S&P 500 ^GSPC 5,010.6 +0.87%
Nvidia NVDA $795.18 +4.35%
Tesla TSLA $142.05 -3.40%
Amazon AMZN $177.23 +1.49%
Alphabet GOOG $157.95 +1.43%
Apple AAPL $165.84 +0.51%
Microsoft MSFT $400.96 +0.46%
Meta META $481.73 +0.14%

4 důvody, proč budete v roce 2022 na burze vydělávat mnohem méně nebo vůbec

Mnoho investorů dnes samozřejmě zodpovědně přemýšlí o budoucnosti, takže se na WallStreetBets objevilo zajímavé téma, které rozebírá hlavní důvody, které by měly vést k tomu, že spoustu malých investorů zažije v nejbližších 12 měsících tvrdý pád na zem. Já s těmi důvody souhlasím a jelikož nechci, aby se někomu z místní komunity něco takového stalo, dovolím si tady ty 4 důvody uvést. Tak jdeme na to.

 

 

1. Inflace je na nejvyšší úrovni za posledních 13 let

 

Navzdory tomu, co si někteří z vás myslí, nemůžeme tisknout peníze donekonečna. Tiskárna nemůže jít brrrr pořád. Od března 2020 jsme si s tiskárnou užívali, ale účinky se začínají projevovat. Potraviny, benzín, nemovitosti, akcie, digitální měny, dotace na mzdy, podpory v nezaměstnanosti - společnost je zaplavena hotovostí.

 

Doslova v nich plaveme. Jistě, je zábavné, když $SPY+0.9% za posledních 12 měsíců vzroste o 31,6 %, ale to vede k inflaci a inflace je špatná. Proč? Protože vysoká inflace vytváří tlak na vládu, aby zvyšovala hodnotu státních důchodů a dávek v nezaměstnanosti a dalších sociálních dávek, protože životní náklady stoupají. 

 

Inflační očekávání -> mzdové požadavky -> růst nákladů práce -> nižší zisky podniků. Proto to bude muset náš zachránce Powell v určitém okamžiku řešit. Ve skutečnosti to již oznámil, což vede k mému druhému bodu.

 

2. FED oznámil, že v listopadu začne snižování

 

"Tapering" znamená postupné zpomalování nákupů cenných papírů a dluhopisů. Jednoduše řečeno - tiskárna bude zpomalovat. Většina z vás nikdy neviděla akciový trh bez tiskárny. Myslíte si, že 31,6 % ročně pro $SPY+0.9% je normální. Nevíte, že $SPY+0.9% byl 13 let na stejné úrovni (0 % mezi březnem 2000 a lednem 2013).

 

Dost podstatná část lidí naprosto ignoruje zprávy. V lednu 2020 lidé zprávy nečetli. Mysleli si, že korona je čínský problém. Nečetli zprávy v březnu 2020. Kupovali puty, když J Powell (FED) veřejně prohlásil, že zapne tiskárnu. I když to četli, neměli tušení, co to znamená. 

 

Drželi své puty a sledovali, jak se rozpouštějí, když tiskárna dělá své. Nyní jsme v podobné situaci. J Powell oznámil, že zpomalí tiskárnu, lidé neví co to znamená, stále drží kupní opce a snaží se nakoupit další, protože "akcie jdou vždycky nahoru".

 

3. Úrokové sazby budou muset jít nahoru

 

Jedním ze způsobů, jak omezit inflaci, je zvýšení úrokových sazeb. Vyšší úrokové sazby znamenají, že bude těžší půjčit si peníze. Méně půjček, vede k menší likviditě na nákup domů a akcií. Méně nákupů, ochlazení cen. Nevyzývám ke krachu, ale 10-20% propad bude stačit k tomu, aby většina lidí zastavila své bezradné strategie, pokud je vůbec můžeme nazvat strategiemi...

 

4. Čína zpomaluje

 

Vím, že Evergrande tento měsíc zaplatila své účty, ale udělala to tak, že čekala do posledního dne, než oznámila bankrot. To není normální. Pokud měli tento měsíc takové problémy, kdo jim zaručí, že je budou schopni zaplatit příští měsíc? Navíc si průměrný čínský občan uvědomil, že nemovitosti nejdou vždy nahoru. 

 

Tato změna v myšlení vyvolá mírný strach, což vede k nižší poptávce po nemovitostech, která nakonec ukáže, kdo je předlužen. (nápověda: je to Evergrande) Možná si říkáte, jak by zpomalení čínských nemovitostí ovlivnilo investory po celém světě a akciové trhy v Americe? Americké korporace generují značné zisky prodejem věcí Číňanům. Pokud by Číňané neměli radost z toho, že jejich domy a byty stoupají na hodnotě, poslední, co by je napadlo, by bylo kupovat nové iPhony, kupovat Tesly a nakupovat komodity na výstavbu dalších nemovitostí. 

 

Jsme propojenější, než si myslíte. Když se něco stane v Číně, ovlivní to všechny. Nevěříte mi? Vraťte se do ledna 2020. Co byste měli dělat, abyste z toho všeho vyšli s nejmenší ztrátou? Trochu zpomalte. Uvolněte se. Přemýšlejte.

 

Neříkám vám, abyste shortovali trh. Jen se nenechte zaskočit, až velcí kluci zpeněží své pozice a půjdou domů. Nechcete přece být poslední, kdo opustí kasino. To je vše...

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Počita autor s tím ze v uvedenych letech kdy akcie stagnovali krom toho ze uvedl dva nejvysi body( kdyby investor investoval pravidelne je v zisku a zkusenejsi investor pri casovani by byl take v zisku) byla investicni gramotnost daleko mensi, temer nebyli online brokeri a prival penez byl od beznych lidi minimalni nez ted ?

Vydělávat méně budou ti, co si mysleli, že stačí koupit cokoliv a to poroste :) 

Není ale jen buy&hold :)- myslím, že je to naopak velká příležitost pro strategie založené na rozpadu časové hodnoty opcí - například takové jaké děláme v rámci www.101plus.cz

A jaký sektor bude dobré sledovat pro rok 2022?

tohle by mělo samozřejmě efekt na všechny sektory, ale je jasné, že se v případě takovýchto poklesů chcete vyhnout například růstovým akciím a naopak třeba diversifikovat do dluhopisů, dividendových akcií, či po samotném propadu klidně i indexů...

na jeden rok sledovat něco je velice krátké období ale v přištích 10ti letech v evropě pujde nahoru hlavně energetika kvuli elektrizaci a elektromobilitě

Není nic lepšího, než si takto zpětně potvrdit své kroky :-)

A ako si si ich potvrdil? Tak že trhy sú opäť na historických maximách?

nevšiml jsem si zě by trhy byly na maximech vidím jen technologickou bublinu která praskne co nevidět a vidím že energeticky sektor je ještě podhodnoceny