S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

eToro investoři radí: 10 pravidel úspěšného investora

Existuje opravdu mnoho způsobů, jak se naučit investovat a eventuálně se stát i úspěšným investorem. Jednou z nejdůležitějších věcí, kterou může doslova každý udělat, je vzdělávat se v tom, jak investice fungují. To znamená věnovat čas studiu investiční terminologie a pochopit, jaké kroky úspěšní investoři podnikají. Proto se společně podíváme na 10 pravidel, které by měl v dnešní době znát každý, kdo investuje.  


Vytvořit si plán

Poté, co jste zjistili, že chcete investovat své peníze, musíte si vytvořit plán a vzít v úvahu několik otázek: Kolik mohu investovat? Co si mohu dovolit ztratit?  Jaký je cíl mých investic? Jak dlouho budu investovat, abych tohoto cíle dosáhl? Znám všechny příslušné definice a terminologii týkající se investování?

Rozumět riziku

Pochopte svou toleranci k riziku a jak byste se cítili, kdybyste přišli o část nebo všechny investované peníze. Častou chybou začínajících investorů je přesvědčení, že jsou tolerantnější ke ztrátám, než ve skutečnosti jsou, takže když rizikovější investice začnou klesat, často zpanikaří a prodají. Zváženým přístupem k riziku a výnosu si zajistíte, že budete investovat v souladu se svou schopností nést ztrátu.

Být od začátku daňově efektivní

Pokud jde o investování, budete pravděpodobně začínat s relativně malým budgetem a možná si budete myslet, že daňová efektivita není hlavním problémem. Nezapomeňte, že investování je dlouhodobá strategie a musíte zvážit potenciální hodnotu svých investic v budoucnosti. Vezměte v úvahu, že nyní investujete na důchod, a než dosáhnete důchodového věku, můžete si investováním pořádně zhodnotit majetek.

Diverzifikovat

Vzhledem k tomu, že různé trhy rostou a klesají, může diverzifikované portfolio různých typů investičních fondů pomoci stabilizovat vaše portfolio v průběhu hospodářského cyklu. Investování výhradně do určitých trhů, odvětví nebo společností vás může vystavit nepředvídaným problémům, které se vyskytnou v jedné konkrétní oblasti. Investování napříč různými třídami aktiv, regiony a sektory pomáhá zmírnit potenciální ztráty a maximalizovat dlouhodobé výnosy.

Nehonit se za tipy

Internet a média jsou plná tipů na akcie nebo fondy, které mají být tím dalším nejlepším. Přestože tyto "tipy" mohou být někdy zajímavé a poučné, dejte si pozor, abyste se za nimi nehonili a neustále měnili své portfolio tak, abyste je využili výběrem vhodných investic, které přidáte do svého portfolia.

Investovat, nikoliv spekulovat

Jeden z nejvlivnějších investorů historie Warren Buffet řekl: "Je mnohem lepší koupit skvělou společnost za férovou cenu než férovou společnost za skvělou cenu". Ačkoli haléřové akcie s jejich domnělým potenciálem vysokých výnosů díky "lékům na rakovinu" nebo "perspektivnímu ropnému poli" mohou být velmi lákavé, je třeba zvážit, jaká je dlouhodobá budoucí hodnota společnosti

Investovat pravidelně

Investovat málo a často je někdy lepší než investovat větší jednorázové částky. Výzkum investic ukázal, že i profesionálové zjišťují, že je často lepší investovat pravidelně, než se snažit načasovat trh investováním jednorázové částky. V nestabilních obdobích můžete také využít metody Pound Cost Averaging, kdy se pravidelným investováním snažíte vyrovnat vzestupy a pády trhu. 

Reinvestovat

Pokud neusilujete o konkrétní pravidelný příjem z investice, pak můžete zvážit reinvestování veškerého kapitálu vráceného z fondů nebo dividend zpět do svého investičního portfolia. Historie ukázala, že reinvestování dividend z akcií výrazně zvyšuje vaše výnosy v dlouhodobém horizontu.

Přehodnocovat

Jakmile začnete investovat, nezapomeňte, že jde o nepřetržitý proces, takže musíte pravidelně přehodnocovat své investice, osobní situaci, časový rámec a toleranci k riziku, protože to vše se v průběhu času mění. Například jak se budete blížit svému cíli, možná budete chtít snížit expozici vůči rizikovějším investicím, abyste se pokusili zajistit svůj kapitál. 

Držet se svého plánu

Jakmile začnete poprvé investovat, zjistíte, že je velmi těžké ignorovat tlachání o pohybech na trhu, komoditách, akciových tipech, inflaci, úrokových sazbách, dividendách, ceně zlata, ceně ropy... je to nekonečné a u globalizovaných trhů téměř konstantní. Skutečný investor by měl sledovat dlouhodobé trendy a makroekonomické faktory, které původně formovaly jeho plán, a na ty se vždy zaměřit.

Tato analýza je od eToro investorky Avegail Cruz.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @buliospicks má karmu 24 a je členem této komunity od 03/06/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

S investovat nikoliv spekulovat mám trochu problém 😂

Některé z těch rad jsou docela nepotřebné, ale většina asi platí 😄