S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Indický trh na vzestupu: Ford prodává svůj výrobní závod v Indii společnosti Tata Motors

Není tomu tak dávno, kdy jsem vyzdvihoval trh v Indii, kterému je predikována slibná budoucnost a vysoký růst ekonomiky s tím, že bude v top dvojce na světě do roku 2050. Jedna z předních automobilek (s kořeny v Indii) Tata Motors $TTM+1.0% dělá potřebné kroky pro zvýšení výroby a výroby EV. Tím krokem myslím podpis dohody o koupi jedné z výroben společnosti Ford $F+0.1%.

 

Indická automobilka Tata Motors Ltd $TTM+1.0% podepsala navrhovanou dohodu o koupi výrobního závodu Ford Motor Company $F+0.1%  v Gudžarátu v západním státě Indie, protože se snaží rozšířit výrobu elektrických vozidel.

Tata Motors koupí výrobní závod Ford Senand

Majitel Jaguar Land Rover již má v sevření rodícího se indického sektoru elektrických automobilů, který se vláda pokouší rozšířit tím, že poskytuje společnostem miliardové dotace. Aktiva, pozemky a kvalifikovaný personál působící v komplexu Sanand jsou pokryty prohlášením o záměru zveřejněným v pondělí. Finanční podmínky dohody nebyly zveřejněny.

Tata uvedla, že její divize elektrické mobility bude investovat do moderního vybavení a strojů v továrně, která doufá, že bude mít výrobní kapacitu kolem 300 000 vozidel ročně po dokončení. Díky tomu je možné rozšířit produkci na více než 400 000 vozů.

Shailesh Chandra, generální ředitel společnosti Tata Passenger Electric Mobility Ltd, uvedl: "Rostoucí preference zákazníků pro osobní a elektrická vozidla vyráběná společností Tata Motors vedla k mnohonásobnému růstu ... tato potenciální transakce podpoří rozšíření kapacity."

V loňském roce získala společnost Tata prostřednictvím soukromé kapitálové společnosti TPG 1 miliardu dolarů pro svou divizi elektrických vozidel, která konkuruje společnosti Mahindra.

Ford uzavře provoz v závodech Senand a Chennai

Zájem společnosti o závod v Sanandu přichází poté, co Ford loni oznámil, že ukončí svou činnost v Indii. Ford má podíl na trhu nižší než 2% a nebyl schopen generovat zisk po více než dvě desetiletí ze svých operací.

Na začátku Ford oznámil, že hledá alternativy pro dvě zařízení v Indii v Chennai a Sanandu. Společnost uvedla, že změny by mohly stát téměř 2 miliardy dolarů, což zahrnovalo 600 milionů dolarů v loňském roce a 1,2 miliardy dolarů v letošním roce, zbytek bude následovat v příštích letech. Společnost slíbila, že na konci let ukončí provoz v Sanandu, přičemž se očekává, že v 2. čtvrtletí 2022 bude následovat ukončení provozu v Chenna.

Tata Motors $TTM+1.0% 

  • Pro někoho neznámá společnost, ale pro JP Morgan je to společnost s potenciálem dalšího růstu.
  • JPM vidí cenu Tata Motors až o 25% výš do roku 2023.
  • JP Morgan uvedla, že kroky společnosti Tata Motors v oblasti mixu a nákladů by měly oživit potenciál její dceřiné společnosti Jaguar Land Rover pro generování volného peněžního toku. Kromě toho je pravděpodobné, že oživení indického segmentu užitkových vozidel bude pokračovat i po prudkém poklesu. JP Morgan uvedla, že tyto faktory by měly pomoci plánům společnosti na snižování zadluženosti.
     

Tata Motors Ltd je nadnárodní korporace se sídlem v Bombaji v Indii. Je součástí Tata Group. Tata Motors je největší automobilkou v Indii, konsolidované výnosy v období 2009-10 dosáhly neuvěřitelných 20 mld. USD. Zároveň je Tata lídrem v nákladních automobilech a mezi třemi největšími v osobních vozidlech.

Z pohledu čísel - Prodeje Tata Motors květen 2022

V květnu 2022 společnost Tata Motors vykázala meziroční nárůst celkového domácího prodeje o 204 %, zatímco v květnu 2022 vykázala společnost Tata Motors celkový domácí prodej ve výši 74 755 jednotek oproti celkovému domácímu prodeji 24 552 vozů v květnu 2021. Prodej společnosti Tata Motors Limited na domácím i mezinárodním trhu v květnu 2022 činil 76 210 vozidel ve srovnání s 26 661 vozidly v květnu 2021.

Pro více informací ohledně Indie a jejího potenciálu do budoucna vás přesměruju na můj předchozí článek: Indický trh skrývá velkou příležitost pro zisky: Které akcie dominují na tomto trhu? | Bulios

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 1060 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Uvidíme jestli to bude přínos. Fordu se tam moc nedařilo, tak třeba domácí společnost uspěje.

Opravdu se vážně asi začnu dívat i po indickém trhu😅 Některá jména z předchozího článku se mi líbí👍