S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Chcete, aby vám Elon Musk pomohl zbohatnout? Nakupte do portfolia 5 jeho oblíbených akcií!

Elon Musk, generální ředitel společností Tesla $TSLA+12.1% a SpaceX někdy moc rád manipuluje s trhy. Elon totiž s oblibou pronáší velkolepá a často tajemná prohlášení jak ve finančním tisku, tak zejména na svém Twitter $TWTR účtu. V průběhu let si tím získal velmi oddaný okruh příznivců a dnes i jeho jednoslovné tweety často stačí k tomu, aby vyvolaly enormní pohyby na některých akciích nebo kryptoměnách. Někdy je opravdu těžké poznat, zda Musk svými komentáři jen vyvolává kontroverze, nebo skutečně podporuje určité kvalitní investice...😅

 

 

To, že Elon někdy rád manipuluje trhy všichni moc dobře víme, napadlo mě ale sestavit seznam akcií, které by vyhovovaly profilu Elona a do kterých by podle jeho standardů a přesvědčení rád (pravděpodobně) rád zainvestoval. Musk je známý pro jeden z jeho citátů... 

 

ENG: "Great companies are built on great products" 

CZ: "Skvělé společnosti jsou založené na inovativních produktech"

 

a proto se ve výběru zaměřím právě na inovativní akcie a firmy s výjimečnými produkty a obchodními modely, které Elona v minulosti nadchly, nebo pravděpodobně ještě nadchnou 😄

 

1. Etsy $ETSY-2.2% 

 

Elon Musk nepoužívá Etsy k nákupům pro společnost Tesla, ale zjevně je jejím velkým fanouškem. Dne 26. ledna 2021 Musk opět rozhýbal trhy, když na Twitteru napsal: "Mám Etsy docela rád."

 

Letos se mu dokonce podařilo získat akcie společnosti Etsy $ETSY-2.2%. Tento jednoduchý tweet stačil k tomu, aby akcie téměř okamžitě vzrostly o 8 %, ačkoli později obrátily směr a v daný den klesly o 2,1 %.

 

A co se Muskovi na Etsy.com tak líbilo, že vydal svůj tweet, který pohnul trhem? Jak později upřesnil: "Koupil jsem ručně pletenou vlněnou helmu Marvina Marťana pro svého psa." 😂 Prudké pohyby nahoru a dolů v průběhu dne odrážejí množství spekulativních obchodů, které Muskův účet na Twitteru obklopují...

 

 

Podrobnější analýzu společnosti můžete když tak najít zde 😁.

 

2. Modine Manufacturing $MOD+2.2% 

 

Společnost Modine Manufacturing $MOD+2.2% vyrábí produkty pro tepelný management a přenos tepla již od roku 1916. Elon Musk a společnost Tesla $TSLA+12.1% již několik let využívají společnost Modine jako dodavatele chladicích jednotek baterií pro Model S. 

 

Jak jste možná uhodli z názvu, chladič baterií má za úkol regulovat teplotu baterií a je pro celkovou konstrukci vozu velmi důležitý. Rozhlasový moderátor a poskytovatel poradenských služeb Hilary Kramer poznamenala, že společnosti jako Modine $MOD+2.2% jsou pro uživatele lithiových baterií, jako je Tesla, klíčové, protože poskytují "chladicí systémy, které zabraňují explozi všeho toho lithia". 

 

Tuto skutečnost si definitivně uvědomuje i Elon a vůbec bych se nedivil, kdyby bud on, nebo přímo $TSLA+12.1% vlastnili akcie $MOD+2.2%. Společnost Modine $MOD+2.2% sama sebe označuje za "celosvětového lídra v oblasti tepelného managementu od roku 1916", takže se zdá, že Modine je přesně ten typ společnosti, kterou by Tesla hledala pro řízení teploty masivního bateriového bloku.

 

Očekává se, že každá Tesla bude vzhledem k povaze lithium-iontových baterií potřebovat nějaký systém tepelného řízení baterií. Tím, že se Modine $MOD+2.2% stala hlavním dodavatelem Tesly $TSLA+12.1% již v počátcích její existence, se zařadila na přední místo na seznamu společností Tesla pro budoucí zakázky na řízení baterií.

 

Společnost Modine $MOD+2.2% by tak mohla v příštích několika letech zaznamenat prudký nárůst prodeje svých chladičů baterií, protože náběh výroby společnosti Tesla zvýší poptávku po dílech.

 

3. PayPal $PYPL+0.7% 

 

PayPal je známá společnost zabývající se zpracováním plateb s tržní kapitalizací přes 319 miliard dolarů, ale její kořeny sahají až ke společnosti X.com, online bance, kterou na konci 90. let spoluzaložil kdo jiný než právě náš Elon Musk. 

 

Když společnost eBay $EBAY-0.1% v říjnu 2002 koupila PayPal $PYPL+0.7% za 1,5 miliardy dolarů, Musk sám získal přibližně 180 milionů dolarů. Ačkoli Musk již nemá formální vazby na PayPal, jistě stále nostalgicky vzpomíná na své začátky ve společnosti. 

