konkurence se však stupňuje, což poškodilo růst společnosti. Nelíbí se mi, že společnost má záporné volné peněžní toky, o doufám, že vedení bude schopno splnit svůj slib a od roku 2022 a dále bude volné peněžní toky kladné. 

$NFLX-2.5% 

Nicméně sektor streamingu je zajímavý, zejména pokud dokáže růst o 20,4 % ročně. Pokud se managementu podaří těchto 100 milionů domácností zpeněžit, bude to pro Netflix další katalyzátor růstu. Osobně nejsem úplně přesvědčen o investici do Netflixu, ale pokud by dosáhl ceny 120 dolarů, možná bych to přehodnotil. Do té doby nebude Netflix součástí mého portfolia.

Tato analýza je od eToro investora Glenna Jorgensena.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @buliospicks má karmu 21 a je členem této komunity od 03/06/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Já si třeba nic z toho neplatím, tak by mě docela zajímalo jak "snadné" je odejít od jedné služby ke druhé a jak dlouho to zhruba průměrnému divákovi trvá než k tomuto kroku přistoupí;)

Krásným příkladem je právě Netflix a Disney+ Pro mnoho lidí to bude opravdu snadné 😄

Precizní analýza👌 Bohužel Goldmani dnes snižují rating a $NFLX-2.5% jde do ještě větší krize😪

Jojo. A do takovejhlech houpaček bych se nehrnul už jen z principu