 

V červenci 2017 Musk od společnosti PayPal dokonce odkoupil zpět svou původní webovou doménu "X.com". Později dokonce oznámil, že spustil novou webovou stránku pod X.com. Dnes pod ní bohužel, ale nic nenajdete. 

 

V průběhu Musk často o Paypalu mluvil a jsem osobně přesvědčen, že je nadále velkým fanouškem obchodního modelu firmy. Zainvestovat poté co jí opustil by pro něj nebylo pravděpodobně rozumné, přesto si myslím, že by se jednalo o jednu z Elonových pozic v portfoliu. 

 

4. DeepMind Technologies

 

Společnost DeepMind Technologies, která se zabývá umělou inteligencí (AI), byla založena koncem roku 2010 a Musk byl jedním z jejích klíčových andělských investorů.

 

V lednu 2014 Google oznámil, že společnost koupil za nezveřejněnou částku. Spekulovalo se, že prodej činil 400 až 600 milionů dolarů. Musk je známý tím, že se obává, aby umělá inteligence nepředstihla člověka, a do DeepMind údajně neinvestoval proto, aby vydělal peníze, ale aby měl možnost nahlédnout, jak rychle se technologie umělé inteligence vyvíjí.

 

Společnost se ve svém výzkumu z velké části zaměřila na hluboké posilovací učení. Deep reinforcement learning je technika umělé inteligence, která kombinuje hluboké učení - primárně používané pro rozpoznávání vzorů s posilováním učení, zaměřeným na učení založené na signálech odměny, jako je skóre ve hře. Společnost DeepMind pojmenovala tuto techniku v roce 2013 v článku, který představoval průlom v oblasti umělé inteligence.


Společnost DeepMind zatím nenašla žádné úspěšné komerční využití hlubokého posilovacího učení, ačkoli společnost Alphabet $GOOG+0.7% tuto techniku interně použila jako metodu snížení nákladů na energii pro chlazení serverů společnosti Google.

 

Více o názorech Elona Muska na umělou inteligenci najdete například v jeho rozhovoru s americkým hercem a moderátorem Joe Rogenem zde 👇. Video osobně doporučuji. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=Ra3fv8gl6NE 

 

5. CD Projekt $OTGLY 

 

Akcie vývojářské společnosti CD Projekt začátkem ledna 2021 prudce vzrostly poté, co Musk na Twitteru $TWTR podpořil jednu z jejích her. Když Musk hovořil o novém sedanu Tesla Plaid Model S, na Twitteru napsal, že "umí hrát CyberPunk", jednu z her společnosti CD Projekt $OTGLY.  

 

Musk dále uvedl: "Estetika Cyberpunku je neuvěřitelná btw.". Díky těmto jednoduchým tweetům akcie společnosti CD Projekt $OTGLY vzlétly a během jediného odpoledne se vyšplhaly o více než 12 %.

 

Společnost CD Projekt S.A. se prostřednictvím svých dceřiných společností zabývá vývojem a digitální distribucí videoher pro osobní počítače a herní konzole po celém světě. Působí ve dvou segmentech, CD PROJEKT RED a GOG.com.

 

Videohry distribuuje také prostřednictvím distribuční platformy GOG.com a aplikace GOG GALAXY; a své hry pro různé hardwarové platformy pomocí tradičních distribučních kanálů a digitálních distribučních platforem. Společnost vyváží své produkty do Evropy, Severní Ameriky, Jižní Ameriky, Asie, Austrálie a Afriky. 

 

 

DISCLAIMER: Nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení.

 

#etsy #tesla #twitter #google #deepmind #cdprojekt #paypal #elonmusk #stocks #modinemanufacturing #ceo #investing #bulios #ebay #analysis #googlefinance #investing #akcie #investování #finance #safeinvesting #cyberpunk

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Plán je jasný, nakoupit nějakou levnou akcii s potenciálem a pak napsat Elonovi, aby ji zpropagoval. Profit zaručen 🤑

yess, přesně tak 😁

Na $ETSY-2.2% si rozhodně stěžovat nemůžu, ale kdyby se Elonovi chtělo tweetnout, jak je to super služba, nebudu se zlobit. 😎

taky bych se nezlobil haha 😁

Souhlasim..ani já

Na CD Projekt jsem úplně zapomněl, ten by za to možná stál. 🤔

super 😁

prosím zakažte mu ten Twitter účet už někdo konečně 😅. At si klidně založí novou sociální sít jako Trump...dá jí na burzu a pak by manipuluje jen s jejími akciemi 😆

jak zrovna psal @captainjack někdy se to přece jen hodí 😁

Za mě rozhodně $ETSY-2.2%, moje oblíbená akcie, vůbec jsem nevěděl, že se Elonovi takhle líbila haha 😄

taky mě to překvapilo

nejsem si jistý, jestli by si Musk chtěl koupit akcie $PYPL+0.7%, ale dejme tomu...Jinak fajn text o ostatní kusy by určitě zájem měl

podle mě se mu firma pořád líbí 😁

CyberPunk a $OTGLY 🙏😁

yes 😄

No jako Elon je v tomhle trochu zvláštní 😂. Buďme rádi, že pořádně neinvestuje, to by už shodil celou Wall Street...

to je asi pravda 😂

👌

😄